למרות החורף הפולני הקשה יחסית השנה, גזרת פולין הולכת ומתחממת. אנו מבחינים במגמת עליה בפניות יצואנים לנספחות וכן זינוק במספר היוזמות והתכניות לקידום חדשנות בין ישראל ופולין, הנפתחות חדשות לבקרים. יש מי שטוענים ש”ורשה היא הברלין הבאה”, ויש סיכוי לא רע שהם צודקים ושאנו עדים למגמה שרק תלך ותגבר בשנים הקרובות.
בעוד ורשה יוצאת מחופשת החורף בת השבועיים אליה יצאה העיר בתחילת פברואר, אנו בנספחות המסחרית נערכים לשנה העמוסה שלפנינו. אז מה מחכה לנו בשנת 2017 בנספחות המסחרית בוורשה?
השנה רק התחילה וכבר נפתחה עם ביקור של חברת אנרגיה פולנית גדולה בארץ, לבחינת טכנולוגיות סייבר ישראליות לתשתיות קריטיות. בהמשך השנה תבקר בפולין משלחת חברות סייבר ותיפגש עם חברות ואינטגרטורים בתחום. כבר כעת מסתמן כי תחום הסייבר לתשתיות קריטיות הולך לככב השנה. הסיבות נעוצות בעיקר בחוסר המוכנות של פולין והיעדר הגנה מתאימה על התשתיות הקריטיות בה (חשמל, מתקני אנרגיה ומים, שדות תעופה, רכבות ועוד) מפני איומים במרחב הקיברנטי. סיבה נוספת היא ENISA, הדירקטיבה האירופית המחייבת הגנת סייבר על תשתיות קריטיות ואשר ממשלת פולין מעוניינת ליישם ולהחיל במדינה.
סקטורים נוספים שיעמדו השנה במוקד הם פינטק, מים ואגרוטכנולוגיה. סצינת הפינטק בוורשה מתחממת (כפי שהזכרתי בפוסט קודם), נפתחים מאיצים לחברות סטארט אפ בתחום וישנו ביקוש רב לטכנולוגיות חדשניות. במדינה גדולה כמו פולין (38 מיליון תושבים) ישנם מספר רב של בנקים ורבים מהם נחשבים למובילים בהיבטי חדשנות, אימוץ טכנולוגיות מתקדמות ודיגיטציה של השירותים ללקוח. רק ב-5 החודשים האחרונים הגיעו שני בנקים פולניים לביקור סקאוטינג בארץ ופגשו חברות סטארט אפ רבות. היד עוד נטויה ואנו צופים ביקורים ומשלחות נוספות בהמשך השנה.
גם בתחום המים לא יהיה משעמם. לפולין יש תדמית של מדינה משופעת במים בשל ריבוי משקעים, אלא שהאמת היא שרבים מהמים האלה מבוזבזים בעקבות דליפות במערכת הובלת המים העירונית. למעשה, פולין סובלת ממחסור במים (ובוודאי במי שתיה ראויים). לאור הפוטנציאל שזוהה, תקים השנה הנספחות לראשונה ביתן לאומי בתערוכת המים המובילה בפולין- WOD-KAN. מטרת הביתן הינה לאפשר חשיפה רחבה ככל הניתן ולהעלות את המודעות ליכולות של החברות הישראליות. בנוסף, תגיע לפולין משלחת חברות מים שתגויס ע”י מכון היצוא ותשתתף בכנס ENVICON הצמוד לתערוכה (כנס לקהל מקצועי בתחום המים), כאשר ישראל תשתתף כמדינה אורחת בכנס זה. החברות יקבלו חשיפה בכנס ויקיימו לאחר מכן פגישות אחד על אחד עם שותפים פוטנציאליים, מפיצים ותאגידי מים עירוניים.
בתחום החקלאות, נקיים בקיץ ROAD SHOW חברות ישראליות למחוזות נבחרים בפולין. ייערכו סמינרים לחשיפת היכולות של התעשיה הישראלית וייקבעו פגישות עם מפיצים ועם חוות חקלאיות גדולות. פולין, כמדינה חקלאית עם 1.7 מיליון חקלאים בכל המדינה ושטחי חקלאות עצומים, מחפשת טכנולוגיות מתקדמות ופתרונות לייעול והגברת התוצרת החקלאית.
בנוסף לסקטורים שצוינו, הנספחות עובדת בשוטף על קידום תחומים נוספים כמו מדעי החיים וציוד רפואי, אנרגיה, טלקום ומוצרי צריכה. כך, למשל, ביוזמת וארגון הנספחות תגיע חברת הפארמה הגדולה במדינה לתערוכת המכשור הרפואי Med in Israel, יתקיים פאנל אנרגיה ואירוע חדשנות ישראלי במאי במסגרת EUROPEAN ECONOMIC CONGRESS ועוד ועוד.
בתוך כל זה אנו שוקדים על הכנת מדריך ליצואן בנושא נגישות לפרויקטים הממומנים מכספי האיחוד האירופי. פולין היא המוטבת מס’ 1 של האיחוד האירופי לשנים 2014-2020, עם היקף כולל של קרנות בסך 80 מיליארד אירו על פני שש השנים. מדובר בכסף המיועד למגוון פרויקטים, ביניהם פיתוח חדשנות ויזמות, תמיכה בחברות סטארט אפ, חקלאות, שיפור תשתיות, פרויקטי חינוך, פרויקטי פיתוח ומודרניזציה של בתי חולים ועוד. חלק גדול מהכסף עוד לא נוצל ומטרת המדריך שאנו מכינים הנה לנסות ולפשט את התהליך עבור היצואן הישראלי, עד כמה שניתן.
אנו בנספחות מזמינים אתכם היצואנים המתעניינים בשוק הפולני לפנות אלינו לקבלת מידע וסיוע.
שתהיה לנו שנה מוצלחת ומעניינת!