ניסיון ההפיכה הצבאית הכושל של ה 15/7/2016 של הצבא הטורקי הייתה לו השפעה מינורית על הכלכלה הטורקית.
לאחר ניסיון ההפיכה היות תמורות מידיות בשווקים הטורקיים אשר התבטאו בירידה של כ 10% בבורסה והחלשות הלירה הטורקית מול הדולר (שער הלירה עלה מכ- 2.8 לכדי 3.1). שינויים אלו הינם טבעיים ואפילו מתחייבים אפילו בכלכלות החזקות ביותר אשר מתרחשים בהן אירועים דומים.
בימים אלו אנו עדים להתייצבות המגמה ואפילו להתאוששות – הבורסה עלתה כבר ב 7% לאחר הירידה והלירה התייצבה סביב השער של 3 לירות מול הדולר.
טלטלה בכלכלה לא הייתה.
אנאליסטים שונים מסבירים את הדברים בכך שלטורקיה יש סקטור יצרני חזק ומגוון בנוסף לעובדה שהעם הטורקי התייצב ותמך בממשלה בכל העוז והכוח שהוא יכול (עדות לכך ראינו בהחלפת הדולרים שיש לציבור בלירה טורקית כדי להגביל את העלייה בשער שלה מול הדולר), היה תפקיד לא פחות חשוב של האופוזיציה הטורקית אשר גבתה את הממשלה בצורה בלתי מסויגת בימים הראשונים שלאחר הניסיון הכושל.
אומנם החיים בטורקיה חוזרים ל”שגרה” וההתאוששות הייתה באמת מרשימה במהירות ובהיקפים שלה (לדוגמא – שדה התעופה אטאטורק חזר לפעולה מלאה 6 שעות בלבד לאחר תום האירועים), הפעילות הכלכלית אינה מראה סימני האטה ממשיים ויש תחושה כוללת של “עסקים כרגיל”.
יחד עם זאת, עדין מרחפת באוויר התחושה שמשהוא עתיד לקרות שאף אחד לא יכול להצביע במדויק מה הוא. בנוסף לחששות לפגיעה בזכויות אדם בזמן שהממשלה מנסה לנקות את מוסדות הצבא ומשרדי הממשלה ואפילו הסקטור הפרטי מהשפעתו של הגולה גולין (ראינו כבר שלילת רישיון העיסוק של בנק אסיה, סגירת אוניברסיטאות ובתי ספר וכו”).
הדברים מתחזקים במיוחד לאור ההנחה, שמצודדת ע”י מומחים רבים, שיש סבירות גבוהה מאוד שהממשלה ידעה מבעוד מועד על ניסיון ההפיכה ופשוט חיכתה למורדים מעבר לפינה.
יש מגמות אשר מצביעות על כך שהנשיא ארדואן כבר בסס את שלטון היחיד שלו וכי כבר אין לו צורך להעביר את משאל העם כדי להעביר סמכויות ביצועיות לידיו.
בגזרה הישראלית-טורקית, אנו צופים כי עם התייצבות המצב בטורקיה תהיה פעילות די ענפה ומוגברת לחיזוק והרחבת שתופי הפעולה בין שתי הממשלות. שת”פ זה יתבטא בעיקר במלחמה כנגד הטרור ומתן יותר חופש לממשלת טורקיה בסיוע שתעניק לפלסטינים, בעיקר בבניה מחדש של עזה (דבר שמשרת את האינטרס הישראלי גם).
אנו מקווים כי למשרד הכלכלה הישראלי יהיה תפקיד לא מבוטל בשת”פ זה, אשר יבטא את רצונו של המשרד להרחיב ולגוון את יריעת הפעילות המסחרית של החברות הישראליות בטורקיה כולל מימושם של הסכמים בילטרליים לשיתופי פעולה בין חברות משתי המדינות בעיקר בתחומי המו”פ והשיווק המשותפים.
רק ימים יגידו מה טומן העתיד ולאן יהיו פניה של טורקיה. אנו מצדנו מקווים שהדברים יתפתחו לכיוון של טובת העם הטורקי.