BREXIT האם בריטניה תעשה אקזיט על חשבון האיחוד האירופי

הפוסט נכתב בשיתוף תמיר אדנה – צוער בקורס משרד הכלכלה.

ב- 23 ביוני עיניהם של כל השווקים באיחוד האירופי יהיו נשואות לעבר בריטניה, זהו היום בו אזרחי בריטניה יצביעו בעד או נגד פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי, מהלך שזכה לכינוי BREXIT) Britain Exit).

מתנגדי המהלך וביניהם ראש הממשלה קמרון, מצביעים על יתרונה של בריטניה כחברה באיחוד האירופי, בירת הכלכלה של האיחוד האירופי תוך עצמאות שימוש במטבע השטרלינג, עוד הם אומרים, כי מהלך כזה של יציאה מהאיחוד האירופי עלול להוביל ל”חרם” כלכלי של האיחוד על בריטניה ועזיבה של בנקים אירופיים, השלכות העלולות לפגוע בכלכלת בריטניה קשות. מנגד, תומכי מהלך ה-BREXIT מציינים כי הכלכלה הבריטית היא מהאיתנות במדינות האיחוד (יחד עם גרמניה) וכי כל משבר כלכלי המכה את האיחוד האירופי פוגע בעיקר במדינות החזקות באיחוד.

בעיני התומכים במהלך, המוטיבציה הגבוה ביותר לעזיבת האיחוד האירופי נעוצה בגלי ההגירה הגדולים לאירופה אותם האיחוד מאפשר, הגירה זו מאיטה את הצמיחה ופוטנציאל התרומה הכלכלית של המהגרים עוד רחוק מהחזר “ההשקעה” שלו, יציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי לדברי התומכים במהלך, תאפשר לבריטניה לחזור לצמיחה כלכלית עצמאית.

הסקרים שנערכו בקרב תושבי בריטניה לפני כחודשיים, הציגו תוצאות כמעט שוות בין מתנגדי המהלך לתומכיו, אך נראה כי הצהרתו המפתיעה בעד יציאה מהאיחוד האירופי של ראש עיריית לונדון בוריס ג’ונסון, שינתה את המאזן בסקרים, למרות זאת ממוצע הסקרים בשבועות האחרונים חוזר להצביע על שוויון מסוים עם נטייה קלה להישארות באיחוד האירופי.

לפי הערכות שונות של פרשנים כלכליים המתנגדים כמובן ליציאה מהאיחוד האירופי, במידה והבריטים יצביעו בעד עזיבת האיחוד האירופי יהיו לכך השלכות כלכליות, בריטניה תאבד את מעמדה כבירה כלכלית של האיחוד האירופי, בנקים אירופאים עלולים להעתיק את מקומם למדינות אירופה אחרות וחברות שהונפקו בבורסת לונדון יעדיפו לעבור לבורסות אחרות, חמור מכך העזיבה של בריטניה עלולה לפגוע ביציבות של כל מדינות האיחוד ובתרחיש פסימי ביותר לפרק את גוש האירו.

בשבוע שעבר דווח על מיזוג בין בורסת לונדון לבורסת פרנקפורט, המהלך מאחד את פעילות המסחר בשתי הבורסות לטובת יכולת תחרות על השקעות מול בורסת הענק האמריקאית. המיזוג בין הבורסות זוכה לתמיכה מצד הרגולטור של האיחוד האירופי על רקע הדיון הציבורי בנושא העזיבה האפשרית של בריטניה את האיחוד, במידה והתמיכה תעבור לאישור רשמי של הרגולטור יש לקוות כי המהלך יצבור מתנגדים נוספים ל- BREXIT.

ישראל מייצאת לאירופה את מירב הסחורות- 33% מסך הייצוא לפי הלמ”ס נכון לינואר 2016 , קיים חשש שיחסי הסחר של ישראל עם הגוש האירופי ייפגעו במידה ותיפגע היציבות הכלכלית במרחב האירופי. עם זאת חשוב לזכור: רק לפני מספר חדשים האיחוד האירופי הוכיח עמידות כאשר המשבר מול יוון כמעט וגרר את אירופה למשבר כלכלי כולל שסיכן את גוש האירו. ע”פ הסקרים קיימת אפשרות מעשית שתושבי בריטניה בדרך לעשות “אקזיט” מהאיחוד האירופי אבל השאלה המדאיגה באמת היא, האם גוש האירו יצליח לעמוד במשבר נוסף שעלול לגרום ה- BREXIT ?

צור קשר עם:

נתן צרור

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל