מה קורה בשווייץ שנה לאחר הסרת התמיכה משער החליפין פרנק – יורו ?

לפני שנה בדיוק סיפרנו, שהבנק המרכזי השווייצרי (SNB) הסיר את תמיכתו בשער החליפין 1.2 פרנק ליורו. השוק הגיב בצלילות חדות של הבורסה השווייצרית וככל שהזמן חלף, השווקים ערכו התאמות ושער החליפין התייצב על סביבות 1.10 פרנק ליורו.

הבעיה המרכזית, עליה הצביעו כלכלנים שוויצרים בכירים, היא חוסר יציבות המטבע. עם עליות וירידות משמעותיות, חברות עסקיות סובלות מחוסר וודאות, הן הופכות זהירות יותר ומתקשות לתכנן את הפעילות העסקית שלהן בהתאם.

בששת החודשים הראשונים של 2015, התעשייה והתיירות הושפעו, אך לא במידה משמעותית, שכן החוזים וההזמנות, שסוכמו לפני הסרת התמיכה בשער החליפין, היו עדיין בתוקף. בחצי השני הסיפור היה שונה, השכר ירד והאבטלה גדלה בשל הצורך של החברות לצמצם הוצאות וחלקן אף העדיפו להעביר את פעילויות הייצור שלהן לחו”ל בשל העלויות הגבוהות. בנוסף, הצריכה ירדה והחיסכון של משקי הבית עלה, הריבית האפסית עד השלילית (כן, בשווייץ אתה יכול לשלם לבנק אם אתה חוסך יותר מידי) גורמת לכך, שחסכונות אינם מניבים תשואה ומשקיעים מחפשים אחר אפיקים אלטרנטיביים, לדוגמה שוק הנדל”ן (נשמע מוכר?)

images (1)

על פי תחזיות רשמיות, הצמיחה בשווייץ צפויה להיות 0.8% ב- 2015, 1.6% ב- 2016 ויש חשש משמעותי להאטה ואף למיתון בהמשך לאי יציבות גוש היורו. חשוב להדגיש, ליציבות הכלכלית של גוש היורו יש תפקיד מכריע ביציבות השוק השווייצרי ב- 2016, כ- 50% מהייצוא השווייצרי הינו לגוש היורו והריבית האפסית עד השלילית בשווייץ חייבת להיות נמוכה יותר מהריבית בגוש היורו על מנת, ששווייץ לא תחווה הצפה של הון זר. ככל שנמשכת הספקולציה לגבי אחדות הגוש ושימוש ביורו כמטבע האחיד, כך גם נמשכת אי הוודאות לגבי יציבות שער החליפין של הפרנק.

ניתן לומר, כי כרגע התחזיות מדברות על כך שמספר שנים נוספות יעברו, עד שהשוק השווייצרי יסיים את ההתאמה המלאה לאי התמיכה ברצפת שער החליפין, אך אני סמוך ובטוח שהשווייצרים היעילים ימצאו את הדרך להתגבר גם על זה קצת יותר מהר…

בכל שאלה נוספת או בקשה למידע אתם מוזמנים לפנות לנספחות המסחרית בג’נבה.

צור קשר עם:

אסי יוסף

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל