אופטימיות זהירה באיטליה בנוגע למצבה הכלכלי

בשבוע שעבר תיקן ה-OECD את התחזיות שלו ביחס לצמיחה של כלכלת איטליה לשנת 2016 והביע אופטימיות. בארגון משבחים את הרפורמות, שיוזם ראש הממשלה מתיאו רנזי בכלכלה ובשוק העבודה המקומי במיוחד ותולים בהן תקוות.

patriot-1019867_1920

איטליה נחשבת זה זמן רב לאחת החוליות החלשות של האיחוד האירופי בשל צמיחתה המדשדשת ורמות החוב הגבוהות שלה המגיע ליותר מ-130% מהתמ”ג שלה. ברבעון האחרון של 2013 רשמה הכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו צמיחה של 0.1%, לאחר שנתיים של התכווצות כלכלית, שגילחו 10% מהיקף התמ”ג ו־25% מסך הייצור התעשייתי. למרות הסיום הרשמי של המיתון, ההתאוששות היתה איטית ובלתי אחידה. התחושה הייתה, כי ייקח עוד זמן רב עד שאזרחי המדינה ירגישו איזשהו שינוי לטובה.

בפברואר 2014 נכנס לתפקיד ראש הממשלה הנוכחי, מתיאו רנזי (Matteo Renzi). רנזי, שהוא ראש הממשלה הצעיר ביותר שכיהן באיטליה, נכנס לתפקיד, כשהוא מצהיר על שורת רפורמות עמוקות, שהוא מתכנן לערוך בכלכלה וביניהן הרפורמה בשוק העבודה, המתאפיין בחוסר גמישות וניתוק בין השכר לפריון העבודה. בשוק העבודה האיטלקי, נכון לתחילת 2014, נרשמו כ-42% אבטלה בקרב הצעירים, זאת בשל אופי השוק, הנותן העדפה לעובדים “קבועים” ומבנהו, שאינו תורם להתקדמות עובדים מוכשרים ויעילים יותר. במשך שנים רשמה איטליה ירידה משמעותית בתחרותיות. כך למשל, בשנים שלפני המשבר, השכר במגזר הפרטי עלה ב־2.5% בשנה, בעוד שפריון העבודה כמעט ולא עלה.

עם היכנסו לתפקיד, רנזי מיהר לפרוש בפני האומה את תכניותיו הרחבות. לוח הזמנים לרפורמות הכלכליות והמבניות, שהציב רנצי נראה צפוף מאוד: רפורמה בשוק העבודה במרץ, במנהל הציבורי באפריל ובמערכת המסים במאי. הספקות היו רבים, אולם נראה שבחודשים האחרונים מתחילים האיטלקים לראות הלכה למעשה את תוצאות הרפורמות המבניות שעורך ראש הממשלה.

כך, כבר בתחילת חודש יוני השנה, פרסמה רשות הסטטיסטיקה האיטלקית, ה-ISTAT הודעה לעיתונות המבשרת, כי התמ”ג האיטלקי עלה ב-0.3% ברבעון הראשון של 2015. שיעור כזה ייתכן והיה מאכזב מדינות רבות, שרגילות לצמיחה מהירה יותר, אך באיטליה מדובר על הביצוע הכלכלי הטוב ביותר בשלוש השנים האחרונות. נראה שהמגמה החיובית ממשיכה. בשבוע שעבר כאמור, תיקן ה-OECD את תחזיות הצמיחה וכעת הצפי הוא לגידול בתמ”ג של 1.4% בשנת 2016 ואף 0.1% יותר ב-2017. הארגון שיבח את הרפורמות של ממשלת רנזי בשוק העבודה וטען, כי אכן אלו הם השינויים הדרושים לאיטליה וצופה להמשך הירידה באבטלה הכלכלית מ-11.8% נכון לספטמבר 2015 ל-11% ב-2017.

זאת ועוד, גם הביטוח הלאומי האיטלקי ה-INPS, מפרסם נתונים מעודדים. 900 אלף איש נכנסו בתשעת החודשים הראשונים של 2015 למעגל העבודה במשרה מלאה וזאת כך לפי הפרסום, בזכות התמריצים הממשלתיים במסגרת הרפורמה של רוה”מ.

למידע נוסף על השוק האיטלקי וההזדמנויות הקיימות בו לחברות ישראליות ניתן לפנות אל הנספחות: milano@israeltrade.co.il

צור קשר עם:

נטלי גוטמן-חן

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל