ב-11 בנובמבר יחגגו תושבי פולין את יום העצמאות ה-97 של המדינה.
זהו שבוע עמוס באירועים פוליטיים, כאשר רק אתמול התפרסם הרכב הממשלה החדשה תחת הנהגת מפלגת PiS. זאת נבחרה לא מכבר ברוב, לאחר מספר שנים, בהן לא הייתה חברה בממשלה. השינוי הוא דרמטי, שכן קיימות שאלות רבות לגבי התהליכים, שאותם תרצה הממשלה החדשה להוביל.
זוהי גם הזדמנות טובה להסתכל אחורה ולהציג שוב את הצמיחה החיובית, שהמדינה חוותה בשנים האחרונות.
עם שוק של מעל 39 מיליון צרכנים, פולין היא אחת המדינות הגדולות ביותר באירופה. עם הצטרפותה לאיחוד האירופי במאי 2004, קיבלה עליה פולין את מסגרת ההסכמים של האיחוד, ביניהם הסכם האסוציאציה, שבין ישראל והאיחוד האירופאי, המהווה את מסגרת היחסים הכלכליים, שבין פולין לישראל.
המשק הפולני חווה צמיחה רצופה של 10 שנים, המונעת על ידי יצוא, צריכה פרטית והשקעות. ממשלות פולין זיהו נכון את מאפייני התעשייה המקומית והזיקה החזקה לייצור ולשירותים, המונעים מתחרותיות מצוינת של מחיר לערך. עיקר הייצוא אינו מזוהה עם מותגים פולנים, אלא נובע מפעילות של חברות רב לאומיות, שהקימו מערכי ייצור ושירותים במדינה וכן חברות פולניות, המשתייכות לשרשרת היצור הגלובלית של חברות רב לאומיות. אליפות אירופה בכדורגל בשנת 2012 ותמיכת כספי האיחוד בבניית התשתיות הנדרשות, הביאו להמשך השקעות וצמיחה של המשק ושמו את שמה של פולין עוד יותר על המפה.
בדומה לישראל ובשונה מרוב הכלכלות האירופאיות, הצליחה פולין לעבור את המשבר הכלכלי, תוך שהיא ממשיכה להראות צמיחה ואף להגיע לצמיחה של כ-4% בשנים 2010-2011 . עם זאת, המשבר המתמשך באירופה פגע בחוסנה של פולין ונתוני הצמיחה החלו לרדת. שנת 2014 הייתה שנת התאוששות עבור הכלכלה הפולנית וכך המשך הציפייה לשנים 2015-2016.

בשנים הבאות תמשיך פולין להיות אחת המוטבות המרכזיות של כספי תמיכה מצד האיחוד האירופאי בסכום של יותר מ-100 מיליארד אירו, כאשר בשנים אלו מבקש האיחוד לקדם תכניות ממוקדות לתמיכה של “תשתית לחדשנות”. בין השנים 2007-2013 נתמכה פולין בסכום כולל של 87 מיליארד אירו, אך אלו נותבו בעיקר לתשתיות פיזיות.
קשרי הסחר וההשקעות עם ישראל יציבים וממשיכים לצמוח לאורך השנים, כאשר עיקר היצוא הישראלי לפולין מורכב מכימיקלים ותרופות, מוצרי הייטק, ומוצרי מזון מעובד. מוערך, כי סך הסחר בין המדינות, מוצרים ושירותים, מתקרב ל-800 מיליון דולר.
השקעות מהוות, גם כן, מרכיב מהותי נוסף בקשרים הכלכליים בין המדינות, כאשר ההשקעות הישראליות בפולין הגיעו לסך של כ-2 מיליארד דולר לאורך השנים. רוב ההשקעות אינן נעשות בצורה ישירה מישראל ולכן קשה להעריך אותן במדויק.
שת”פ במו”פ הינו תחום נוסף שמקבל יותר ויותר חשיבות מצד הפולנים, בשל הצורך לקדם בניית יכולות חדשנות בקרב התעשייה המקומית. פולין מעוניינת בהגברת השת”פ בנושא זה עם ישראל. זאת, הן מהזווית של הכוונה למדיניות ולמידת עמיתים והן בבניית מודלים בילטרליים רחבים יותר בין חברות. באוקטובר 2014 נחתם הסכם מו”פ תעשייתי בין המדינות.
בהזדמנות זו נאחל לאזרחי פולין – יום עצמאות שמח.