למרות המלחמה, 10 החברות החקלאיות הגדולות באוקראינה מוכיחות- הסקטור החקלאי הוא בעל הפוטנציאל הגדול ביותר גם כאשר יורים, גם כאשר הגריבנה יורד לתחתית (פיחות של 250%) והשוק הרוסי נסגר. הפתרון הוא פתיחת שווקים חדשים.
אם להתייחס למספרים לבדם, הסקטור החקלאי הוא חלק מגמת הירידה הכללית של אוקראינה. עונת 2013-14 רשמה סה”כ 15.4 מיליארד דולר יצוא חקלאי. בעונה הזאת חלה ירידה ל-14 מיליארד דולר ורווח החברות הגדולות ירד מ-8.9 מיליארד ל-6.4 מילארד דולר.
למקום הראשון הגיע חברה בשם Myronivsky Hliboproduct. החברה עוסקת גידולי חיטה, עופות ובעלי חיים. הרווח הנקי עומד 1.3 מיליארד דולר בשנה והרווחיות 40%. במקום שני, Kernel, חברת לוגיסטיקה, ייצור שמנים וגידולי חיטה. אומנם הרווח הנקי של החברה קרוב ל-2.5 מיליארד דולר, אך הרווחיות של החברה הינה 15% ורייטינג המוניטין בין המשקיעים יותר נמוך. במקום השלישי ממוקמת חברה Astarta, העוסקת במגוון תחום החקלאות, כגון חלב, חיטה, שמנים, לוגיסטיקה ובעלי חיים. בהפרש גדול ממקום 1 ו-2 הרווח הנקי של החברה הסתכם ב-461 מיליון דולר עם רווחיות של 29%. במקום הרביעי התמקמה חברת Industrial Milk Company, העוסקת בעיקר בחיטה ומשק החלב. הרווח הנקי יחסית נמוך ועמד על 138 מיליון דולר, אך הרווחיות גבוהה- 42%. במקום החמישי התמקמה חברת UkrLandFarming, חברה גדולה מבחינת השטחים בבעלות/שכירות. החברה עוסקת בחיטה, ביצים, סוכר, לוגיסטיקה, ובעלי חיים. החברה רשמה רווח מרשים של מיליארד וחצי דולר. הרווחיות הנמוכה של 28% ורייטינג המוניטין הנמוך מאד בין משקיעים, לקוחות ובנקים מציב את החברה רק במקום ה-5.
את החמישייה השנייה פותחת חברת Ovostar, העוסקת בביצים. זו רשמה רווח של 75 מיליון דולר ורווחיות גבוהה של 39%. במקום השביעי נמצאת Milkiland וכפי שניתן להבין משם החברה, זו עוסקת בחלב. מיליקלנד רשמה רווח של 320 מיליון דולר, עם רווחיות נמוכה מאד של 6% בלבד.
במקום השמיני ממוקמת Nibulon, על אף שלפי מדיניות החברה היא לא מפרסמת את הנתונים הפיננסיים שלה. מדובר בחברה מאד מעניינת ואקטיבית בשוק האוקראיני. החברה עוסקת בחיטה, שמנים, לוגיסטיקה ובעלי חיים. בנוסף, היא מבצעת פרויקטים בתחום פיתוח הלוגיסטיקה והובלה באמצעות הנהר. החברה ממוקמת בדרום המדינה, במקרה במחוז בו נולדתי, Nikolaev. במקום תשיעי חברה בינלאומית שאותה אין צורך להציג Danone עם רווח של 110 מיליון דולר, שעוסקת בתחום מוצרי חלב וגידולי תותים. במקום אחרון תופסת חברת Globino, העוסקת בבעלי חיים. זו רשמה רווח של 71 מיליון דולר.
לסיכום, אציין שחברות גדולות בתחום החקלאות יכולות להיות פרטנריות מצוינות עבור חברות ישראליות, אך כמו כל סקטור באוקראינה כיום, הוא סובל מצמצום וחוסר וודאות. משרד החקלאות מוביל מדיניות ליברלית של סיוע לחקלאי בפתיחת שווקים חדשים כגון סין, מזרח התיכון, אסיה ועוד. לאחרונה התפרסם תוכן שיווקי נוסף:
שווה לציין, שמוצרים אוקראינים יכולים להיות מתאימים הן ליבוא לישראל, לכן, לצד חברות ישראליות בעלות אגרו-טכנולוגיות מתקדמות אני פונה לחברות סחר שמעוניינות לבחון אוקראינה כמקור למוצרים איכותיים בעלות תחרותית.