טיסתו של הפרנק לשמיים…

מאורע דרמטי התרחש לפני כשלושה ימים עם הודעתו של הבנק המרכזי (SNB) בשווייץ על הפסקת התמיכה ברצפת שער חליפין של 1.2 פרנק ליורו. בתוך כמה שעות התחזק הפרנק ב- 39% והשאיר את היצואנים המומים. ניק האייק (Nick Hayek), מנכ”ל חברת השעונים סווטש, כינה זאת לא פחות “מצונאמי”.

הסיפור התחיל, למעשה לפני שלוש שנים. בעקבות המשבר הכלכלי של 2008, שפקד את אירופה והביא את האיחוד האירופי כמעט לידי קריסה, הבנק המרכזי השווייצרי נאלץ לקבוע מדיניות תמיכה בשער חליפין של 1.2 פרנק מול יורו, עקב התחזקות הפרנק השווייצרי והפגיעה ביצואנים השווייצרים. בשבוע שעבר הוא החליט להפסיק מדיניות זו, גם בעקבות תוכנית רכישות אג”ח של הבנק האירופאי המרכזי, שעשויה הייתה לחזק את הפרנק השווייצרי עוד יותר והייתה מקשה לתמוך במדיניות זו וזאת על אף יתרות המט”ח הגדולות שברשותו.

 

https://israel-trade.net/europe/files/2015/01/images.jpg

 

הההחלטה יצרה, בתוך מספר שעות, התחזקות של המטבע בכ- 30% וירידה של עשרות אחוזים בשערי המניות של יצרנית השעונים סווטש, הבנקים המרכזיים בשוויץ ונפילה של 7% ב- SMI , מדד המניות המרכזי בשווייץ .

שווייץ הינה כלכלה מוטת ייצוא, כאשר הייצוא מהווה כמחצית מהתוצר שלה. ייצוא הסחורות עומד על כ- 27%, ייצוא השירותים עומד על כ- 73% והייצוא החקלאי על פחות מ- 1%. ענפי הייצוא המרכזיים הינם מכונות, שעונים, תרופות, כימיקלים, שוקולד ומוצרים חקלאיים (זרעים, פירות וירקות).

הייצוא לאיחוד האירופי, שהינו שוק היעד המרכזי, עומד על 50% וארה”ב וסין, לאחר מכן, עם כ- 6% כל אחת. הייצוא לישראל מהווה כ- 1.3% מהייצוא השוויצרי ובמונחים כספיים כ- 4.3 מיליארד דולר. נתון זה כולל 1.3 מיליארד דולר ייבוא יהלומים, כ- 400 מיליון דולר תרופות וכ- 160 מיליון דולר מכונות ומכשירים.

כיצד התחזקות של כ 17% בשער הפרנק השוויצרי בארבעה ימים מ- 3.85 ל- 4.517 ₪ לפרנק תשפיע על הייבוא והייצוא הישראלי?

בצד הייצוא, הרי שהייצוא הינו ברובו של יהלומים, שעברו ליטוש לאחר שהגיעו משוויץ כחומר גלם. נראה, כי החוזים נקובים בדולרים וע”ל כן לא תהיה השפעה על היצואן הישראלי. בצד הייבוא, מחירי התרופות לקופות החולים בישראל עשויים להתייקר במידה והחוזים נערכו במט”ח, או שקיים מנגנון הצמדה למוצרים השונים.

לאפט”א בכלל ולשווייץ בפרט הסכם סחר חופשי עם ישראל, הכולל פטור ממכס על מוצרי תעשייה. בימים אלו משרד הכלכלה נמצא בישורת האחרונה לקראת שדרוג הסכם האס”ח, בעיקר בהפחתות מכסים על ייבוא וייצוא מוצרים חקלאיים.

להערכתנו, עליית מחירי המוצרים החקלאיים לא תשפיע על מחירי הפירות והירקות בישראל עקב הכמויות הקטנות יחסית, המיובאות משוויץ והפחתות המכסים הצפויות.

בכל שאלה נוספת או בקשה למידע אתם מוזמנים לפנות לנספחות המסחרית בג’נבה.

צור קשר עם:

אסי יוסף

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל