אפקט דראגי

בשבוע שעבר הודיע נגיד הבנק המרכזי האירופאי, מר מריו דראגי, על כמה צעדים מידיים וביניהם, הורדת הריבית על פיקדונות הבנקים ב-ECB לריבית שלילית של 0.1% וזאת לראשונה בתולדותיו. עדיין לא ברור האם המהלך יעזור לשווקים האירופאים להתחזק ולצאת מן המשבר הארוך והאם בסופו של דבר ישפיע הצעד על היצואן הישראלי בשוק האירופאי בכלל והאיטלקי בפרט

3455272493_983d9c4204_m

ביום שישי בשבוע שעבר הודיע נגיד הבנק המרכזי האירופאי, מר מריו דראגי (Mario Draghi), על כמה צעדים מוניטריים מידיים וביניהם, הורדת הריבית על פיקדונות הבנקים ב-ECB לריבית שלילית של 0.1%, לראשונה בתולדותיו. אל מול הצעד ההיסטורי של הבנק המרכזי באירופה, ישראל כמובן לא תוכל להישאר אדישה. עבור השוק הישראלי, שכלכלתו מבוססת על סחר חוץ, אירופה הינה היעד המרכזי והמוביל ונתוני הסחר נמצאים בעלייה מתמדת. כך לדוגמא, על פי נתוני הלמ”ס היצוא לארצות האיחוד האירופי עלה בארבעת החודשים הראשונים של 2014  ב-0.2% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 12.6% בנובמבר 2013-ינואר 2014. יצוא הסחורות (ללא יהלומים) עלה בעיקר למדינות איטליה, בולגריה ויוון.

מומחים מעריכים, כי ייתכן והריבית השלילית תגרום לסוחרים האיטלקיים והאירופאים לחפש יעדים נוספים להשקעה וביניהם ישראל ולכן אנחנו בנספחות הכלכלית באיטליה מנסים בימים אלה ליצור קבוצת משקיעים איטלקיים פרטיים המתעניינים בחברות ישראליות, במטרה לבנות עבורם אפיק השקעה כדאי.

לחילופין ייתכן, כי זרימת ההון יכולה לחזק עוד את השקל החזק גם כך ומקרה כזה יכול להיות בעייתי עבור היצואנים הישראלים מאחר והוא יפגע ביכולת שלהם להיות תחרותיים בשוק האירופי, אולם בטווח הארוך כך מקווים, יתכן ויבוא לידי ביטוי הרווח המיוחל מהגברת היצוא אל אירופה בעקבות שיפור המצב הכלכלי. בנוסף, אפשר להניח כי בסופו של דבר, בנק ישראל יוריד גם הוא את הריבית ויש כאלו המעריכים, כי ייתכן וגם בישראל נגיע לריבית שלילית.

ריבית שלילית משמעותה היא למעשה, כי הבנק המרכזי גובה מהבנקים תשלום על החזקת פיקדונות בבנק המרכזי, המהלך נועד להילחם בדשדוש הכלכלי של גוש האירו ובאינפלציה הנמוכה, מטרותיו העיקריות הן החלשת האירו ועידוד הבנקים להזרים יותר הלוואות לשווקים. בטווח הארוך עדיין לא ברור מה תהיה ההשפעה של מהלך זה. ב-11/6 הורדת הריביות נכנסו לתוקף והערכות הן, כי בהמשך הזמן יתכנו כמה תרחישים: מהלך בו הבנקים באירופה מעבירים את נטל הריבית על הפיקדונות לצרכנים– והצרכנים בעקבות כך יכולים למשוך את כספיהם מהבנק ולחפש אפיקי השקעה אחרים כמו מניות ואג”ח או לחילופין, מהלך רצוי ואופטימי יותר שבו הכסף יחזור לשוק, למשל על ידי הגדלת ההלוואות הזולות על ידי הבנקים לעסקים ומשקי הבית דבר שיתכן ויגרום לעלייה בצריכה.

מיד בעקבות ההודעה הדרמטית הבורסות האירופאיות נסגרו בשיא של שש שנים, אולם בהמשך השבוע נראה כי “אפקט דראגי” כפי שכונה על ידי הכלכלנים, התפוגג והאירו חזר להתחזק אל מול הדולר. גם בקרב המנהיגות באירופה הדעות חלוקות בעניין המהלך. בעוד קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, סירבה להגיב על החלטת הבנק המרכזי ואמרה, כי הבנק המרכזי מקבל את החלטותיו באופן עצמאי, כלכלנים בגרמניה קראו למהלך “מסוכן”. באיטליה, ראש הממשלה מתיאו רנצי דווקא הגיב בחיוב להורדת הריבית, בסיום פגישה של שבע המדינות המתועשות בשבוע שעבר, הוא אמר כי הצעד מתבקש.

יזמים או חברות ישראליים המעוניינים במידע וסיוע ביחסי מסחר ופיננסיים באיטליה מוזמנים לפנות אלינו במייל: milano@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

יונתן הדר

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל