בצל האירועים המתוקשרים בחצי-האי קרים והעימותים הפנימיים והחיצוניים באוקראינה, ניתן להבחין במגמה מתחזקת שמביאה למדינה בשורות של קידמה טכנולוגית, האחת בתחום הממשל המקוון והשנייה בתקשורת.
לאחרונה בחרה ממשלת אוקראינה בחברה הדנית Ciklum כמוציאה לפועל של פרויקט הקמת תשתית ממשל מקוון. על פי הדיווחים, החברה תהיה אחראית על בחינת ובחירת פתרונות תוכנה שיגבירו את הנגישות של שירותי הממשלה לאזרח ויביאו למודרניזציה בשירותים הרגולטוריים הלאומיים. Ciklum תפעל יחד עם ממשלת אוקראינה על מנת לבנות מערכות חדשות שישמשו לזיהוי המשתמשים, אימות נתונים, פורטל ממשל זמין ושירותים בתחום בריאות הציבור.
החברה שנוסדה בדנמרק בשנת 2002 ועוסקת במיקור-חוץ (Outsourcing) בתחום התוכנה, מחזיקה כיום בשישה משרדים באוקראינה שבהם מועסקים יותר מ-2,000 מתכנתים. על פי הסיכום, החברה אמורה לחפש פתרונות טכנולוגיים להנגשת השירותים הציבוריים בקרב חברות אוקראיניות, בטרם תפנה למקורות חיצוניים.
הצעד הנ”ל מצטרף לפעולות רבות שעושה הממשל האוקראיני כחלק מרצונו להילחם ברמת השחיתות הגבוהה. לאחר האירועים האחרונים במדינה, סוף סוף מורגשת כיום תקווה בציבור המקומי כי בקרוב יוכל האזרחים להרגיש שינוי אמיתי בהתנהלות השלטון, ששואף להתייעל ולהביא לשיפור רמת החיים של האזרחים, בדומה לזו המקובלת במדינות האירופאיות המתקדמות.
שינוי נוסף שמעיד על התפתחות חיובית של אוקראינה בתחום הינו ההודעה של “הוועדה הממשלתית לרגולציה בתחום בתקשורת” על פיה בזמן הקרוב יוכלו האוקראינים ליהנות מתשתית דור שלישי (G3) בשירותי הסלולר. מבחינה טכנולוגית, תחום הטלקום באוקראינה הינו הכי פחות מפותח באירופה. מרבית התדרים של הדור השלישי במדינה נמצאים בשימוש של משרד הביטחון ושל המפעיל – “MOB3” (חברת בת של מפעיל התקשורת הלאומי “Ukrtelecom“, אשר הופרט בשנת 2011). נכון להיום, שירותיה של MOB3 זמינים רק באופן חלקי, באזורים מסוימים של אוקראינה, ומשרתים רק כ-1% מכלל המשתמשים. לצד זה, שלושת המפעילים הסלולריים האחרים בשוק המקומי (Kyivstar, MTS, (:LIFE) עדיין לא מחזיקים ברישיון להפעיל תשתית דור שלישי.
בשנים האחרונות סוגיית הסדרת הנושא עלתה וירדה מספר פעמים בוועדה הממשלתית לרגולציה בתחום התקשורת ויש הטוענים שחוסר ההתקדמות נובע מלובי חזק של Ukrtelecom. מנגד, חשוב לזכור שלמהלכים אלו מתלוות עלויות שדרוג גבוהות של הרשתות כמו גם תהליך המרת התדרים משימוש צבאי לאזרחי שמוערך במיליארדי דולרים, כאשר את החלק הארי ההוצאה הנ”ל המדינה תצטרך להשקיע בעצמה.
בימים בהם הגישה לאינטרנט בכלל ואינטרנט סלולרי בפרט מהווים אינדיקטור חשוב לרמת התפתחות המדינה, אוקראינה עדיין מתנהלת בפורמט G2.5. זאת, אף על פי שרוב העולם המערבי כבר התקדם ל-G4 ואפילו, לפי הפרסומים האחרונים, G5 שעליו כבר עובדים ביפן. על היקף הבעיה הזו ניתן ללמוד מכך ששלושה מפעילים סלולריים שאינם בעלי סטנדרט G3 נמצאים באוקראינה, מתוך חמישה כאלו בעולם כולו.
כאמור, האביב והאירועים האחרונים במדינה הצליחו להחיות את התקווה לרפורמות ושינויים הדרושים במדינה. זאת, בייחוד על רקע הודעת היו”ר החדש של הוועדה הממשלתית שהודיע, שזו קיבלה תיקונים לחוק המסדיר את השימוש והחלוקה של התדרים. כעת, יש הטוענים ש”הדור השלישי” עשוי להיות מיושם באוקראינה כבר לקראת סוף 2014. את עלויות השדרוג היקרות הממשלה מתכננת לממן באמצעות מכירת הרישיונות העתידיים ומרזרבות שנשארו בקופת הוועדה. מיותר לציין, שהמומחים בתחום טוענים ש-G3 לבדו אינו מספיק ולצד זה נותרו נושאים רבים אחרים המצריכים שיפור ותיקון (דוגמת “ניטרליות טכנולוגית” המאפשרת שימוש של אותם תדרים לפלטפורמות טכנולוגיות שונות, שדרוג ל-G4 ועוד). עם זאת, רובם מסכימים שמדובר בצעד ראשוני הכרחי ושצריך להיות סבלניים ולאפשר לממשלה להוציא לפועל את תכניתה.
תחום הטלקום באוקראינה מקיף פוטנציאל של יותר מ-40 מיליון משתמשים ורפורמות בתחום פותחות הזדמנויות רבות לחברות ישראליות. אני מזמינה חברות אשר מתעניינות בשוק האוקראיני לפנות אלינו ולנסות לקחת חלק במהפכה הבאה.