מימון המונים הוא טרנד פיננסי לוהט בעולם, ב-2013 גויסו באמצעות מודל ה”קראוד פאנדינג” 5.1 מיליארד דולר. בניסיון לשפר את המצב הכלכלי האיטלקים אימצו את הטרנד במהירות והסדירו את העניין בחוק. חברות הזנק מכל העולם יכולות לנסות ולגייס כסף בארץ המגף, מישהו אמר הזדמנות?!
לפי דירוג ה-IFC לשנת 2013, דירוג המתייחס לקלות היחסית שבה ניתן לפתוח ולהפעיל עסק קטן עד בינוני במדינות שונות כאשר מצייתים לתקנות והחוקים במדינה, מתוך 189 כלכלות בעולם, איטליה ממוקמת במקום ה-65, שיפור של שני מקומות לעומת השנה שקדמה לה. איטליה נמצאת רחוק מאחורי כל מדינות ה-OECD אפילו אחרי ספרד, ישראל לשם השוואה ממוקמת במקום ה-35.
אולם בשנתיים האחרונות, ממשלת איטליה עושה מאמצים רגולטוריים רבים בתחומים שונים בכדי לנסות ולתת זריקת אדרנלין לכלכלה. ויסות שכר הטרחה הגבוה של עורכי הדין, ייעול וקיצור הליכים משפטיים ובנוסף יצירת תקנות חדשות שנועדו להקל בתהליך רישום נכסים לצורכי מסחר ותעשייה הם דוגמא למהלכים שנעשו בכדי לסייע לעסקים הקטנים והבינוניים.
מהלך נוסף, מעניין ואף אפשר לומר פורץ דרך שעשתה הממשלה האיטלקית מגיע מתחום שנקרא “מימון המונים”. בדצמבר 2012 אושר בפרלמנט האיטלקי חוק שנקרא Decreto Crescita Bis ובתרגום חופשי “החוק לעידוד צמיחה”. חוק זה נועד להסדיר ברגולציה את האפשרות של חברות הזנק לגייס הון על ידי פנייה לציבור הכללי בתמורה למניות. בעגה המקצועית קוראים לזה “מימון המונים”, גיוס הון או אשראי לעסקים בגדלים שונים לצורך פעילות שוטפת או צמיחה שלא דרך הבנקים או חברות האשראי הגדולות, אלא דרך אנשים פרטיים. בנוסף, המודל מאפשר ליזמים נגישות קלה ומידית למשקיעים שבאופני ההשקעה המסורתיים אינם מהווים כלל קהל יעד פוטנציאלי להשקעה. גם בראי המשקיעים מן הציבור, “הקראוד־פאנדינג” פותח בפניהם אפשרות לקחת חלק בהזדמנויות השקעה ששמורות בדרך כלל למשקיעים מתוחכמים בלבד.
נתונים מראים שבשנת 2013 גויסו בעולם כ-5.1 מיליארד דולר באמצעות מימון המונים, וההערכות הן כי בשנת 2014 צפוי נתון זה להכפיל עצמו. נראה כי מודל מימון ההמונים הופך בשנים האחרונות לשחקן משמעותי בעולם המימון. באופן מפתיע אולי, באיטליה הבינו מהר את הטרנד הפיננסי הלוהט והמדינה הייתה לראשונה באירופה שהסדירה ברגולציה את הנושא. אצלנו בישראל, החקיקה עדיין לא הושלמה.
בחוק שהעבירו בפרלמנט קבע המחוקק כי הרשות לניירות ערך האיטלקית היא זו שתמסד את גיוס ההון. הרשות העמידה רשימה של תנאי סף לחברות המעוניינות לגייס דרך הציבור, נקבע כי חברה יכולה לגייס מהציבור, אנשים פרטיים וחברות מכל העולם, עד 5 מיליון אירו בשנה, החברות צריכות להיות חדשניות, כאלה המבצעות פעילות מו”פ משמעותיות וזכו על כך לאישור מטעם לשכת המסחר האיטלקי ושמחזורן השנתי קטן מ-5 מיליון אירו. עניין חשוב ורלוונטי הוא שעל פי החוק החדש חברות ההזנק יכולות להיות חברות מכל העולם כל עוד הגיוס נעשה דרך פלטפורמה איטלקית.
על פי החוק החדש, בין המשקיעים לחברות מתווכות פלטפורמות המופעלות על ידי עצמאיים וחברות שזכו לאישור מיוחד מטעם הרשויות, מפעילי הפלטפורמות שהן בעיקר אתרי אינטרנט צריכים להוכיח כי יש ביכולתם לבצע הערכת סיכונים כלכלית עסקית לפעילותן של החברות המגייסות מאחר והן מחויבות להציג את המידע למשקיעים. נכון לאוקטובר 2013 יש באיטליה 41 פלטפורמות למימון המונים, 27 מהן פעילות ו-14 בפיתוח.
במהלך דצמבר 2013 חברת סטרטאפ קטנה בשם DIAMAN Tech העוסקת בפיתוח מערכות תוכנה לניתוח מידע פיננסי,היתה לחברה הראשונה אשר הציעה לציבור להשקיע בה תמורת מניות, שלא באמצעות הבורסה, אלא על גבי אתר מימון המונים. החברה הצליחה נכון לאפריל 2014 לגייס מעל ל-160 מיליון אירו (!)
אנחנו בנספחות נמצאים בקשר יומיומי עם גורמים בממשל האיטלקי במטרה להציע להם פתרונות חדשניים של חברות ישראליות שיכולים לתעל ולמנף את הפעילות העסקית והכלכלית במדינה, מאידך מגיעות אלינו פניות רבות של אנשי עסקים ובעלי חברות ישראליים בתחומים שונים המעוניינים לקיים כאן פעילות עסקית. הפוזיציה הזו מאפשרת לנו לחבר בין חברות למשקיעים משתי המדינות ולסייע בהשגת שיתוף הפעולה הרצוי. דווקא תקופה זו של אי וודאות כלכלית יכולה להיות הזדמנות, המהלכים שמובילים האיטלקים בניסיון לצאת מן המשבר והרצון שלהם להוביל שינוי יכול לפתוח הרבה דלתות עבור חברות ישראליות.
חברות או יזמים המעוניינים בפרטים נוספים יכולים ליצור קשר ישיר עם הנספחות במייל.