רומניה – בוננזה של אנרגיה ירוקה

פגשתי לאחרונה יזם רומני צעיר. אלקסנדרו קואיצה, אשר עד לאחרונה היה פעיל בפוליטיקה הרומנית, פתח עם מספר שותפים חברת ייעוץ עסקי ברומניה. אלקסנדרו אינו יוצא דופן בקרב הצעירים המשכילים של רומניה, כולם דוברי אנגלית ורובם דוברי שפות אירופאיות נוספות, משכילים ויזמים ברוחם – דבר שאינו מובן מאליו במדינה שרק לפני דור עוד הייתה תחת שלטון קומוניסטי מדכא כל יוזמה אישית.wind farm

שאלתי את אלקסנדרו איזה סקטור עשוי לעניין משקיעים ישראלים אשר מעוניינים בפרויקט עם תשואה סבירה ורמת סיכון נמוכה, ותשובתו המידית הייתה אנרגיה ירוקה.

במהלך השנים האחרונות, רומניה הפכה לאחת המדינות המובילות באירופה בתחום אנרגיה מתחדשת. זה התחיל עם רוח, כאשר שחקנים בינלאומיים “הביאו” כמה גיגה וואטים של פרויקטים. כיום, יעדי ההשקעה החמים ביותר הם פרויקטים פוטו אלקטריים, הנהנים מתמיכה אטרקטיבית בצורה של 6 תעודות ירוקות (Green Certificates – GC) לכל מגה ואט מיוצר. נכון לזמן כתיבת הפוסט, כל GC נסחר ב 55 €, אולם יש לציין ששוק ה GC די הפכפך בתקופה האחרונה ויש לעקוב אחריו בתשומת לב.

רמות סובסידיה גבוהות להשקעות חדשות “מתדלקות” אפשרויות השקעה אטרקטיביות בפרויקטים באנרגיה מתחדשת. חוות רוח, למשל, ייהנו מסיוע ממשלתי נדיב ביותר מ 55% מאשר בצרפת ו 37% יותר מאשר בפולין. בעוד, בשנת 2009 כל הקיבולת (installed capacity) של אנרגית רוח עמד על 14 מגוואט בלבד, הרי שכיום לאחר השקעות של כמעט שני מיליארד יורו, השוק מתקרב לבגרות. פרויקט הרוח הגדול ביותר ברומניה נבנה על ידי החברה הצ’כית CEZ. זו השקעה של מעל 1.1 מיליארד יורו והקמת 240 טורבינות, כרגע זו חוות רוח מהגדולות באירופה.

תחום מעניין נוסף הוא “חקלאות לאנרגיה”. לאור הפוטנציאל הגלום בתחום, משקים מסורתיים ממירים חקלאות מסורתית לגידולים המיועדים לתעשיית תחליפי הדלק. “טייקון” התבואה הרומני Culiţă Tărâţă, כבר התחיל בפרויקט המרת 12 הקטר של חוות ישנות ליצרניות דלק ירוק.

תכנית התמיכה באנרגיה מתחדשת מסתמך על החוק (Green Energy Act (GEA), אשר נסמך על ההוראה האירופית בתחום (European Union Directive 2009/28/EC). החוק מכתיב מסגרת תמיכה בפרויקטים ירוקים בסך 10.8 מיליארד יורו (!) בעשור הקרוב.

החל ב 1 בנובמבר 2011, יצרני אנרגית הרוח מקבלים 2 תעודות (GC) עד 2017 ומתחילת 2018 יקבלו תעודה אחת, ואילו פרויקטים של אנרגיה סולריים יקבלו 6 GC ל MWh. במקביל, פרויקטים המבוססים על גידולים לאנרגיה (ביומסה) יהיו זכאים לקבל 3 GC ל MWh.

פרויקטים של ביומסה המבוססים על פסולת ביולוגית זכאים לקבל עד שלוש תעודות, בעוד אנרגיה המופקת מגז מזבלה וגז מבוצה ממתקני טיהור שפכים מקבלים תעודה אחת עבור כל MWh.

לסיכום, כיצד סייע התמיכה בביצוע פרויקטים ירוקים ? להלן מספר נתונים מעניינים:

  • הושלמו פרויקטים ירוקים בעלות של כ 3 מיליארד יורו
  • אלפיים מגוואט של חשמל ירוק מועבר לרשת במהלך שלוש השנים האחרונות (מקביל פחות או יותר לתפוקה של שלושה כורים גרעיניים).
  • כחצי מיליארד יורו מוקצים על ידי הרשויות לתוכניות תמיכה בשנה זו (גם כאן יש להיות עם היד על הדופק ולבחון רצינות ההכרזה בתחום).

אלקסנדרו צופה שקצב “הבהלה לזהב הירוק” יואט בשנים הקרובות. הרשת הופכת ליותר ויותר רוויה באנרגית רוח, ותכנית התמיכה באנרגיה סולרית תקטן ב 33% החל משנת 2014. בכל מקרה, אנו צופים כי פרויקטים סולאריים ימשיכו למשוך עניין במהלך השנים הקרובות.

אבל ההימור שלו הוא בתחום הביומסה, אשר כיום עדיין לא מוצע, למרות הקצעה מצוינת של עד שלוש תעודות ירוקות למגוואט.

תחנות כוח הידרו אלקטריות קטנות תמשכנה לייצר תשואות טובות, וההתמקדות תעבור בהדרגה לתחנות משולבות אשר יאזנו את הרשת אחרי הזינוק החזק ברוח ושמש.

למידע נוסף על פרויקטים של אנרגיה ירוקים ברומניה אני ממליץ לפנות אליי ובמקביל לאלקסנדרו ב coita@arcade-network.ro .

צור קשר עם:

ארנון ארבל

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל