שלום, נעים להכיר! אני עינב ניקסון, ואני הנספחת הכלכלית של ישראל בהונג קונג ומקאו.
הפילוסוף הסיני לאו דזה אמר כי “כל מסע בן אלף מייל, מתחיל בצעד אחד קטן”, ואכן, לפני כשלושה שבועות נחתתי בהונג קונג להתחיל מסע חדש ומרגש, מסע בין מדינות שהעתיד צופן להן שינויים מעניינים וטומן בחובו הזדמנות לקדם את יחסי הסחר בין הכלכלות.
הונג קונג, “הנמל הריחני” או בשמה הרשמי, “הונג קונג – האזור המנהלי המיוחד של הרפובליקה העממית של סין”, היא אחת משני אזורים מנהליים מיוחדים ברפובליקה העממית של סין (האחר הוא מקאו), וכיום חיים בעיר מעל ל-7.5 מיליון תושבים, כאשר התוצר הלאומי הגולמי לנפש דומה למדינות המתקדמות ביותר באירופה.
הונג קונג היא עיר של ניגודים קיצוניים ואינספור הזדמנויות עסקיות. במשך 150 שנה התערבבו כאן מזרח ומערב ויצרו את ‘מנהטן של המזרח’. לצד גורדי השחקים בהם ניתן למצוא נציגויות של כמעט כל חברה בינלאומית, כבישים מהירים וקניוני ענק, ניתן למצוא כאן מקדשים סינים עתיקים ושווקים אותנטיים שיזכירו לכל עובר אורח, שבכל זאת מדובר בחלק מהמדינה הסינית.
השנה ציינה הונג קונג 25 שנה לסיום השלטון הבריטי וחזרתה לידי סין, התחושות ברחוב מעורבות, אך למרות החשש, נדמה כי סין מקפידה לשמר את מדיניות “מדינה אחת, שתי שיטות” וזאת כדי להבטיח את המשך מעמדה של הונג קונג כמרכז הפיננסי של אסיה.
ב 19 לאוקטובר, נשיא האזור המינהלי החדש של הונג קונג, ג’ון לי קה צ’יו (John Lee Ka-Chiu) נאם את נאום המדיניות (Policy Address) הראשון שלו תחת הכותרת “מחר בהיר יותר עבור הונג קונג”.
לי חשף תוכנית שאפתנית לשינוי העיר לאחר שנים של מהומה פוליטית וכלכלית, והבטיח לפעול למשיכת כישרונות וחברות זרות כדי לקדם את הקאמבק של העיר משנתיים של מגבלות קורונה מחמירות והתסיסה החברתית של 2019.
בנאומו הדגיש את הצורך לבנות בתים במחירים סבירים יותר, לשפר את התשתיות והתחבורה הציבורית (שהיא כבר כעת בין המתקדמות בעולם), לשפר את מערכות הבריאות והחינוך ולקדם יוזמות נוספות בשלל תחומים של חדשנות, כל אלו מביאים הזדמנויות עצומות לחברות הישראליות.
כאמור, משבר הקורונה לא פסח על הונג קונג, למרות מדיניות הבידודים הקשוחה של היבשת, הונג קונג מנסה לחזור לשגרה כמעט מלאה של תערוכות, ביקורים, נסיעות עבודה ועוד. בהתאם לכך, החל מה 26 בספטמבר 2022, הונהגה שיטת 0+3, המשמעות היא כי מבקרים המגיעים להונג קונג לא נדרשים בבידוד אך מתבקשים להימנע מכניסה למקומות הומי אדם בשלושת הימים הראשונים (עד לקבלת תו כחול).
הצפי כי בשבועות הקרובים יוכרזו צעדים נוספים אשר יקלו את הגעת אנשי עסקים לאזור.