הידעת? מספר הצמחונים והטבעונים בסין עומד על כ-50 מיליון איש, וכשלעצמו מהווה פוטנציאל עסקי עצום לתעשיית תחליפי החלבון.
נוסף על כך, בשנים האחרונות יותר ויותר סינים פונים לאלטרנטיבות בריאות יותר וידידותיות יותר לסביבה מאשר חלבון מן החי ובכך מגדילים עוד יותר את פוטנציאל השוק.
ואם זו אינה סיבה מספיק טובה לבחון את ההזדמנויות בשוק הסיני, נראה שבשנה האחרונה גם הממשלה הסינית מפנה תשומת לב לתעשיית הפודטק, בכלל ולתחום החלבון האלטרנטיבי בפרט.
נושא הביטחון התזונתי נמצא בעדיפות עליונה של הממשלה בסין, אולם, עד לאחרונה הדגש הופנה בעיקר לייצור המקומי של מזון ולגיוון היבוא. נראה שחלה תפנית במדיניות והממשלה החלה לשים דגש גם על פתרונות פחות מסורתיים להגנה על הביטחון התזונתי, כדוגמת תחליפי חלבון. עדויות לכך אפשר למצוא בנאומו של נשיא סין, שי ג’ינפינג (Xi Jinping) במהלך כינוס שתי המליאות בחודש מרץ 2022 (CPPCC), אשר עודד בין היתר, את גורמי הממשל העוסקים בחקלאות להתמקד גם במציאת מקורות חלבון אלטרנטיבים לחלבון מן החי. הנשיא הדגיש כי יש לפתח שיטות נוספות להפקת חלבון כגון שימוש בתרביות תאים, חלבון מן הצומח וחלבון משומר מן החי לצד השיטות המסורתיות.
לנאומו של ג’ינגפינג קדם הפרסום של תכנית החומש (2021 – 2025) של משרד החקלאות הסיני בינואר 2022, אשר כללה לראשונה פרק העוסק ב”יצירת מזון העתיד”. פרק זה התייחס בין היתר לבשר שגודל במעבדה וביצים המבוססות על מוצרים מן החי. אחת הסיבות לשינוי במדיניות הסינית נעוצה בעליית הדרישה העולמית לחלבון בעשר השנים האחרונות, כשני אחוזים בשנה, כשסין אחראית על כחצי מעליה.. את העליה בהשקעות הממשלתיות בתעשיית הפודטק בדגש על תחליפי החלבון ניתן לראות כבר ב2020 והתכנית עשויה להגדיל עוד יותר את ההשקעות בתעשיה זו ואף להאיץ את ההשתלבות והצריכה של מוצרים תחליפיים אלו בקרב הצרכנים הסיניים.
על פי רשם החברות הסיני, נכון לשנת 2020 כ-15 חברות סטארטאפ בתחום החלבון הצמחי קיבלו השקעות על סך כולל של 1.563 מיליארד יואן, וכן באותה שנה מספר הסטרטאפים החדשים בתחום גדל ב650%. ב-2021 גם תעשית החלבון התאי וגם תעשית החלבון הצמחי המשיכו לצמוח. רק בחודש ינואר האחרון, חברת Starfield הסינית, המפתחת תחליפי חלבון על בסיס צמחי, גייסה כ-100 מיליון דולר בסבב הגיוס השני שלה, הסכום הגבוה ביותר ביותר שגיוס בתחום זה עד כה. בין המשקיעים Primavera Capital, Sky9 Capital, Matrix Partners China, Joy Capital, Lightspeed China Partners and Ming Zeng. בחודש יוני האחרון קרן הון הסיכון הסינית לתחום תחליפי החלבון, Lever הכריזה על השקעה ראשונית בכ-6 חברות בתחום תחליפי החלבון, ובכך הכפילה את מספר הסטארטאפים בהם השקיעה עד כה.
בשנים האחרות קרנות השקעות רבות בסין מיקדו את תשומת הלב שלהן בתעשיית הפודטק ותחליפי החלבון בפרט, וישנם גם חברות סטארטאפ זרות שכבר זיהו את הפוטנציאל, בין החברות, KYF הניו יורקית שמפתחת תחליפי מזון מהיר על בסיס צמחי, Raging Pig, השוודית המפתחת בייקון טבעוני, Rainfed Food הקנדית שמתמקדת בתעשיית תחליפי החלב.
אפילו מספר סטארטאפים ישראלים זכו כבר להנות מן העניין הגובר בתחום, More Foods התל אביבית מפתחת תחליפי בקר על בסיס צמחי, Future Meat Technologies, מתמקדת בחלבון המבוסס על תאים מן החי ו-InnovoPro מפתחת חלבון על בסיס גרגירי חומוס.
נתונים אלו מצביעים על מגמה הולכת וגדלה של פיתוח והשקעה בתחום תחליפי החלבון בסין, אשר יכולה להוות הזדמנות מעניינת לסטארטאפים ישראלים בתחום המעוניינים להתרחב אל שווקים חדשים.
אני קורא לכם, בתעשייה הישראלית, לפנות אליי ולצוות שלי בכל בקשה לסיוע בשוק המקומי (איתור שותף / סקר שוק / סיוע מול מפיצים ועוד); לעקוב אחריי בלינקדאין (שלי) ולקחת חלק בפעילויות השונות שלנו! אשמח לפגוש אתכם, לשמוע מכם ולסייע בכל דבר שאוכל.