בסוף השבוע הקרוב אסיים את תפקידי כנספח המסחרי בבייג’ינג אחרי חמש וחצי שנים בשליחות בסין. זו תקופה ארוכה שקשה מאוד לסכם. למזלי, שלוש שנים מתוכן כבר סיכמתי בפוסט הזה, כך שאוכל להתמקד כאן רק בשנתיים וחצי האחרונות בבייג’ינג, שכמו לכל האנושות היו בהחלט שונות מאוד ממה שציפיתי שיהיו.
לבייגי’נג עברתי מצ’נגדו בקיץ 2019. הספקתי להיכנס לעניינים, לארח מספר משלחות ישראליות ולתכנן הרבה מאוד משלחות ופעילויות ל-2020, ואז פרצה לה מגיפת הקורונה. אחרי חצי שנה של קיפאון, בתחילה בגלל ההתפרצות בסין ולאחר מכן בגלל ההתפרצות בארץ, הצלחנו כל נספחויות סין לשנות כיוון במהרה ולגבש כלי עבודה אפקטיביים, שאפשרו לנו להמשיך לסייע לחברות ישראליות להיכנס לשוק הסיני ולהתרחב בו. זאת, בעוד מגבלות הכניסה לסין רק הלכו והחמירו עם הזמן.
לשמחתי, הסינים התאקלמו מהר למצב החדש ונפתחו לאפשרות ללמוד על הטכנולוגיות הישראליות ולקיים שיחות עסקיות באופן מקוון, מה שלא היה בא בחשבון לפני-כן מבחינתם. גם לא מעט חברות ישראליות החליטו לגייס עובדים מקומיים או לעבוד עם שותפים בסין, מה שאפשר להן לצמוח בשוק מהר יותר. במובן מסוים, הקורונה אילצה חברות לחסוך זמן ומאמצים רבים ולקבל החלטות אסטרטגיות נכונות עבורן, בין אם לדאוג שיהיו להן אנשים בשטח ובין אם לדחות את הכניסה לסין כי אין באפשרותן לאתר או לגייס מישהו ייעודי בשלב זה.
בתוך כל זאת, החל מהמחצית השנייה של 2020 ועד היום ארגנו בנספחות המסחרית בבייג’ינג מעל ל-55 פעילויות קידום ייצוא וטיפלנו במעל ל-160 פניות של חברות ישראליות. מהלכים אלו הולידו מעל ל-700 חיבורים עסקיים בין 166 חברות ישראליות לחברות סיניות, כאשר ב-330 מהם הקשרים עדיין נמשכים וכבר עודכנו על מספר סיפורי הצלחה שנבעו מהם. במקביל לכך, בנינו מנגנונים פנימיים שמאפשרים לכל נספחויות סין לתת שירות טוב יותר לחברות הישראליות.
שום דבר מזה לא היה קורה ללא צוות הנספחות הנפלא, שעשה ועושה עבודה נהדרת. הצוות ימשיך להיות כאן עבור החברות הישראליות, בהובלתה של הנספחת הכלכלית אסתי איילון קובו הנפלאה גם כן. מוזמנים לפנות אליה בכל שאלה ועניין.

בנוסף לחברי הצוות שרובם לא קוראים עברית, ברצוני להודות לחבריי הנספחים למרחב: אסתי איילון קובו בבייג’ינג, ניב חנן בשנגחאי, אב ירמישין בצ’נגדו, יואב חיימי בהונג-קונג ושירלי קויפמן בגואנגג’ו (במיל’), ולמנהלים והקולגות במחלקת סין במינהל סחר חוץ: נתן צרור, מיכל נידם (במיל’) ונסטיה ליטביננקו. תודה רבה על השותפות, החברות והמקצועיות! תודה רבה גם לאנשי השגרירות היקרים בבייג’ינג, שהיו עבורינו קולגות, חברים ומשפחה, במיוחד לאחר שהקורונה יצרה נתק פיזי בינינו לבין המשפחה והחברים בארץ. ולבסוף, אחרי שהיה עבורי בית חם, אני עוזב נכון לעכשיו את מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה. כבר כתבתי על כך שהמינהל אפשר לי לעבוד בעבודה הכי טובה בעולם, ואני מודה לראשי המינהל על ההזדמנות שהייתה לי להיות חלק מהארגון הזה.
בחודש הבא אתחיל תפקיד חדש במשרד הכלכלה והתעשייה, כראש אגף בכיר מסחר ושירותים, שמטרתו להעצים את מגזר המסחר והשירותים בארץ, הגדלת הפיריון בו, מתן מענה לצרכיו ומציאת פתרונות למצוקותיו. חברות מענפי המסחר והשירותים? אשמח להיות בקשר.
אז תודה רבה לסין, על כך שהייתה הבית שלי ושל משפחתי בחמש וחצי השנים האחרונות. תודה על האתגרים, ההזדמנויות והחוויות הבלתי נשכחות. ותודה לחברות הישראליות שהייתה לי הזכות לשרת ככל יכולתי במהלך השליחות כאן.