סין היא מדינה חקלאית גדולה שסקטור החקלאות בה תופס חלק מרכזי בפיתוח הכלכלי של סין. שטחה של סין הוא כ-9.6 מיליון קמ”ר, כאשר שטח זה מחולק ל-31% של מישורים ועמקים, ו-69% של שטחים הרריים. בסין יש יותר מ-5,500 ק”מ של אזורי אקלים שונים (מטרופי ועד לאקלים קר ויבש) ועושר טבעי המאפשרים פיתוחים חקלאיים מגוונים, כאשר העיקריים שבהם הם אורז, חיטה, תירס, פולי סויה, כותנה, בוטנים, וקני סוכר.
בשנת 2020, משבר הקורונה יצר אי ודאות וחוסר יציבות משמעותיים בעולם החקלאות הגלובלי. בעוד שמחירי התוצרת החקלאית עלו (בעיקר של דגנים), המתחים בסחר הבינלאומי התגברו. על פי דו”ח החקלאות של סין לשנים 2021-2030, שנערך על ידי המכון לכלכלה ופיתוח חקלאי בסין והאקדמיה הסינית למדעי החקלאות, הפיתוח החקלאי של סין יציב יחסית ואף משתפר. בשנת 2020, ערך התוצרת החקלאית של סין הגיע ליותר מ-1.5 טריליון דולר, עם קצב צמיחה שנתי של 2.3%. ייצור האורז, החיטה והתירס המשיך לעלות, ותפוקת הדגנים הכוללת הגיעה ל-669.5 מיליון טון בשנה.
הדו”ח הצביע על כך שב-2020 שטח הגידול של האורז בסין גדל, שטח הגידול של החיטה ירד מעט, ושטח גידול התירס נותר יציב. ייצור אורז, חיטה ותירס הגיעו ל-212, 134, ו-261 מיליון טון בהתאמה, גידול של 3.51% לעומת 2019, שנוצר ככל הנראה מההתאוששות המהירה של תעשיית גידול החזירים בסין.
על אף סקטור החקלאות המשמעותי במדינה, סין היא גם אחת מהיבואניות הגדולות בעולם של דגנים. ב-2020, סין ייבאה 143 מיליון טון דגנים, כאשר פולי סויה הוא המוצר החקלאי המיובא ביותר, עם יותר מ-100 מיליון טון בשנה.
טרנדים:
בעקבות תהליכי העיור ופיתוח התעשייה בסין, שיעור האוכלוסייה החקלאית והשטחים החקלאיים במדינה צומצמו משמעותית. בתכנית החומש ה-14 שפורסמה השנה (2021-2025), נראה שהממשל ממשיך לתת חשיבות עליונה לתחום החקלאות בסין כאשר תכנית “פיתוח הכפר” (Rural Vitalization) נחשבת לאחת מתכניות הלאומיות המרכזיות של הממשל ל-5 השנים הקרובות.
שלושת התחומים המרכזיים בתכנית הלאומית לפיתוח חקלאות בסין:
- מודרניזציה של תהליך הגידול- שדרוג המיכון החשמלי, השימוש בכימיקלים, וכן חשמול של הייצור החקלאי.
- מודרניזציה של טכנולוגיות הייצור- קידום “שיטת זריעה טובה”: טיפוח של זנים משודרגים, שימוש בשיטות מודרניות לבקרה ושיפור תנאי הגידול של בעלי חיים וצמחים.
- מודרניזציה של ניהול הייצור- קידום אמצעים ושיטות ניהול מודרניות בכל השרשרת החקלאית לשיפור יעילות הייצור החקלאי ואיכות המוצר
2021 היא השנה הראשונה של תכנית פיתוח הכפר של תכנית החומש ה-14. דו”ח החקלאות של סין 2021-2030 צופה כי בעשר השנים הקרובות המודרניזציה החקלאית והכפרית של סין תתקדם משמעותית, כאשר המטרה היא להבטיח אספקת תבואה ומוצרים חקלאיים חשובים. מבנה הייצור החקלאי והמתווה האזורי יעברו שדרוג משמעותי כאשר הכוונה היא לשפר את איכות, יעילות ותחרותיות הסקטור החקלאי בסין.
ככל שהביקוש לצריכת בשר, ביצים, וחלב ממשיך לגדול, הביקוש לדגנים להאכלת בעלי חיים גדל גם כן. דו”ח החקלאות של סין 2021-2030 מראה שתעשיית החקלאות הימית מגדילה משמעותית את הביקוש לפולי סויה, דבר שצפוי להוביל לצריכה שנתית של 127 מיליון טון בשנת 2030 עם קצב גידול שנתי ממוצע של 0.9%. יבוא פולי הסויה לסין צפוי לגדול בכ-1% מידי שנה, כאשר היקף היצוא צפוי להגיע ל-110 מיליון טון ב-2030. מדובר בנתון נמוך משמעותית מהגידול הממוצע השנתי של 7.4% שהיה נכון לשנים האחרונות.
חברות מובילות:
אתגרים קיימים:
- המחסור במשאבים
-
- מחסור באדמות חקלאיות- ככל שהאוכלוסייה בסין תגדל והאזורים העירוניים והתעשייתיים במדינה יתרחבו, כך בעייתה של סין במציאת קרקע לעיבוד צפויה לגדול. זאת בעיקר לצד הרצון להימנע מפגיעה בסביבה על ידי הריסת אתרים אקולוגיים חשובים לטובת יצירת שטחי חקלאות חדשים.
- מחסור במים- הסקטור החקלאי בסין צורך כ-70% מכלל צריכת המים במדינה. מספר מקורות המים בסין אינו רב ומספר זה מתגמד אף יותר אם מחלקים נתון זה באוכלוסיית סין, מה שהופך את סין למדינה עם כמות מקורות מים המשתווה לכ-1/4 מהממוצע העולמי. קיים גם חוסר איזון באספקת מים בסין בין עונות השנה והאזורים השונים בסין, דבר שצפוי להמשיך ולאתגר את תעשיית החקלאות הסינית.
- קיבולת הייצור החקלאי הנמוכה
-
- תשתיות מיושנות- סין מתמודדת מידי שנה עם אסונות טבע אשר פוגעים בתשתיות החקלאיות הקיימות שאינן מסוגלות להתמודד עם האתגרים האקולוגיים התכופים.
- על אף שסין מפתחת בשנים האחרונות טכנולוגיות חקלאיות רבות שנועדו להגדיל את יכולת הייצור הסינית בתחום זה, הסקטור החקלאי בסין עדיין לא מפותח כמו באירופה, ארה”ב, יפן ודרום קוריאה.
- ייצור חקלאי המתקיים בקנה מידה קטן ולא יעיל
הזדמנויות עבור החברות הישראליות:
- סין היא מדינה עם אוכלוסייה גדולה ואדמות חקלאיות מוגבלות (חמישית מאוכלוסיית העולם לצד רק 7% מסך השטחים החקלאיים בעולם). בנוסף לכך, סין חווה אתגרים משמעותיים בתחום החקלאות שנוצרים כתוצאה מעיור מוגבר של אוכלוסייתה ואובדן הון אנושי בחקלאות לטובת תעשייה ושירותים. כתוצאה מכך, יש חשיבות רבה למודרניזציה ודיגיטליזציה של סקטור זה במדינה. עם חקלאות חכמה ומדייקת, החקלאים בסין יוכלו לייצר יותר בשטחים קטנים יותר ועם פחות עובדים. לישראל מוניטין מרשים בתחום החקלאות, כאשר הטכנולוגיות הישראליות ידועות ביכולתן לייעל ולהגדיל את הייצור החקלאי על ידי שימוש במיכון חדשני, עיבוד נתונים, אפליקציות אוטונומיות וטכנולוגיות חכמות.
- סין הופכת לחשופה יותר ויותר לאסונות טבע, כאשר סקטור החקלאות הוא הראשון להיפגע. ישנן טכנולוגיות ישראליות רבות אשר מסוגלות לאתר ולמגן את הסקטור החקלאי מפני סיכונים מסוג זה והופכות למאוד אטרקטיביות עבור השוק הסיני בשנים האחרונות.
- הממשל המרכזי בסין שם דגש רב על נושא איכות הסביבה, כאשר המטרה היא לקדם ולפתח את סקטור החקלאות ללא פגיעה במרקם האקולוגי של סין. גם כאן, חברות ישראליות יכולות לספק פתרונות ירוקים שיאפשרו לסין להגשים את מטרותיה בהיבט הזה על ידי אספקת טכנולוגיות של חסכון במים, טיפול בפסולת ומחזור.
- ישראל היא המדינה היחידה המוזכרת בתכנית החומש ה-14 של סין בכל הנוגע לשיתוף פעולה בינלאומי. חברות ישראליות צריכות לנצל יתרון זה על ידי כניסה לשוק הסיני וקידום טכנולוגיות השקיה, חוות חכמות, חממות, זריעה, הדברה, ועוד ועוד.
ב-2022, הנספחויות הכלכליות יקיימו מספר אירועים עסקיים לטובת קידום טכנולוגיות חקלאות ישראליות בסין כפי שניתן לראות בתכנית העבודה המצורפת מטה.
אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר כאן על מנת להצטרף לאירועים אלו ולשמוע על הזדמנויות עסקיות נוספות שקיימות בשוק הסיני בתחום זה.
אתם גם מוזמנים להמשיך ולעקוב בבלוג זה ובדף ה- Linkedin שלנו לעדכונים שוטפים.