תחום הציוד הרפואי בסין

הקדשתי פוסטים רבים לערים המרכזיות של מזרח סין, כדי להבין את הסביבה העסקית בה אנחנו פועלים, הפעם הפוסט יתמקד בתחום אחד והוא המרכזי והגדול מכולם – תחום הציוד הרפואי.

כמה מילים על הדרך בה עובדת מערכת הבריאות בסין: כאשר אדם לא מרגיש טוב, הוא הולך לבית החולים על מנת לראות רופא. גם אם מדובר במחלה “קלה” שרובנו נישאר בבית כמה ימים עד שתעבור. בסין אותו אדם נדרש ללכת לרופא, בין השאר על מנת לקבל אישור שהוא אכן חולה למעסיק שלו. אלה כבר עניינים של שוק העבודה בסין, אבל זה מוסיף על העומס של מערכת הבריאות. כאשר אותו אדם מגיע לבית חולים הוא מחכה בתור מספר שעות, רואה רופא כללי שנותן לו טיפול, תרופות וכל מה שצריך. העלות היא מאוד נמוכה ולעיתים אפילו ללא עלות בכלל. במידה ויש בעיה ספציפית יותר (עיניים, אורתופדיה וכו’) המשמעות היא להמתין עוד יותר בתור. יש גם בתי חולים לפי נושאים: נשים, ילדים, עיניים וכו’.

בשל התהליך הזה, בתי החולים בסין הם ענקיים. יש בתי חולים של אלפי מיטות. אולם הם אינם יעילים, לא מספקים טיפול מותאם אישית לחולה, אין מערב אחר ההיסטוריה הרפואית של החולה ובגלל הגודל, שינויים והטמעת טכנולוגיות חדשות, הם דבר מאוד מאתגר.

תחום הציוד הרפואי הוא תחום ״חם״ בסין שנים רבות. אולם בעקבות הקורונה, אנו רואים שינויים מאוד גדולים בתחום ואסביר זאת באמצעות סיפור ששמעתי ממקור ראשון: אחת מאנשי הקשר שלי הייתה בהריון עם התפרצות הקורונה בסין בתחילת 2020. בתקופה הזאת כל האנשים היו סגורים בבית במשך שבועות ארוכים. היא הייתה צריכה לבצע מעקבים אחר ההריון ובדיקות דם תקופתיות. היא הלכה לרופא באחת הפעמים (בשיא הסגר) שאמר לה לא לבוא בינתיים וצייד אותה בערכה והסברים כיצד לקחת לעצמה דם בבית. לא מדובר במכשיר מיוחד או טכנולוגיה מתקדמת ללקיחת דם, אלא בדיוק כמו שאחות עושה בבית החולים. וכך היה. לאחר מכן היא שלחה את הבדיקה עם שליח לבית החולים והם יצרו עימה קשר עם קבלת התוצאות. הסיפור הזה קרה בשנגחאי, במקום הכי מתקדם בסין מבחינת שירותים רפואיים. זה ממחיש בצורה הטובה ביותר את הפער הטכנולוגי בכל מה שקשור למכשור רפואי (במקרה הזה מכשור ביתי) וברפואה דיגיטלית. מה שאנו לוקחים כמובן מאליו בישראל: לדבר עם הרופא אונליין בוידאו, לקבוע תורים או אפילו לבצע בדיקות בבית שמשודרות לרופא לא קיים בסין.

ביחד עם תשומת לב ממשלתית גדולה ותקציבי עתק הניתנים לתחום אנו רואים יותר ויותר חברות בתחום הציוד הרפואי והרפואה הדיגיטלית מוקמות בסין. יש כל מיני חברות בתחום זה:

  1. חברות הענק בתחום הציוד הרפואי – חברות אלה כבר עסקו בתחום מדעי החיים שנים רבות והן מפתחות מכשור רפואי, תכנה, תרופות ועוד. אלה חברות הנהנות ממוניטין טוב, תקציבים גדולים וכוח אדם מיומן ואיכותי. מדובר בחברות גדולות, רובן בבעלות ממשלתית וככאלה הן עובדות יחסית לאט אבל עם יכולת לקדם מוצרים שונים בשוק וחלקן הגדול כבר יודעים איך לעבוד עם חברות זרות.
  2. החברות החדשות – מדובר בדרך כלל במייסד מהתחום המדעי שמגיע עם ניסיון רלוונטי ולרוב למד גם בחו״ל. החברות הללו מתחילות ממוצר אחד מרכזי וסביבו מפתחים מוצרים נוספים. חברות אלה נהנות מתמיכה גדולה מהממשלה שכן האחרונה מתמרצת אותם לפתח את התחום. מדובר בחברות שיודעות לעבוד מהר, מכירות את השווקים הגלובאליים ומחפשות דרכים להגדיל את פרוטפוליו המוצרים שלהם על ידי רכישה של טכנולוגיות נוספות, ורישומן בסין.
  3. חברות ענק מתחומים אחרים – מדובר בחברות מתחומים אחרים, לרוב נדל״ן אך לא רק (גם חברות כמו עליבאבא וטנסנט נכנסו לתחום) שרואות את המהפכה שקוראת בתחום, התקציבים והפוקוס הרב על הנושא ומעוניינות גם כן להיכנס לתחום. לחברות אלה יש כסף רב להשקיע על מנת לפתח את התחום. פה יש מנעד רחב של חברות ולכן צורת העבודה והמטרות של כל חברה הן שונות. לא דין חברת נדל״ן שרואה התקררות בשוק ויש לה הרבה מזומן, לדין חברה טכנולוגיה שיודעת לעבוד מהר ועם חברות בינלאומיות.

כל סוגי החברות שציינתי לעיל, מחפשות דרכים להשיג יתרון על פני החברות המתחרות. הן מחפשות להעשיר את עצמן את הפרוטפוליו שלהן על ידי שיתופי פעולה עם חברות קיימות בתחום. כאן נכנסת ההזדמנות לחברות הישראליות. לשתף פעולה עם אותן חברות. החברות הישראליות לרוב מביאות חדשנות טכנולוגית ומוצרית והחברות הסיניות יודעות להביא תקציבים, יכולות שיווק והפצה ורישום מוצרים ברשות הרגולטורית בסין.

מעוניינים לשמוע על עוד הזדמנויות בתחום הציוד הרפואי – מזומנים לפנות אלינו כאן. אתם מוזמנים להמשיך ולעקוב בבלוג זה ובדף ה- Linkedin שלנו לעדכונים שוטפים.

צור קשר עם:

ניב חנן

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל