בחודש ינואר 2022 עתידים להיכנס לתוקפם 2 צווים חדשים שפורסמו לאחרונה מתוקף חוק בטיחות המזון הסיני, צו 248 (תקנות רישום וניהול יצרני מזון מיובא בחו”ל ) וצו 249 (אמצעים מנהליים בנושא בטיחות מזון ביבוא ויצוא). מדובר בצווים רחבים שיוחלו על כל מפעלי המזון, לרבות יצרנים, מעבדים ומתקני אחסון המטפלים במזון.
לפי הצווים החדשים, מפעלי מזון במדינות המייצאות לסין נדרשים להירשם במערכת המכס הסיני בהתאם לקטגוריות המפורטות מטה.
נקודות עיקריות:
- הדרישות מחייבות את כל היצרנים של מזון שמיובא לסין, בחלוקה לפי רמות סיכון, להירשם במרשמי המכס הסיני (the General Administration of Customs of China – GACC). ה-GACC הינה הרשות האחראית, בין היתר, גם על תחום בטיחות המזון למוצרי מזון מיובאים לסין.
- מבחינת מוצרים, הצווים יחולו על כל מוצרי המזון, בחלוקה לקטגוריות סיכון נמוך עד סיכון גבוה. תוספי מזון אינם נכללים (נכון לעכשיו) בצווים החדשים.
- הצו מתייחס למוצרים ברמות סיכון שונות ולכ”א מהקטגוריות הדרישות שונות.
- מוצרים בסיכון בינוני-גבוה. להלן רשימת הקטגוריות שמוגדרות כבעלות סיכון בינוני-גבוה. לגבי הפרטים המודגשים התייחסות נפרדת בהמשך:
meat and meat products, casings, aquatic products, dairy products, bird’s nests and bird’s nest products, bee products, eggs and egg products, edible oils and fats, oilseeds, stuffed pastry products, edible grains, milled grain industry products and malt, fresh and dehydrated vegetables and dried beans, condiments, nuts and seeds, dried fruits, unroasted coffee beans and cocoa beans, foods for special dietary purposes, and functional foods.
- רישום באמצעות הרשות המוסמכת בישראל, שירות המזון הארצי, ל –6 הקטגוריות שלהלן המיוצאות בפועל מישראל לסין, וידרשו בהליכי רישום באמצעות הרשות המוסמכת בישראל, לפי החלוקה הבאה:
- Plants originated food: dried date, Chilli powder, Dill powder, edible vegetable oil
- Processed food: Dietary food supplement, foods for special dietary uses
לגבי קטגוריות אלו הרשויות המוסמכות בישראל נדרשות לנהל את רישום היצרנים ולהעביר את הרשימות למכס הסיני. בעצם הרישום, הרשות מתחייבת שמפעלים אלו עומדים בדרישות הרגולציה הסינית. חשוב להבהיר שבנוגע לחלק מהמוצרים נדרש עדיין בירור מול המכס הסיני בנוגע לתהליך העבודה מול הרשות המוסמכת בישראל ואף לגבי זהות הרשות המוסמכת בישראל עבור כל אחד מהמוצרים.
- רישום עצמי למוצרים בסיכון נמוך – מפעלים המייצרים מוצרי מזון מעובד שאינם נופלים תחת אחת מהקטגוריות המנויות לעיל נדרשים להירשם באופן עצמאי, או באמצעות סוכנות מקומית, ישירות באתר הייעודי של ה-GACC (להלן לינק לאתר: cifer.singlewindow.cn (www.singlewindow.cn.
- בנוסף, מזון מיובא לסין חייב להיות מסומן בסינית, או סינית ואנגלית, יש להציג מספר רישום שהונפק על ידי -GACC או מספר הרישום שאושר על ידי הרשות המוסמכת של המדינה המייצאת, הן על האריזה הפנימית והן על האריזה החיצונית.
מצרפת לעיונכם:
- הדוח שהוכן על ידי משרד החקלאות האמריקאי המספק מידע מועיל על הצווים: DownloadReportByFileName (usda.gov)
- מדריך לרישום עצמי עבור התעשייה שהוכן גם כן על-ידי משרד החקלאות האמריקאי: DownloadReportByFileName (usda.gov)
~~~~
ליצרני מזון בקטגוריות המנויות לעיל מומלץ ליצור קשר עם היבואנים המקומיים להבנה של הסטטוס בנוגע למוצרים אותם הם מייבאים.
אתם מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה: esti.ayalonkovo@israeltrade.gov.il
~~~~
**יצוין כי ההודעה הרשמית על כניסתו של הצו לתוקף ואופן יישומו פורסמה רק לאחרונה וכאמור יש עדין נקודות לא ברורות.
המידע המסופק בנייר זה עדכני למועד כתיבת שורות אלו ונועד למתן מידע לתעשייה ואין לראות בו סופי או ממצה. הנספחות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה בשגרירות ישראל בבייג’ינג עושה כל מאמץ לשמור על מידע עדכני ומדויק ונמשיך לעדכן בהתאם להתפתחויות. עם זאת, יש לקחת בחשבון שהמידע עלול להשתנות ללא הודעה מוקדמת.