יצואנים, או מתענייני סין באשר הם, אשר יצא להם לרפרף בבלוגים שלי במהלך כהונתי כראש הנציגות המסחרית בגואנג’זו, וודאי לא יופתעו שגם את פוסט הפרידה שלי משליחות בת מספר שנים במדינה המופלאה, גדשתי במטאפורות ואלגוריות. אף על פי שידוע לי, שאני עושה בהן שימוש מוגזם, לצערי לא נתברכתי בכשרון הספרותי הדרוש בכדי לתאר בדיוק הרב ביותר את סין. מקווה שקוראיי יתייחסו לכך בסלחנות וינסו לדמיין לרגע את הסיטואציה
כשאני חוזרת אחורה, לסיכום 6 חודשיי הראשונים בגואנג’זו, תארתי איך נכנסתי דרך מחילת הארנב של אליס בארץ הפלאות לארץ לא מוכרת “ארץ המרכז” שבה הכל הפוך מהעולם המערבי ויש להתנהג בהתאם. היום, בהרצה מהירה של כמה שנים קדימה, כבר אוכל לומר בבטחה, שבדיוק כפי שהבטחתי אז בבלוג, ובדיוק כפי שקרה לאליס לאחר זמן ארוך בארץ הפלאות, הדרך להטמע היתה לקבל על עצמי להיות קצת יותר “סינית”. כדי לשחק את המשחק בסין, היה עליי להבין את החוקים החדשים.
מעבר לאלפי חיבורים עסקיים שביצעתי יחד עם הצוות המופלא שלי, בין חברות ישראליות לחברות סיניות, ראיתי שליחות אמיתית בנסיונותיי להנגיש את חוקי המשחק הייחודיים לחברות הישראליות שפגשתי בדרך באמצעות: סמינרים לתעשייה הישראלית, בלוגים, מאמרים ווובינרים שעסקו בתרבות הסינית. בכולם ניסיתי לתת את הטיפים שלי לשוק הזה. ככל שהתקדמתי אני בהבנתי את השוק בדרום סין (שיש לו מס’ מאפיינים ייחודיים גם ביחס לשאר סין), כך היטבתי לסייע לחברות העסקיות שביקשו ללמוד על ההזדמנויות.
כמה אפשר ללמוד ב(כמעט) 4 שנים?
אזהרת מטאפורה #2: למי שראה את הסרט Inception אתאר את 4 השנים החולפות, כמו כניסה לחלום בתוך חלום, שבו ניתן לדחוס את הזמן וכמות האירועים המתרחשים בו בחזקת מס’ דרגות החלום. בסרט המקורי התוצאה היתה 50 שנות חלום שנדחסו ב-5 שנות מציאות. כך, ככל שעברה שנה נוספת עליכם בישראל, כמות האירועים, הפגישות והמידע שנאסף עבורכם בנספחות פה בסין, הלכו והוכפלו. גם ההתרחשויות בסביבה ה”חיצונית” הגאו-פוליטית נדמה כי שיחקו לפי כללי הInception. למה אני מתכוונת?
ובכן: 2018- שנתי הראשונה בשליחות היתה “ה”שנה שבה הוכרזה מלחמת הסחר בין ארה”ב לסין. במקביל, סין מתחילה בתהליך “אי תלות” בשבבים ומשקיעה מיליארדי יואנים בהפיכתה למעצמת שבבים. פערי מאזן הסחר עם ארה”ב מרקיעים שחקים, ובראש הרשימה השחורה עמדה החברה השנז’נאית ZTE שעימה הנספחות היתה בקשר קרוב (מסיבות הפרות ייצוא) ודוחפת את החברה ורבות כמותה לשאוף לפתח שבבים. במקביל, באי היינאן שבדרום סין, מוכרז איזור הסחר המיוחד הגדול ביותר בסין- אשר פרשנים, תוהים לגבי תפקידו אל מול החלופה- הונג קונג. אם הזכרנו את הקשר להונג קונג, אז באותה שנה נחתם גם הגשר המפורסם “הונג-קונג- מקאו-ג’וחאי” שמהווה עד היום את הסמל העיקרי של יוזמת הGreater Bay Area עליו כתבתי רבות: היוזמה שמחברת את הדרום המתועש של סין לשירותים והעולם הפיננסי של הונג קונג.
2019- אם 2018 היתה שנה של הכרזות דרמטיות, הרי ש-2019 היתה הביצוע הלכה למעשה. בשנה שלפני הכל השתנה, קיימנו עשרות משלחות לסין ומשלחות בכירים לישראל בתחומים מגוונים כגון בריאות דיגיטלית, יין, חקלאות, מובייל ועוד. כמה מחברות ההייטק הגדולות והמפורסמות ביותר בסין ובעולם החלו דריסת רגל בישראל בזכות עבודה משותפת עם הנספחות הכלכלית ובפתחה של 2020, התחלנו לסייע לחברת ענק נוספת להקים דריסת רגל בישראל כאשר…..
2020- קוראי הבלוג, יודעים וחווים על בשרם, את מה שהחל בסין בינואר 2020, והתפשט לכלל העולם. המגיפה ששינתה את חיינו שינתה לא מעט את פניה של סין. סין, שהיתה הראשונה לחלות ולפיכך, גם הראשונה לצאת מהמשבר הכלכלי, הראתה צמיחה מדהימה בשנה זו. פרובינציית גואנגדונג- אשר מככבת בחברות ההייטק שבה שזכו לעדנה בעקבות החשיבות המחודשת של: תשתיות 5G, בריאות דיגיטלית, בידור ומדיה דיגיטלית, למידה ועבודה מרחוק וכמובן מכירת מכונות הנשמה ומנויטרוינג לכל העולם- הגיעה לתמ”ג השיא שלה של כ-1.7 טריליון דולר. מתוך הסגר הראשון בישראל (לאחר שפוניתי יחד עם חבריי למרחב הסיני עוד בחודש פברואר) במרץ 2020, תפעלתי את הפעילות הוירטואלית הראשונה עם חברה סינית וחברות ישראליות. זה נשמע כיום מובן מאליו, אך למעשה, בתרבות הסינית- שמעריכה מפגשים פנים אל פנים, ומוקיעה מפגשי עסקים וירטואליים- היה זה מהפך בדרך לעשיית עסקים בכל קנה מידה אפשרי. משם, הובלנו עוד עשרות פעילויות וירטואליות והיברידיות ייחודיות לנספחות- לצד פעילויות משותפות עם כלל הנספחויות במרחב הסיני.
שנת 2020, היתה מהפך בכל קנה מידה אפשרי. הפתיחות הסינית למפגשים וירטואליים- שלא היתה קיימת לפני כן, יצרה תקדימים לחיבורים מדוייקים ומוצלחים יותר בין הפתרון הישראלי לחיפוש הסיני ופתחה את האפשרות להתחיל היקשרות מול השוק הסיני ללא השקעה מרובה (כל עוד מדובר בשלב הראשוני של בדיקת היתכנות).
במקביל שנת 2020 היתה גם שנת החרפת המשבר בין ארה”ב- לסין והובילה את חברת הוואווי שעימה עבדה הנספחות להיות על ה”כוונת”. החברה שהיוותה בזמנים מסויימים 20% מנתח שוק הסמארטפונים העולמיים, הפכה לאחר המכירה והפיצול מהמותג Honor לחברה עם נתח שוק של כ-4% (התרחש בפועל בתחילת 2021).
התאוששותה של סין ממשבר הקורונה ובלימת המגיפה הביאו עימם שני תהליכים מקבילים שמהווים הזדמנות וחסם כאחד: הסינים חזרו לפעילויות הפיזיות האהובות עליהם.
כך גם קיימנו את התערוכה הפיזית, הראשונה בעולם באותה שנת קורונה 2020. לצד זאת, הציפייה לקיים אירועים עסקיים של חזרה לשגרה בעולם הפיזי, הביאו עימם ציפייה גדולה יותר להמצאות נציגי חברות פיזית בסין. התהליך המקביל שקרה, הינו היסגרות איטית מהעולם והישענות רבה יותר על צריכה פנימית בסין.
2021- שנה של מציאות חדשה וסדר עולמי חדש: הקורונה היא שגרה. לפי התחזיות של מרכז CEBR שפורסמו בכל כלי התקשורת העולמית, סין עתידה להיות הכלכלה הגדולה בעולם עוד לפני 2030 ומעצמת הבינה המלאכותית החשובה בעולם. בשנז’ן אנחנו מרגישים זאת בעוצמות רבות עם חברות ההייטק המקומיות. השיגרה החדשה של הקורונה בסין, מאיצה תהליכי היסגרות לזרים מחד והשענות על אסטרטגיית הDual Circulation שנשענת על אספקה עצמית וצריכה עצמית. האסטרטגיה הזו, ומדיניות הקורונה הנוקשה במדינה, חיזקו עוד יותר את הצורך בנציגים סיניים או ישראלים על אדמת סין בכדי להמשיך ולקדם את העסקים במדינה. לצד תהליכי ההיסגרות המורגשים בכל תחומי החיים, תהליך ההתרחבות של חברות סיניות מחוץ לסין והשאיפה למובילות עולמית טכנולוגית וכלכלית הינם תהליכים מנוגדים וממשיכים להוביל את סין להקים מרכזי חדשנות וסניפים של החברות שלהם בכל רחבי העולם.
ובנספחות? איך התמודדנו? זו השנה המעניינת והפורייה ביותר שהיתה לי בימי שליחותי וההוכחה שמשברים ו”איומים” הם בעצם הזדמנות לשינוי- חשיבה מחוץ לקופסה והובלת חדשנות. לראשונה חשפנו חברות ישראליות שלא היו מגיעות לדרום סין, אילולא הזדמנות החשיפה הוירטואלית ובתחומים שלא עסקנו בהם בעבר. פתחנו צוהר לשוק המזון והקוסמטיקה הישראלי לחברות שמעולם לא ייצאו לסין וכעת בתהליכים מתקדמים של הסכמי הפצה, ובעיקר הצוות הנפלא בנספחות הוביל פעילויות חדשות ויצא מאיזורי הנוחות.
אני בטוחה שהצוות שנשאר בהובלת נספח.ת הבא יביאו עימם הזדמנויות חדשות, ולי רק נותר לשאול את עצמי, האם באמת כל זה קרה בזמן מועט כל כך? אם להמשיך עם כללי הסרט, עימו התחלתי את התיאור, האם כאשר אסובב את הסביבון – טוטם שלי- או ספל הצ’יינה שלי- אגלה שהוא עונה לחוקי המציאות או החלום?
כל זאת לא משנה, גם אם במבט לאחור ארגיש כי מדובר בחלום, ממילא הרעיון נשתל- חזרתי שונה משהייתי. אני חוזרת ארצה עם הבשורה שנשתלה בי: סין על מסורותיה, תרבותה והשאיפה העכשווית שלה לשחק תפקיד משמעותי בסדר העולמי החדש כאן להישאר.