84% משוק הסלולר העולמי נשלט על ידי 7 יצרניות: Huawei, Samsung, Apple, Xiaomi, Oppo, Vivo, Lenovo נכון לרבעון השני של 2020.
רק לשם השוואה, ברבעון הראשון של שנת 2015 6 יצרניות שלטו בכ-63.6% מהשוק. היצרניות הסיניות מתוכן: Huawei, Xiaomi, Lenovo באותה התקופה שלטו בכ- 16.1% בלבד. נכון לנתונים של הרבעון השני של 2020 היצרניות הסיניות הנמצאות בשביעייה המובילה : Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo, Lenovo הן בעלות נתח של כ-50% מכלל השוק, כאשר רק ל-Huawei לבדה יש נתח שוק של 20%.
זה מספר שנים שאנחנו רואים את המגמה משתנה והשתלטות של חברות הסלולר הסיניות על נתח גדול יותר של השוק.
מספר גורמים הביאו לכך, אך המרכזי שבהם היה השינוי בתודעת הצרכנים בהקשר של איכות המוצרים הסינים או “Made in China”. בעבר מוצר סיני היה מתקשר ללקוחות כמוצר זול ובעל איכות ירודה, אגב גם ללקוחות סיניים, אך היום בשוק הסלולר ובשווקים דומים כגון: מחשבים, מכוניות, מכשירי חשמל ביתיים ועוד, לא כך הדבר. החברות הגדולות בסין השקיעו מאמצים רבים במחקר ופיתוח על מנת שהמוצרים שלהם יהיו ברמה הגבוהה ביותר מבחינה טכנולוגית ואיכותית.
שינוי התפיסה לגבי המוצרים “Made in China” התבצע בצורה הדרגתית והחל מהחברות הגדולות שכבר הייתה להם נוכחות בשוק העולמי, מבחינת שוק הסלולר הייתה זו Huawei. ברגע שהחברה הצליחה להתחרות מבחינת איכות בחברות המובילות בשוק הבינלאומי, המחסום התפיסתי של הלקוחות המערביים והמקומיים החל להישבר וזה פתח את הדלת לעוד ועוד חברות סיניות להתחרות בשוק.
לקוחות שפעם חששו לרכוש מוצרים סינים בגלל תפיסת האיכות, יכולים כיום בעזרת נגישות המידע באינטרנט לערוך השוואה בין החלופות הקיימות בשוק ולבחור את המוצר המתאים להם ביותר. מכיון שהחברות הסיניות צברו במהלך השנים מוניטין של איכות ובתוספת לכך שלרב המחירים של המוצרים הסינים יהיו זולים ממחיר המתחרים, אין ללקוחות סיבה ממשית שלא לבחור במוצרים סינים.
סיבה נוספת להגדלת נתח השוק העולמי היא מיקוד בשיווק של מוצרים מגוונים למדינות שונות בהתאם ליכולות וצרכי השוק המקומי.
כך למשל, בהודו הטלפון החכם המוביל בסגמנט הפרימיום, הוא OnePlus, חברת בת של Oppo מבית BBK Electronics. ניתן להניח שהשוק ההודי מכוון מחיר ובהתאם הלקוחות מעדיפים לקנות מוצר ברמה הגבוהה ביותר במחיר נמוך משמעותית ממחיר המתחרים. דרך אגב, המוצרים של OnePlus לא משווקים לשוק הסיני וכמעט ולא ניתן למצוא אותם בסין. חברה נוספת מבית BBK, רילמי-Realme שנכנסה לאחרונה לישראל, מהווה 11% מנתח השוק בהודו, נכון לרבעון השני של 2020 אך לא בעלת נתח משמעותי בשוק העולמי.
כלומר, החברות הסיניות משווקות מוצרים ברמות איכות שונות לפלחי שוק שונים עם מחירים בהתאמה, במטרה להיות עם נוכחות מרבית בשווקים השונים ולהשתלט על כמה שיותר מפלחי השוק. BBK Electronic מתקדמת להיות יצרנית הסלולר הגדולה בעולם כאשר היא כבר נושפת בעורפה של Huawei ו-Samsung, עם קרוב ל-20% מהייצור העולמי.
הרצון לשמור על תחרותיות ולשמר את התפיסה לגבי מוצרים “Made in China” גורמת לחברות הסיניות להאיץ את המאמצים לשדרג את הטכנולוגיות שלהם ולהיות פורצי דרך. לדוגמה, חברת ZTE הייתה הראשונה לייצר טלפון חכם בסין שתומך ב5G. בנוסף, רק לאחרונה פורסם שחברת Xiaomi תשווק מטען אלחוטי מהיר עם יכולת להטעין טלפון חכם מ-0% ל 100% ב-19 דקות בלבד.
אנחנו, בנספחות המסחרית בדרום סין, בקשר הדוק עם חברות הסלולר באזור, חלקן אפילו לא עלו בבלוג זה על הכתב, כמו CoolPad, Guangdong Genius, TCL (שמוכרים בעיקר מהטלוויזיות) ועוד.
החברות הללו, מייצרות בנוסף לטלפונים מוצרים משלימים או מקבילים שזקוקים לטכנולוגיות דומות, לדוגמה: טאבלטים, שעונים חכמים ועוד.
חברות ישראליות שחושבות שיש להן את הדבר הבא בתחום הסלולר מוזמנות לפנות אלינו ל: guangzhou@israeltrade.gov.il
נכתב על ידי: ערן ציבוטריו- קצין סחר בנספחות הכלכלית בגואנג’זו