לעשות עסקים בסין – גרסת 2020

ביולי 2020 הבנק העולמי פרסם דו”ח המנתח את הצעדים שעשתה ממשלת סין בקידום רפורמות עסקיות, הדוח נקרא: ההצלחה העסקית של סין – מגוון רפורמות והזדמנויות לעתיד.

הדו”ח מציין כי הצעדים שננקטו על ידי הממשל בסין הובילו לכך שתוך שנתיים טיפסה סין ממקום 78 בדירוג קלות עשיית עסקים של הבנק העולמי למקום 31 (בשנת 2014 סין דורגה במקום ה-96). סין היא גם בין עשר הכלכלות המובילות עם השיפור הגדול ביותר בסביבה העסקית מזה שנתיים ברציפות.

דו”ח Doing Business האחרון כיסה 190 כלכלות ו-12 אינדיקטורים, 10 מתוכם עסקו בציון ובדירוג קלות העשייה העסקית, בדגש על מורכבות בה נתקלים עסקים קטנים ובינוניים (SME) לעשות עסקים במדינה. הערכת הבנק העולמי התמקדה בעיקר בשתי הערים המפותחות ביותר שלה, בייג’ינג ושנגחאי.

לפני מספר שנים הממשל המקומי קבע את הגישה והמטרה כפי שהוגדרה על ידי הממשל: ” סביבה עסקית טובה יותר כמכשיר מדיניות חשוב לתמוך ביזמות, לקדם השקעות ארגוניות, להנחות את הציפיות מהמגזר הפרטי ולאותת על מחויבותה של סין לכלכלה מוכוונת שוק ופתיחה נוספת של השוק הפנימי שלה לשותפות סחר.”

Business plan to accelerate business growth - increase company revenue and CEO motivation concept.

לשם כך אומץ סט של אמצעים (“פאנג גואן פו” – סט נהלים לפישוט הליכי אישור מנהליים ולשיפור השירות הציבורי במענה לצרכי עסקים) שכל כולו נוסח במטרה להפוך את סין למדינה בה קל יותר לעשות עסקים.

  • דוגמאות לאמצעים מיידים:
  • שיעור המע”מ ירד מטווח של 17% -11% לטווח של 13% -9%; מס הכנסה הופחת גם כן.
  • סט נהלים וחוקים בכדי לשוות יחס שווה לחברות מקומיות לעומת חברות השקעות זרות.
  • חיזוק זכויות הקניין הרוחני באמצעות הקמת מנגנוני קנס ופיצוי, על נושא זה נרחיב בהמשך בסדרת פוסטים על השינויים הרגולטוריים המשמעותיים לחברות ישראליות המייצאות לסין.
  • קצרו זמני פתיחת עסק: להקמת עסק בבייג’ינג נדרשים 8 ימי עסקים ו-3 הליכים.
  • 93 ימים להשלמת היתרי בנייה ו-2 הליכים פשוטים יחסית לקבלת היתר חיבור לחשמל לעסקים ועוד.
  • ממשל זמין – ניתן לקבל עדכונים ואף לבצע את מרבית הפעולות מול הממשל אונליין.
  • עד לסוף 2019 נרשמו בבייג’ינג כ- 1.65 מיליון חברות; כ 185,800 מתוכן חדשות. ובשנגחאי, עד סוף אותה שנה נרשמו כ-2.2 מיליון חברות. 367,620 מתוכן הוקמו במהלך 2019.
  • ב-2019 נרשם גידול בהשקעות זרות בסין, בעיקר בבייג’ינג ובשנגחאי.

אך השינויים אינם מתמקדים רק בבייג’ינג ושנגחאי, החלטת מועצת המדינה (State Council) בספטמבר 2019 הטילה חובה על כל הערים בסין לבצע רפורמות שמטרתן יצירת סביבה עסקית טובה יותר ובהסתמך הרפורמות שאומצו בבייג’ינג ובשנגחאי בכך מאותת הממשל גם פנימית וגם מחוץ לסין על כוונתו להפוך את סין לא רק ליצרנית של העולם אלא לכלכלה מוכוונת שוק והפיכתה למרכז עסקים בינלאומי המקדם פתיחת עסקים זרים בסין.

נכון לעכשיו, התפרצות הנגיף וההשלכות הכלכליות לא האטו את קצב הרפורמות. מומלץ להמשיך ולעקוב.

לכל שאלה אני וצוות הנספחות הכלכלית בבייג’ינג נשמח לעמוד לרשותכם!

צור קשר עם:

אסתי איילון קובו

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל