הזדמנויות עסקיות בתחום החקלאות בסין שלאחר התפרצות מגפת הקורונה- כתבה 2

מגפת הקורונה בסין חשפה מספר בעיות מהותיות במדינה בתחום הפיתוח החקלאי והדגישה צרכים חדשים והזדמנויות לפתרונות וטכנולוגיות חדשניות. זוהי כתבה 2 בסדרת הכתבות של סין לאחר הקורונה.

סין עוברת בשנים האחרונות מהפכה משמעותית במעבר מ”החקלאות המסורתית” ל”חקלאות מודרנית וחדשנית”. כתגובה למגיפה נפתחו הזדמנויות להתפתחות חקלאית בתחומים הבאים:

1. טיפול והגנת התוצרת בעזרת מל”ט (רחפן וכד.): בשל יתרונות ויעילות ריסוס התוצרת החקלאית מלמעלה, אפקט שליטה טוב יותר, חיסכון בכוח עבודה, פעולת שליטה בטוחה יותר והפחתת שאריות חומרי הדברה בגידולים שימוש במל”ט יהפוך לפופולרי ומבוקש יותר.

2. שמירה על טריות ואיכות התוצרת בעזרת קירור: בתקופת המגפה מוצרים חקלאיים רבים החלו להירקב בשדה עקב חוסר יעילות בניהול ובשינוע התוצרת בזמן ובמהירות הרגילה, מה שהוביל להפסדים כבדים של החקלאים. לאחר ההתפרצות, בתמיכת הממשלה, מחפשים דרכים כדי לפתור את המחסור באפשרויות וטכניקות קירור של מוצרים חקלאיים טריים. בעזרת “קירור מקדים” או “שרשרת אספקה קרה” ניתן לשמור על הפירות והירקות למשך זמן ארוך יותר וההפסדים יפחתו משמעותית. כיום דרך הקירור היחידה שקיימת בסין היא בעזרת “קירור מקדים” של אזור הייצור אך גם זה לא מאוד נפוץ ומגיע לכ-8% בלבד מכלל התוצרת החקלאית.

3. חקלאות רובוטית: “חקלאות רובוטית” מציגה דור חדש של מכונות הפעלה אוטומטיות בלתי מאוישות, הניתנות לשליטה ע”י תוכנות שונות ומתאמות לפעולות שונות (יכולת לחוש ולהסתגל לשינויים של מיני יבולים או של הסביבה ובעלות בינה מלאכותית כמו גילוי וחישוב בזמן אמת). בהשוואה לעבודה ידנית, לעבודה ברובוט יש יתרונות לא מבוטלים. ראשית, הרובוט יכול לעבוד ברציפות, יכול להחליף 3-5 אנשים בו זמנית מה שמשפר מאוד את יעילות העבודה. שנית, הרובוט פועל באופן אוטומטי לחלוטין ואין צורך בפיקוח אנושי. שלישית, עבודת הרובוט לרוב מבוטאת בדיוק רב שיכולה לענות לדרישות האיכות והתשואה הגבוהה של החקלאות המודרנית.

4. “חקלאות אינטרנטית” : על מנת לממש ולהתאים להתפתחות החקלאות הדיגיטלית, איסוף, שמירה ופיתוח טכנולוגיית המידע היא המפתח. חקלאות דיגיטלית מבוססת על שמירת בסיס נתונים גדול ושילובם בתוך מערכות חקלאיות ואקולוגיות לגידול מזון, צמחייה ובעלי חיים. פלטפורמה המספקת הנחיות והדרכה חקלאית לחקלאים לתכנון וייצור מקסימלי ואיזון בין היצע לביקוש הינה מהותית כיום לחקלאים המעוניינים להתקדם לעבר חקלאות דיגיטלית חדשנית.

5. GPS חקלאי: שימוש בטכנולוגיית GPS צפויה להיות שימושית ורלוונטית יותר ויותר בחקלאות המודרנית. על ידי שימוש בטכנולוגיית GPS ומערכת מידע גיאוגרפית ניתן לנטר את חלוקת היבול, הרכב הקרקע ותכונותיו. זריעה, דישון וריסוס נכונים יכולים לא רק לחסוך בעלויות לחקלאי, אלא גם לשפר את התשואה והתועלת המתקבלת. בנוסף, ניתן יהיה לקבל נתונים גם בדיעבד ולהיערך בהתאם לקראת העונה הבאה (לדוגמא, כאשר הקציר מסיים את הקטיף ניתן להוציא את נתוני התפוקה והלחות). כך יכולים החקלאים לראות בצורה ברורה ומוחשית אילו יבולים מניבים ויציבים יותר מאחרים.

6. טכנולוגיית “מציאות מדומה”: טכנולוגיית מציאות מדומה (VR) מטרתה לייצר מערכת מדומה בה למשתמשים יש תחושת חוויה ויכולת אינטראקציה מושלמת. בתחום החקלאות ניתן להשתמש בטכנולוגיית מציאות מדומה כדי להמחיש את המצב בו יבולים מותקפים ע”י מחלות ומזיקים, לראות ולעקוב אחרי גידול וירטואלי של יבולים, לדמות אסונות טבע חקלאיים וסימולציה של העברת שאריות חומרי הדברה על האדמה.

חקלאות מהווה חלק מרכזי בכלכלה הלאומית ובתקופת הקורונה היוותה את החלק הקריטי בהתמודדות המדינה מול המחלה. ממשלת סין שמה בראש מעייניה להגדיל את יכולת התפוקה המקומית במדינה, להאיץ את פיתוח החקלאות הדיגיטלית ולחזור להיות תלויה בחקלאות המקומית בשביל העם כולו. בסין הבינו שעליהם להשקיע רבות כעת כדי להיות מוכנים יותר במקרה של מגפה נוספת בעתיד.

חברות ישראליות שלהן טכנולוגיות שיכולות לסייע בשיפור וייעול מערכת החקלאות הסינית מוזמנים לפנות אלינו, לנספחות הכלכלית בשנגחאי, ונשמח לחבר למקבלי ההחלטות בחברות, ארגונים ובממשלה אשר אחראים על פיתוח תחום זה במדינה.

Shanghai@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

ניב חנן

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל