בחודש דצמבר האחרון היינו עדים להתפרצות מגפת הקורונה בעיר וואהן שבסין, מאז, עברה כבר חצי שנה ועדיין מוקדם לסכם את השלכות המשבר העולמי.
לפי ה- INSS– המכון למחקרי ביטחון לאומי באוניברסיטת תל אביב, ברוב ההתייחסויות לנושא, מתואר המשבר כאירוע מכונן בקנה מידה היסטורי, כזה שישנה מהותית את העולם שבו אנחנו חיים. זאת, בדומה למגפות רחבות היקף שאירעו בעבר כמו המגיפה הספרדית ב- 1917, מלחמות עולם, משברים כלכליים גלובליים ואירועים היסטוריים אחרים רבי השפעה כמו נפילת חומת ברלין ב -1989.
במהלך חודש פברואר, מרבית הפעילות הכלכלית בסין הושבתה ובהדרגה גם מדינות רבות בעולם החלו להסגר. מפעלים עצרו פעילותם, תחבורה נעצרה, נמלים נסגרו ושרשרות האספקה הואטו. העסקים נכנסו למצב של הישרדות תחת מגבלות מחייבות מורכבות, וכל פעילות לא דחופה נדחתה. בתוך כך, נדחו גם משלחות עסקיות יוצאות או נכנסות, משאים ומתנים, רכישות והשקעות.
התפרצות המגיפה בסין הגיעה בצמוד למועד חגיגות ראש השנה הסיני. כמדי שנה, אנשי עסקים וחברות אשר למודות ניסיון הכינו את עצמן מבעוד מועד לקראת האטת קצב הפעילות עקב חופשת החג. מבלי להתכוון, העיתוי סייע לחברות רבות מכיוון שאלו החזיקו מלאי לתקופה ארוכה אשר נתן להן אוויר לנשימה כאשר “המפעל של העולם” עמד מלכת.
בימים אלו אנו עדים להתאוששות הדרגתית במשק העולמי ובסין
מדו”ח של המכס הסיני אנו למדים כי קצב היצוא של סין לעולם חזר לצמוח בחודש אפריל האחרון ואף גדל ב-3.5% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. נתון זה מצביע על תחילתה של חזרה לשגרה, בייחוד כאשר משווים אותו לזה של חודש מרץ האחרון בו נצפתה ירידה של 6.6% ביצוא של סין.

כאשר בוחנים את הסחר של ישראל מול סין המגמה אופטימית. הנתונים מצביעים על עליה של 8.4% ביצוא לסין בתקופה שבין החודשים ינואר-מרץ 2020, בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2019, כאשר סך הייצוא נאמד על כ-948.2 מיליוני דולרים לעומת 874.5 בשנת 2019. להבדיל מהיצוא, כאשר בוחנים את מגמת היבוא של ישראל מסין, ניראה כי ישנה ירידה הדרגתית בנתונים. כך, בחודשים ינואר-מרץ 2020, נאמד היבוא על סך 1598.5 מיליוני דולרים לעומת אותם חודשים בשנת 2019 אז סך היבוא הגיע ל 1691.9, ירידה של כ-5.5%.

סין ניצבת כעת עם הפנים קדימה ועסקים חוזרים לעבודה. הממשל המקומי בבירה ובסין ככלל פועל רבות בניסיון לשקם את הכלכלה. בהתאם לכך, אנו רואים לאחרונה כי יותר ויותר חברות ישראליות מתחילות לחזור לפעילות שבשגרה. ניסיונות הממשל הסיני והטכנולוגיות שיש לחברות הישראליות להציע הינן משלימות האחת לשנייה ואנו מאמינים כי הזדמנויות רבות יפתחו במגוון סקטורים.
ששת הנספחויות הכלכליות של משרד הכלכלה והתעשייה בסין מסייעות לחברות ישראליות לקדם את עסקיהן בסין ואנו נשמח ללוות ולייעץ בתהליך הכניסה לשוק הסיני בכל עת.