כיצד התפרצות הקורונה האיצה תהליכים שיעצבו את הכלכלה הסינית בשנים הבאות?

בתחילת מאי חברת הייעוץ מקינזי פרסמה מאמר שכותרתו: Fast-forward China: How COVID-19 is accelerating five key trends shaping the Chinese economy. בבלוג זה אביא את עיקרי הדברים וההזדמנויות שתחומים אלה יוצרים לחברות ישראליות בסין.

על פי המאמר האירועים האחרונים שהתרחשו בסין האיצו תהליכים כלכליים שהיו אמורים להתרחש בסין בשנים הקרובות, למספר חודשים. להלן חמשת התחומים והטרנדים בהם רואים האצה בסין:

  • דיגיטליזציה – עוד לפני המשבר, סין הייתה אחת המדינות המובילות בעולם במסחר מקוון ותשלומים בנייד. בזמן המשבר חלה עלייה גדולה עוד יותר בצריכת שירותים דרך הנייד – מעבר לקניות. כך למשל צריכת שירותים רפואיים מרחוק, עבודה מהבית, אימוני כושר דרך הנייד ועוד. נראה כי התפתחות טכנולוגיית ה- 5G בסין ופריסתה במדינה, יהוו קטליזטור להמשך מגמה זו.
  • ירידה במידת החשיפה לעולם – מגמה זו החלה עוד קודם, אולם נראה כי התפרצות הנגיף האיצה אותה. לסין השוק הצרכני הכי גדול בעולם וביחד עם יכולת ייצור ופיתוח חדשנות, סין מנסה ליצור שוק שיהיה מספיק יציב וחזק כך שהחשיפה לעולם תפחת.
צילום: Pixabay
  • גידול בעוצמת התחרות – על פי מקינזי, העשירון העליון של החברות בסין מחזיק 90% מסך הרווח הכלכלי בעוד שבשאר העולם מדובר על שיעור של 70%. החברות הגדולות בסין נהנות מדיגיטליזציה גבוהה וגמישות דבר שאיפשר להן לשרוד את המשבר בצורה טובה. כך למשל חברות אלו החלו לייצר מסיכות וציוד מגן, על אף שהדבר לא נמצא במומחיות שלהן. נראה כי המשבר חברות הענק בסין נהנות מנתחי שוק משמעותיים ורווחיות גבוהה. המשבר הביא עימו סיכונים גבוהים יותר לחברות ובהתאמה רווחים גדולים יותר לאלה שיצליחו להשתלט על שוק מסוים.
  • צריכה – האוכלוסייה הצעירה בסין לא חוותה משבר פנימי בסין עד להתפרצות הנגיף. צרכנים בשנות העשרים והשלושים היוו מנוע צמיחה לצריכת הסינית. בעקבות הנגיף אוכלוסייה זו צפויה לחסוך יותר, ללוות פחות ולרכוש יותר כיסויים ביטוחיים. בעקבות הנגיף שיעור החיסכון בסין גדל גם כן. תהליך זה צפוי להשפיע רבות על הצריכה הסינית ובהתאמה על הכלכלה הסינית.
  • עליה במעורבות של חברות פרטיות וקרנות– בזמן התפרצות הסארס ב-2003 כ-55% מהנכסים הסינים היו בידי חברות ממשלתיות בעוד שעם התפרצות הקורונה, כ- 67% מהנכסים הסינים היו בידי חברות פרטיות. עם ההתפרצות בסין החברות הפרטיות שילבו ידיים עם הממשלה וסייעו במגוון דרכים להשתלטות על ההתפרצות. כך גם קרנות בינלאומיות שונות תרמו כסף ומשאבים על מנת לסייע למדינה. הצפי הוא שמגמה זו תמשיך וארגונים וחברות פרטיות ימשיכו לעצב את מבנה החברה הסינית.
צילום Zhang Kaiyv

המגמות הללו שזוהו במאמר זה מאפשרות הזדמנויות שונות לחברות ישראליות במיוחד בכל הנוגע לדיגיטליזציה. חברות ישראליות יכולות לסייע לחברות הסיניות להתמודד עם השינויים החברתיים והכלכליים שהביאה עימה ההתפרצות במגוון של תחומים: ציוד רפואי, בריאות דיגיטלית, תקשורת, חקלאות, מים ועוד.

חברות ישראליות אשר להן טכנולוגיות בשלות ומוכנות לשימוש והצגה מוזמנים לפנות לנספחות הכלכלית בשנגחאי ונשמח לסייע ולקשר עם הגורמים המתקדמים ומקבלי ההחלטות במגוון התחומים שצוינו לעיל.

מייל הנספחות הכלכלית בשנגחאי Shanghai@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

ניב חנן

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל