קצת מהשטח (מבידוד) בהונג קונג

אפתח בדיווחים הרשמיים, המעידים על כך שהונג קונג מתמודדת עם גל נוסף של ווירוס הקורונה. אפשר לקרוא לו גל שני ואילו המקומיים אפילו מגדירים זאת כגל שלישי, כאשר הגל השני הוא הידבקויות מקומיות שהיו במהלך חודש פברואר.

עד ממש לאחרונה, הונג קונג (כמו סינגפור ודרום קוריאה) היוותה מודל לטיפול בהתפרצות הווירוס כשהצליחה לשמור על קצב הדבקה איטי במיוחד שאפשר למערכת הבריאות לטפל באופן מיטבי בחולים ולדווח על אחוז נדבקים ותמותה נמוכים. כיצד עשתה זאת? בקצרה: התגובה המהירה של הממשלה שכללה סגירת מוסדות חינוך, סגירת גבולות יבשתיים עם סין, בדיקות נרחבות ובידוד בהתאם, תגובת הציבור האחראית והצייתנית שכללה שמירה על כללי היגיינה, לבישת מסיכה ו”ריחוק חברתי” (social distancing), כמו גם מעבר נרחב לעבודה מהבית. מבחינה תרבותית, בקרב רוב תושבי הונג קונג, גם לפני הקורונה, מספיק שאתה מעט מנוזל, אתה לובש מסיכה ובכך מונע הדבקה בקרב הסביבה שלך. אם תצעדו היום ברחבי העיר לא תראו כמעט מישהו ללא מסיכה.

אך כפי שפתחתי, לאחרונה החלה הידרדרות במצב עם הגל השני או השלישי של ההדבקות. נכון לכתיבת פוסט זה, בוקר יום שישי 27.03 לפי שעון בהונג קונג המספרים המדווחים הם: 453 מקרים מאומתים, 110 החלימו ושוחררו, 4 מתים.

מרבית המקרים המאומתים מוגדרים כמקרים ‘מיובאים’ של זרים שחיים בהונג קונג וחזרו ממדינות מולדתם באירופה או סטודנטים הונג קונגים הלומדים ברחבי אירופה וחזרו בתקופה מורכבת זאת למשפחתם. בזמן הגעתם לא הייתה כל הוראת בידוד ואלו חזרו לשגרה במהירות. כתגובה לגל ההתפרצות הנוסף, הודיעה מושלת הונג קונג, קארי לם, על מדיניות בידוד ל-14 יום לכלל המגיעים להונג קונג. המגיעים מאיראן, מצפון איטליה ומהאזורים הנגועים בדרום קוריאה נדרשים להיכנס לבידוד במרכזי בידוד ציבוריים**. עד לאחרונה, המגיעים מטאיוואן ומקאו היו מוחרגים מהוראת הבידוד אך בתאריך 24.03 גם הם נוספו להוראת הבידוד.

החל מרביעי 25.03 נאסרה כניסה להונג קונג של אלו שאינם תושבים (אינם מחזיקים ב- HONG KONG ID), כולל איסור עצירה בנמל התעופה לקונקשן.

בהונג קונג מתבצע מעקב קבוע אחר המצויים בבידוד. כבר בשדה התעופה נדרשים אלו שנחתו למלא מסמכי מידע והצהרת בריאות ולאחר שעוברים את כל ההליך בהצלחה, שמים להם צמיד מנייר על היד עם QR קוד. את קוד ה-QR סורקים לאפליקציה בשם STAY HOME SAFE ומעת לעת האפליקציה שולחת התראות ובקשות לצילום של הצמיד (כך שנעשה איכון על מיקומו של המבודד). כן, יש תקלות עם האפליקציה, לא מעט דיווחו כי לא קיבלו את הקוד להפעלת האפליקציה במשך 3-4 ימים, קווי הטלפון עמוסים וקורסים תחת השיחות אבל בהחלט מדובר באמצעי הרתעה ובדרך אפקטיבית לאכוף את הוראת הבידוד. ביקורי פתע ושיחות טלפון נעשים מעת לעת למבודדים באופן רנדומלי ואלו המפרים את הוראת הבידוד צפויים לקנס כספי ולמאסר של 6 חודשים.

מזווית אישית – היו לי לא מעט חששות מההליך בשדה – מילוי הטפסים, התור לבדיקת הטפסים (וכמה הוא יהיה צפוף ועמוס) ולקבלת הצמיד וגם השיחה האישית בסוף עם נציג, אבל (!) ההליך עבר חלק, במהירות והצוותים השונים היו מאוד מאירי פנים ומרגיעים.

וקצת לכלכלה –

מאז החל גל ההתפרצות הנוסף, עובדי המגזר הציבורי, שאינם נחשבים חיוניים חזרו לעבוד באופן מלא מהבית. העובדים החיוניים, ובעיקר אלו הנותנים שירותים לציבור, עובדים בשעות גמישות, מגבילים את כמות הנכנסים וכן את שעות הקבלה. החברות הפרטיות, אימצו ברובם את המודל הגמיש. גם אלו שכבר חזרו לשגרה במהלך פברואר/מרץ, חזרו באחרונה למודל עבודה מהבית באופן מלא או לחלוקה לצוותים ומשמרות של העובדים (חלק מימי השבוע עבודה מהבית ובחלק השני מהמשרד). בנוסף, מתחמי התרבות והספורט של הממשלה נותרו סגורים מסוף ינואר והתחבורה הציבורית בהונג קונג ירדה לכ-70% פעילות (צריך לזכור שמרבית מהתושבים משתמשים ביומיום בתחבורה זו ואינם מחזיקים ברכבים פרטיים). רעש השיפוצים נשמע היטב מחלון ביתי ועל פניו נראה מעדכונים ברשתות החברתיות ומחברים שעסקי הבידור, המסעדות, חנויות והקניונים פועלים כרגיל (חלקם עם שעות עבודה קצרות יותר). זאת לפחות עד ההכרזה האחרונה ב-24.03 של קארי לם לאסור על כ-8600 מסעדות וברים מכירת אלכוהול. המושלת גם קראה להם (המלצה בלבד בשלב זה) להפסיק פעילות לזמן הקרוב.

כידוע, הונג קונג, הנחשבת למקום מרכזי לקיום כנסים כלכליים ועסקיים באזור אסיה, דחתה ואף ביטלה את כל הכנסים המתוכננים להתקיים בזמן הקרוב. חלק מן הכנסים מחודש מרץ נדחו לסוף מאי, כמו תערוכת היהלומים הגדולה, וכולנו תקווה כי עד אז יחלו לחזור לשגרה והתערוכה תתקיים כמתוכנן.

צוות הנספחות הכלכלית עומד לרשותכם בכל זמן ונשמח לסייע לחברות ישראליות ככל הניתן.

ככל שהמצב יאפשר, אנו נפעל לקיים וובינרים, שיחות וידאו וחיבורים בין חברות ישראליות לקונטקטים מקומיים על פי דרישה והיענות.

** מתקני הציבור הציבוריים משמשים גם לאלו המראים סימפטומים כלשהם וכן לאלו המקבלים עדכון שהיו במגע עם חולה מאומת. אלו נדרשים לארוז חפצים חיוניים (ולהבנתי לא מוגבל בכמות) ומועברים באופן מבוקר למתקני הבידוד למעקב של 14 יום. 

בברכת בריאות איתנה!

צוות הנספחות הכלכלית בהונג קונג.

*הפוסט נכתב על ידי ליטל זגורסקי, קצינת סחר, ששבה להונג קונג (היישר לבידוד) בימים האחרונים.

צור קשר עם:

אסתר פרץ בורק

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל