ביום שישי הקרוב מאות מיליוני סינים יחגגו את תחילת של שנת העכברוש. תקופה זו בשנה ידועה גם בשם “חג האביב” ומאופיינת בתנועת האנשים הגדולה ביותר בעולם. הפסטיבל הוא לא רק החג החשוב ביותר בסין ובמדינות השכנות לה, אלא בעל השפעה על העולם כולו. תאריך הפסטיבל מוכתב על ידי לוח השנה הירחי הסיני ולכן היתכנותו בכל יום בין 21 בינואר ל -20 בפברואר והשנה נקבע ה -24.01 כיום תחילת החג.
לפי לוח השנה הסיני, שנת הלידה שלך אומרת עליך יותר מאשר גילך. גלגל המזלות הסיני מבוסס על רעיונות ‘איחוד’ ו’ביחד’ (יין ויאנג – YIN & YANG), כששנת העכברוש הנוכחית מאופיינת באלמנט המתכת ומתבססת על היאנג. מתוך המיתוסים הרבים שמסבירים את סימני החיות בלוח המזלות הסיני ואת הסדר שלהם, הכי ותיק הוא זה של המרוץ הגדול. בסיפור זה, שליט השמיים, רצה למצוא דרך למדוד את הזמן ולשם כך הוא ארגן מרוץ. שתים עשרה החיות הראשונות שיעברו את הנהר יזכו במקום על גלגל המזלות לפי סדר הגעתן. העכברוש קם עם הזריחה כדי להתחיל מוקדם, אבל בדרך לנהר, הוא פגש בסוס, בטיגריס ובשור. העכברוש הקטן לא יכול היה לשחות היטב וביקש עזרה מהחיות הגדולות. בעוד שהטיגריס והסוס סרבו, השור טוב הלב הסכים לשאת את העכברוש לצד השני. בעמדם להגיע לצדו השני של הנהר, העכברוש קפץ מראש השור והבטיח לעצמו את המקום הראשון. בתרבות הסינית נתפסו חולדות/עכברושים כסמל לעושר ושגשוג. בגלל קצב ההתרבות של חיות אלו, זוגות נשואים התפללו בשנה זו לילדים. אנשים שנולדו בשנת העכברוש מיוחסים כבעלי קסם אישי רב, אינטלקטואליים, אינם סומכים על האחרים, רודפי כוח, עצמאיים ובטוחים בעצמם, סקרניים מטבעם ויכולים לשמש כיועצים טובים בתחומים מגוונים.
ראש השנה הסיני מביא לאחת מההגירות האנושיות הגדולות בעולם, שכן מאות מיליוני אנשים מפסיקים לעבוד ומציפים לפתע את דרכי סין ורשתות התחבורה הציבורית במסעם חזרה לעיר הולדתם להתאחד ולקבל את השנה החדשה עם מבני משפחותיהם. חגיגות שנת 2020 יחלו בתאריך המוקדם ביותר מאז 2012, מה שמציב בפני מערכת התחבורה אתגרים גדולים יותר מבעבר. סמיכות מועד סיום לימודי הסטודנטים במכללות למועד החג אמורה לחפוף לזמן נדידת ההמונים לחופשה וזאת למרות שההכנות מתחילות בשבוע שקדם למועד זה, אם לא קודם. כפי שנהוג גם אצלנו, זמן החגים משמש למפגשים משפחתיים וכך צפויות להירשם למעלה מ-3 מיליארד נסיעות באמצעי התחבורה השונים בתקופה זו. לרבים מתושבי סין זוהי החופשה היחידה במהלך השנה והם מנצלים אותה למפגש השנתי עם קרוביהם. כמו כן, רוב הפועלים העובדים במפעלים הם “מהגרי עבודה”, תושבי האזורים הכפריים של סין, שמגיעים לעבוד במפעלים בערים וחיים במפעל מבלי לחזור לבתיהם, למעט פעם בשנה בחג האביב. הגירת החג המאסיבית החלה כבר לקראת סוף שנות השבעים, אז רפורמות כלכליות גרמו לצמיחה יוצאת דופן בערים הסמוכות לאזורי החוף בסין. סיני כפרי, שחיפש משכורת יציבה, עבר לערים אלו הממוקמות מאות קילומטרים מהבית.
אולי אתם נמצאים עכשיו בקצה השני של העולם ושואלים את עצמכם איך ולמה החג החשוב ביותר עבור הסינים ישפיע עליכם? סין הינה שותפת הסחר השנייה בגודלה של ישראל אחרי ארה”ב, ההשפעות של ראש השנה הסיני משפיעות על העולם כולו ובפרט על כל מי שמתעסק ביבוא ויצוא עם סין. כך לדוגמא בארץ כבר נפרשו כרזות מטעם משרד התיירות במוקדים שונים ביניהם שדה התעופה בן גוריון, עם ברכות לקראת השנה הסינית החדשה. ככל שהשפעתה של סין על הבמה הבינלאומית גוברת ההשפעה הבינלאומית של החג עולה – במיוחד לאלו שעושים עסקים עם חברות סיניות בסין ומחוצה לה. לכן, חשוב להיות מודעים להשפעות ובפרט הפנים ארציות, במיוחד בכל הנוגע לביצוע הזמנות ותשלומים, רשתות אספקה ונסיעות עסקיות.

מניסיוננו אספנו כמה טיפים שכדאי לזכור במהלך התקופה הזאת. ראשית, החג עלול לשבש את לוחות הזמנים של הייצור והמשלוח בכשלושה שבועות ומעלה. כדאי להזכיר כי הסינים מנצלים פעמים רבות את חופשת החג להחלפת משרות, ועובדים רבים אינם חוזרים לעבוד כלל, מצב שאינו מקל על זמני הייצור הארוכים מהרגיל כאשר מפעלים נאבקים למצוא עובדים חדשים. תכנון מראש והיערכות לתקופת החג יכולים לעזור ולהבדיל את החברה שלכם משאר החברות שלא עשו כך. להפחית בעיות משמעותיות בשרשרת האספקה והלוגיסטיקה, ובמקביל למקסם את ההזדמנויות שהפסטיבל יכול להביא לעסקים שלכם. על כל חברה בעלת ממשק עסקי עם סין צריכה להיות מוכנה לאמץ נהלים מקומיים במהלך תקופה חגיגית זו.
שנית, אם העסקים שלכם קשורים בצורה כלשהי לממשל הסיני, אז התקופה בה אתם צפויים שלא לקבל מענה לא תסתיים עם צאת החג וחזרת המפעלים והחברות הסיניות לעבודה. הסיבה לכך טמונה במפגשי “שני המושבים” (Liang Hui), המפגשים השנתיים של הקונגרס הלאומי העממי ושל הוועדה הפוליטית המייעצת, שהינם המפגשים הפוליטיים החשובים בשנה שבהם נקבעים קווי מדיניות שישפיעו על השנה הבאה. ההכנות למפגשים כבר החלו בכל דרגי הממשל הסיני, ויימשכו לאחר צאת החג ועד להתכנסות המרכזית.
ולסיום, אם קיבלתם מעטפה אדומה מחבר סיני קרוב אין סיבה לחשש, מעטפות אדומות או בסינית חונג-באו (Hong Bao), ניתנות בדרך כלל בתקופת ראש השנה הסיני. החשיבות הן המעטפות האדומות עצמן, המסמלות אנרגיה, אושר ומזל טוב. לכן, כשנותנים מעטפה אדומה, משמע שהשולח מאחל לנמען משאלות טובות, אושר ומזל. בחברות עסקיות סיניות רבות, במקום מעטפות אדומות ניתנת משכורת לחודש 13 באמצעות הנפקת שכר כפול בינואר, הנפקת בונוס על השנה החדשה הסינית או באמצעות מעטפות אדומות של WeChat.
וכמו בכל שנה, אל תשכחו לשלוח למכרים ושותפים סינים ברכת שנה טובה, כי אם לא – הם יזכרו לכם זאת, לפחות עד שנת השור.
אז הישארו מעודכנים לגבי החגים הסינים ושתהיה לכולנו שנת עכברוש טובה – 新年 快乐 (xīn nián kuài lè)

נכתב על ידי: עמר הנדל, קצינת סחר בנספחות המסחרית בבייג’ינג