הסינים כובשים את פיז”ה וממשיכים להוביל בחינוך

החודש פורסמו תוצאות מבחני הפיז”ה ברחבי העולם בו נמצאו ילדי סין כמובילים בתחומים קריאה, מתמטיקה ומדעים. בתוצאות מבחן זה התברר כי תלמיד בן 15 מבייג’ינג, שנגחאי, ג’יאנגסו (Jiangsu) ו- ג’גיאנג מדורגים במיקום הראשון בכל התחומים. מבחן פיז”ה (Program International Student Assessment)  בודק את רמת האוריינות של תלמידים בני 15 בשלושה תחומים שונים: קריאה, מתמטיקה ומדעים. המבחן בוחן באיזו מידה תלמידים הקרובים לסוף “חינוך חובה” (במרבית המדינות) רכשו כלי חשיבה כלליים והבנה של הנושאים הנבדקים באופן המאפשר התמודדות טובה ויעילה עם סביבתם. השאלות הנכללות במחקר בוחנות ידע בגישה מעשית, ידע החיוני “לעולם המבוגרים”, כישורי חיים ויכולת לפתור בעיות מורכבות המצריכות שילוב בין תחומים שונים תוך דגש על מיומנויות. המחקר נערך במחזוריות של שלוש שנים. אחת לשלוש שנים נבדקים שלושת תחומי האוריינות, אך בכל פעם מושם דגש מיוחד על אחד משלושת התחומים (קריאה, מתמטיקה ומדעים). 

רבים לא יודעים אך לסין יש את מערכת החינוך הגדולה והמתקדמת ביותר בעולם. ביוני האחרון (2019) 10.31 מיליון בני נוער ניגשו למבחנים ללימודים גבוהים בסין (GaoKao).

בשנת 1986 ממשלת סין העבירה “חוק חינוך חובה” שעל פיו כל ילד בסין חייב ללמוד במשך 9 שנים לכל הפחות דבר שהביא לכך שכיום, משרד החינוך של סין מדווח כי למעלה מ99% מילדי סין ממשים את זכאותם להשכלה בסיסית. כיום ניתן לראות כמעט בכל כיתה מדרג אוניברסיטאות ומכללות מובילות (גם בכיתה א’) ומהם תנאי הקבלה ולצידם מופיע ציון התלמידים (0-100) הנקבע עפ”י ציונם במבחנים, התנהגות טובה והתנהלותם הכללית בלימודים. ציוני התלמידים משתנים בכל יום ומוצגים לכולם דבר המעודד תחרות ושאיפה למצוינות בכל רגע.

הילדים הסינים לומדים למעלה מ-10 שעות בכל יום. כל התלמידים יתחילו ב8 בבוקר לימודים בבית הספר שימשכו עד 3/4 אחרי הצהריים, 90% מהתלמידים ימשיכו אחרי שעות בית הספר לשיעורי תגבור והשלמה במסגרות פרטיות . התחרות למצוינות כל כך גבוהה שההורים יתחילו במרתון להשכלה גבוהה כבר בגילאי הגן (4).

בשנת 2018 כ-600,000 תלמידים מ-79 מדינות שונות ישבו לשעתיים של מבחן זהה הנקרא “מבחן פיז”ה”. בתחילת המבחן מצוין כי מטרת המבחן היא איננה לעודד תחרות בין התלמידים, בתי הספר והמדינות אלא לקבל מידע חיוני לצוות החינוך במדינה ולהציף את החוזקות והחולשות במסגרות החינוכיות השונות. למרות דירוג סין במקום הראשון בתוצאות מבחן הפיז”ה בשנת 2018 נראה כי החולשות המרכזיות העולות מתוצאות המבחן הינן חוסר היכולת של התלמיד להבחין מה מהמידע אמיתי ומה פיקטיבי וחוסר היכולת של התלמיד הסיני למצוא פתרון יצירתי ומקורי לבעיה חדשה שנתקל בה. בעידן של היום, בו ניתן למצוא כ-50 תשובות שונות לשאלה אחת על התלמיד לדעת כיצד לאתר ולסנן את התשובה האמיתית אשר נשענת על מקורות רשמיים ולא מידע אשר אין לו כיסוי והוכחות מעשיות ולמצוא פתרון יצירתי לסיטואציה שלא “שינן אותה” לפני כן.

למרות מיקומה של ישראל במקום נמוך הרבה יותר מסין בציוני מבחני הפיז”ה, כאשר נפגוש בסיני הוא מיד יגיד כי “היהודים מאוד חכמים” וכי הוא היה רוצה “ללמוד כמו היהודים”. החינוך היהודי נתפס בסין כחינוך לפתרונות מקוריים, “חשיבה מחוץ לקופסא” ופתרון בעיות בשלביהם המוקדמים. לכן, תמיד עולה ביקוש בקרב מסגרות החינוך והמוסדות הממשלתיים האמונים על שיטות החינוך בסין ללמוד ולרכוש טכנולוגיות ושיטות למידה “ישראליות” לילדים הסינים.

חברות ישראליות המציעות טכנולוגיות לימוד מקוריות מוזמנות לפנות לנספחויות הכלכליות ברחבי סין , שכן כאמור זהו תחום צומח ומתפתח בסין, כשלהערכתנו ההשקעה בחינוך תוסיף ותצמח.

shanghai@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

עינת לב

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל