הממשלה הסינית מעודדת צריכה מקומית, והחדירה לשוק זה מתאימה לחברות ריטייל-טק ישראליות בתחומי הטכנולוגיה והלוגיסטיקה המוכנות להשקיע ולהתאים את מוצריהן לקהל הצרכנים הסיני. הכיוון: חוויית קנייה, שילוב בין עולם המכירות הפיזי והמקוון וערוצי שיווק אינטגרטיביים
פורסם לראשונה במגזין קמעונאות (ריטייל) | מינהל סחר חוץ
סין היא השוק הקמעונאי הגדול בעולם והיא מובילה עולמית בתחום המסחר המקוון. החנויות הפיזיות המסורתיות בסין נמצאות כבר בעיצומו של “מסע דיגיטלי” עם חברות IT ומטמיעות את הפתרונות החדשניים שלהן כמעט בכל היבט קמעונאי – החל מתהליכי הרכישה, דרך עיבוד וניתוח הנתונים, הלוגיסטיקה ומסירת המוצר ללקוח ועד הטיפול בתרחישים צרכניים שונים.
ככל שכלכלת סין הופכת מכלכלה מבוססת ייצור לכלכלה המבוססת על שירותים, הממשלה הסינית מקדמת צמיחה כלכלית יציבה על ידי עידוד הצריכה המקומית. מסיבה זו, צפוי ענף הקמעונאות בסין לתפקד היטב גם בשנים הבאות, כשהוא נתמך, בין היתר, גם על ידי מדיניות תומכת ותנאים סוציו-אקונומיים נוחים. בשנת 2018 עלה סך המכירות הקמעונאיות בסין ב-4% ועמד על 38,099 מיליארד יואן סיני (RMB), עם צמיחה שנתית גבוהה יותר באזורים כפריים מזו שבאזורים העירוניים. ההוצאה לצריכה לנפש הגיעה ל-19,853 מיליארד יואן – עלייה של 12.2% בהשוואה לשנה הקודמת, כאשר הנתון עמד על26,112 מיליארד יואן באזורים עירוניים ו-12,124 מיליארד יואן באזורים כפריים.
הזדמנויות עסקיות לחברות טכנולוגיה ולוגיסטיקה
המסחר המקוון הוא המגזר הקמעונאי עם הצמיחה השנתית הגבוהה ביותר. הרחבת המסחר המקוון ובכללו ה-mCommerce (מובייל קומרס) מהווה הזדמנות לחברות טכנולוגיה המספקות פתרונות חדשניים לניהול נתונים, בינה מלאכותית (AI) ופתרונות בתחומי המציאות הרבודה, המשפרים את חוויית הקנייה.
לוגיסטיקה היא תחום חשוב נוסף שטמונות בו הזדמנויות עסקיות בשוק הסיני. לוגיסטיקה אמינה ויעילה היא גורם מכריע בהצלחתן של חברות המציעות משלוחים עד הבית, במיוחד בחברות המיישמות את מודל ההפעלה O2O) online to offline) המשלב בין עולם המכירות הפיזי והמקוון. עליבאבא בנתה למשל את נוכחותה בעולמות הקמעונאות הלא מקוונת עם חנויות Hema המשלבות טכנולוגיות נתונים ולוגיסטיקה חכמות.
טכנולוגיה חדשנית ודיגיטציה הפכו לחלק מובנה מתעשיית הריטייל. פתרונות היי-טק, המיושמים בקנה מידה אדיר על ידי ענקיות המסחר האלקטרוני כגון עליבאבא (JD.com ,(Alibaba וחברות טכנולוגיה כמו Tencent, משפרים את יעילות התפעול של קמעונאים. פתרונות אלה מקלים על הקניות במרחב הדיגיטלי והפיזי כאחד ומשדרגים את חוויית הצרכנים. יישומים בטכנולוגיות של קנייה בטלפון החכם, האינטרנט של הדברים, ביג-דאטה, מציאות רבודה, טכנולוגיות זיהוי פנים, אפשרויות תשלום דיגיטליות, חנויות בלתי מאוישות ועוד, יוצרים מציאות חדשה בעולם הקמעונאות. השימוש המשולב במשאבים מקוונים ופיזיים כאחד מאפשרים הבנה טובה יותר של שוק הצריכה, וכתוצאה מכך גם שיווק ואספקה של שירותים ומוצרים בהתאמה אישית.
עליבאבא, למשל, משתמשת בטכנולוגיות ביג-דאטה כדי לנתח את נתוני העדפות הרכישה של הלקוחות ושולחת להם המלצות רכישה המבוססות על נתונים אלו, או מציעה (ומספקת) להם מזון טרי המותאם להעדפותיהם ומיקומם. המשלוחים מגיעים עד הבית, תוך שעה גג. רשת הקמעונאות הצרפתית Carrefour השיקה במאי 2018 בשנגחאי את “לה מרשה”, החנות החכמה הראשונה שלה. ה”חנות” המשתרעת על 4,000 מ”ר מבוססת על טכנולוגיות תשלום, זיהוי פנים ופרסומות סלולריות מותאמות אישית, והיא מגובה על ידי ענקית האינטרנט Tencent. בספטמבר 2018 השיקה גם JD.Com את JD.CQ X-Mart – החנות הבלתי מאוישת הראשונה שלה, המצוידת בטכנולוגיות לזיהוי פנים, מדפים חכמים וזיהוי תדרים. בכניסה לחנות, שגודלה 140 מ”ר, סורקים הלקוחות קוד QR ורושמים חשבון JD. הקמעונאי המקוון מתכנן להקים גם קהילת JD smart חכמה, שתשתרע על 10 קמ”ר, תכלול חנויות נוחות בלתי מאוישות וקניונים למוצרי בית, ותהווה בסיס לפיתוח מעגל קמעונאות בלתי מוגבל.
כוחם של ערוצי שיווק דיגיטליים מגוונים
שיטת המכירה והשיווק המשתפת את התכנים הרלוונטיים על המוצרים והשירותים באינטגרציה בכל הערוצים האפשריים ((Omny-channel – חנויות פיזיות, אינטרנט, טלוויזיה ועוד – הפכה בהדרגה להכרחית באסטרטגיות קמעונאיות חדשניות, המיושמות על ידי קמעונאים מקוונים ולא מקוונים כאחד. בינואר 2018, הציגה JD.com את 7Fresh, שילוב של סופרמרקטים פיזיים עם חדרי תצוגה למוצרים שניתן להזמין באופן מקוון הביתה. החברה מתכננת להשיק במהלך חמש השנים הבאות 1,000 סופרמרקטים מסוג זה. במארס 2018 הציגו JD.com ורשת חנויות הנוחות FamilyMart שירות משלוחי אוכל הזמין דרך פלטפורמת המסחר האלקטרוני של JD.
ניהול לוגיסטי ורשת משלוחים יעילה
הקמה וביסוס של רשתות אספקה חכמות ומערכות מחסנים וניהול מלאי מתקדמות ויעילות חיוניים לקמעונאים מקוונים ולא מקוונים כאחת, בגלל הרחבת הפעילות של רשתות האומני וה-O2O. על מנת להתמודד עם התחרות הגוברת, לחדור לשווקים חדשים ולהעצים נוכחות ומכירות, קמעונאים התמקדו בפיתוח רשתות משלוח יעילות, כולל שותפויות לוגיסטיות של חברות המתמחות בשליחויות. לשירותי משלוחים לבית יש חשיבות מכרעת בעידן הקמעונאות החדש. באפריל 2018 רכשה עליבאבא את Ele.me, סטארט-אפ לשליחויות מזון ששוויו הוערך ב-9.5 מיליארד דולר. באוקטובר 2018 הודיעה עליבאבא על גיוס כספים ומיזוג מערך משלוחי המזון שלה עם החברה שנרכשה. המהלך נתפס כאמצעי נוסף בתחרות הגוברת של עליבבא עם Meituan Dianping – אתר רכישות קבוצתיות המגובה על ידי Tencent. במאי 2018 הודיעה עליבאבא על השקעה של 1.4 מיליארד דולר בחברת משלוחי האקספרס הסינית ZTO Express. בפברואר 2018 גייסה JD.com סך של 2.5 מיליארד דולר לחברת הבת הלוגיסטית שלה – JD Logistics. הגיוס נועד לחזק את מערך האספקה שלה ולשפר את מעמדה בשוק המסחר המקוון.
במקביל, ההתפתחות הלוגיסטית של “הקילומטר האחרון” (Last mile logistics), כלומר המסירה הסופית של המוצר ללקוח, חשובה במיוחד באזורים הכפריים והמרוחקים של סין, שבהם המסחר המקוון צובר פופולריות רבה. ענקיות אינטרנט משקיעות בפתרונות אספקה המאפשרים להם גישה לשווקים שקשה להגיע אליהם. פתרונות אלו מתבססים לעיתים על שיתופי פעולה עם חברה נוספת ועושים שימוש בטכנולוגיות מתקדמות בלוגיסטיקה, אוטומציה, רובוטיקה ורחפנים.
עסקים מקומיים מגיבים היטב לדינמיקת שוק
בינואר 2019 פורסם ב-China Daily כי על סמך מחקריהם המשותפים של קנטאר וורלדנפל וביין אנד קו, הקמעונאים המקומיים של סין הצליחו לתת מענה טוב יותר לדרישות הצרכנים במוצרי הצריכה המהירה, מאשר מקביליהם הזרים. עסקים מקומיים להוטים להתנסות לספק חידושים המותאמים לצרכן הסיני, ויש להם סיכוי רב יותר לעמוד במשימה מאשר לחברות זרות. לעסקים מקומיים יש גם מודלים לתפעול גמישים וזריזים יותר, המאפשרים להם להגיב טוב יותר ולהתאים את עצמם לדינמיקה בשוק. עסקים מתעוררים רבים מבוססים על פלטפורמות מקוונות עם תנועה גבוהה, כגון Tmall ו- JD.com ופונים למסחר חברתי ולפלטפורמות מדיה חברתית כמו Pinduoduo ו-Douyin.
ככה אנחנו מסייעים לחברות ריטייל-טק ישראליות בסין
הנספחויות הכלכליות של משרד הכלכלה והתעשייה בסין מסייעות לחברות ריטייל-טק ישראליות לקדם את עסקיהן בסין, בעיקר בתחום המסחר המקוון. נוכח העניין הגובר בתחום, בשנת 2020 תבצע הנספחות בבייג’ינג מחקר שוק מעמיק על תחום טכנולוגיות הריטייל בישראל והתאמתן לצרכים בסין, במטרה לאתר הזדמנויות עסקיות נוספות לחברות הישראליות ולקדם אותן באופן יזום.
שוק טכנולוגיות הריטייל בסין מתקדם במהירות והשחקנים הטכנולוגיים הגדולים בסין כבר לוקחים בו חלק פעיל. עבור החברות הישראליות, הצעירות ברובן, יצירת חיבורים עסקיים עם הענקים הסיניים היא תהליך מורכב ומאתגר מאוד. מעבר לכך, השוק מותאם באופן כמעט מלא לצרכנים הסינים בתרבות, בשפה ובעיצוב, וחברות ישראליות המעוניינות להשתלב בשוק זה חייבות להתאים את המוצרים לקהל הסיני.
כדי לעשות זאת בצורה מושכלת, עליהן להשקיע ולגלות סבלנות רבה בין היתר בשלב המשא ומתן הארוך מהרגיל. חברה טכנולוגית הבוחנת התרחבות לשוק הסיני חייבת להגדיר את סין כיעד אסטרטגי, לתרגם את החומרים השיווקיים שלה לסינית ולהתכונן להגיע פיזית לסין מספר פעמים בשנה. שש הנספחויות הכלכליות בסין מייעצות לחברות בנוגע לכניסה לשוק הסיני ומלוות אותן בתהליך הכניסה לשוק זה וישמחו סייע בכל עת.
פורסם לראשונה במגזין קמעונאות (ריטייל) | מינהל סחר חוץ