בואו לשחק! וללמוד על הזדמנויות בשוק משחקי המחשב הסינים

בעת שיטוט ברחובות צ’נגדו הראשיים ואף הצדדיים, ניתן בקלות לראות קבוצות של אנשים מבוגרים המתקבצים סביב שולחן משחק קלפים וקוביות (Ma Jiang הקרוי גם Mahjong) ובוחנים מקרוב את הקרב בין היריבים. אם מרימים את העיניים לשלטי הרחוב, במקרים רבים סמוך מאוד לאותם שולחנות ניתן להבחין במתחמי משחקי המחשב הפזורים ברחבי העיר. לרוב לא מדובר במתחמים מנקרי עיניים אלא בחנויות רחבות ידיים, בהן ניצבות שורות של כורסאות נוחות ומן הצד השני צגי מחשב בוהקים. לרוב ניתן לראות שם גברים צעירים המרותקים למסכים, לעיתים אוכל ושתייה מונחים לצדם (עדות לשעות הרבות אותן הם מבלים שם), ומשחקים בריכוז רב משחקי מחשב מקוונים, כנגד יריב אמיתי או וירטואלי. מדובר בתופעה בולטת בערים הגדולות בסין בשנים האחרונות, המאפשרת לצעירים ליהנות מחוויית משחק אחרת, המבוססת על מחשבים חזקים ואינטרנט מהיר, ונציגים שישמחו לתפעל כל בקשה ותקלה.

להורדת דו”ח מפורט אודות שוק משחקי המחשב בצ’נגדו, שנכתב בנספחות המסחרית בצ’נגדו, לחצו כאן.

משחק Xiangqi (“שחמט” סיני מסורתי) ברחובות סין (מקור: www.unsplash.com)

שוק המשחקים בסין הינו שוק מגוון ומתפתח, ונותן מענה לקשת רחבה של גילאים וטעמים. השוק כולל משחקי קונסולה, משחקים מבוססי “דפדפן” למחשב, משחקי מובייל ומשחקי ספורט אלקטרוניים. הפעילות בשוק נמצאת בעלייה מתמדת ב-10 השנים האחרונות, כאשר סין נחשבת לשוק הגדול בעולם בהיקף המשתמשים ובפעילות. בשנת 2018 בלבד, שוק זה היה אחראי להכנסות של 37.9 מיליארד דולר, כ-27.5% מכלל ההכנסות העולמיות בתחום, עלייה של 5.3% ביחס ל-2017.

כמו בתחומים צומחים אחרים בסין בפרט ובעולם בכלל, ניתן לזהות בסין מספר מצומצם מאוד של שחקנים האחראים לנתח הגדול ביותר של הפעילות בשוק המשחקים: הענקיות Tencent ו-NetEase שולטות ב-80% מהשוק על כלל תחומי המשנה שבו. Tencent מוכרת לציבור שחי בסין ומחוצה לה בזכות אפליקציית WeChat הפופולרית אשר זוכה לחשיפה גלובלית צומחת וגדלה, וגם בזכות המשחק Honor of Kings, אחד המשחקים הפופולריים ביותר בעולם המשחקים המקוונים בסין. ניתן להסביר את ההובלה של שתי החברות הללו בשוק זה הודות לסיבות המרכזיות הבאות:

  • השקעה רבה במחקר ופיתוח של מוצרים מובילים הזוכים לפופולריות רבה בקטיגוריות משחקים שונות.
  • עלייה בשימוש בפלטפורמות המקוונות השונות למשחקים בסין, ובמקביל נוכחות חזקה של שתי החברות שם.
  • קידום ושיווק אגרסיבי של המוצרים במדיות השונות בעולם המקוון והלא-מקוון.
  • ביצוע מיזוגים ורכישות של חברות קטנות הנותנות שירותי ערך מוסף למוצריהן כגון אולפני עיצוב, חברות משחקים קטנות, חברות לשירותי תוכן, כלים לפרסום מקוון ועוד.

ההתפתחות המואצת בעולם המשחקים המקוונים והלא-מקוונים צדה גם את עינו של הרגולטור המקומי האמון על הציות לחוק המקומי. במהלך שנת 2018 השהה הרגולטור הסיני בקשות רבות של חברות לקבלת רישיונות לאספקת שירותי תוכן למשחקים, הסיר משחקים שונים מחנויות המשחקים המקוונות לאחר שלא עמדו בדרישות הרגולציה כגון הצגת תכנים בלתי הולמים והימורים לא-חוקיים, ובה בעת פנה למפתחות משחקים בדרישה להתאמת תכנים. כתוצאה ממהלך זה, חלו שינויים רבים במבנה הפעילות בתחום, ובמקום לראות חברות חדשות קמות וחברות מקומיות מתרחבות לתחומי עיסוק נוספים, חל צמצום במספר השחקנים החדשים ואף חברות מקומיות נסגרו לאחר שלא שרדו את הרגולציה.

במקביל, ניתן היה לראות כי חברות משחקים מקומיות מבוססות יותר בחרו להתמקד במחקר ופיתוח וכן בפנייה לשווקים נוספים. החברות המקומיות החלו בבניית התשתיות שלהן בשווקים הגלובליים מתוך כוונה לחזק את זרוע הייצוא שלהן והחלו פעילות משותפת עם ענקיות אינטרנט בינלאומיות כגון Google ו-Facebook. בנוסף, הן פנו לענקיות ציוד תקשורת סיניות כגון Huawei ו-Xiaomi המשווקות מכשירים סלולריים בעולם, בבקשה להתקין את המשחקים שלהן על גבי המכשירים המיועדים לשיווק מחוץ לסין. באמצעות צעדים אלו, מבקשות חברות המשחקים הסיניות לגוון את זירות הפעילות ואת סל המוצרים שלהן, ובכך לנסות ולמתן את השפעות הרגולטור על פעילות הליבה שלהן.

בתחילת שנת 2019 שב הרגולטור לאשר בקשות של חברות משחקים סיניות, תוך שמירה על הגבלת תכנים בלתי-הולמים, ולמעשה נתן “אור ירוק” לחברות המשחקים הסיניות להמשיך ולפתח מוצרים, אשר יתרמו במישרין ובעקיפין לנתוני הצמיחה הלאומית.

אז היכן טמונה ההזדמנות העסקית לחברות ישראליות?

בעיר צ’נגדו פועלות חברות משחקים מקוונים בעיקר בתחום המחקר והפיתוח, חלקן חברות עצמאיות וחלקן שלוחות של חברות גדולות כגון Tencent. חברות אלו יכולות להיעזר בטכנולוגיות ישראליות בתחום הפרסום המקוון, בכלי פיתוח מתקדמים לבדיקות תוכנה, ובאלגוריתמים מתקדמים למחקר ופיתוח ממוחשב. טכנולוגיות ישראליות אלו יכולות לתת ערך לחברות המשחקים המקומיות כחלק ממיצוב השחקניות המקומיות בשוק המקומי, וכחלק מתוכנית ההתרחבות של חברות המשחקים הסיניות בשוק הגלובלי.

להורדת דו”ח מפורט אודות שוק משחקי המחשב בצ’נגדו, שנכתב בנספחות המסחרית בצ’נגדו, לחצו כאן.

חברות ישראליות המעוניינות לבחון הזדמנויות עסקיות בדרום-מערב סין מוזמנות לפנות אלינו כאן.

נכתב על ידי אביב דורון, קצין סחר בנספחות הכלכלית-מסחרית בצ’נגדו.

 

 

 

 

 

 

 

 

צור קשר עם:

יאיר אלבין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל