המדיה החברתית הסינית – חלק ג’ – Douyin

אחרי שכבר הצגנו כאן את וויבו, יוקו וגם וויצ’ט הגיע תורה של הרשת החברתית הסינית שצלחה גם את כל הדרך אל המערב: דואין (Douyin), שמוכרת לנו, מחוץ לסין, בתור טיקטוק (TikTok).

דואין היא אפליקציית מדיה אשר מהווה פלטפורמה חברתית להעלאה ושיתוף של סרטונים קצרים. האפליקציה הושקה ע”י ByteDance הבייג’ינגאית בסין ב-2016, ולאחר שנה, שהייתה בעלת כ-100 מיליון משתמשים וממוצע של מיליארד צפיות ביום, הושקה מחוץ לסין בתור אפליקציית TikTok. ByteDance, שנוסדה ע”י ג’אנג אימינג, היא חברת אינטרנט אשר ידועה בעיקר בזכות אפליקציית החדשות החברתית והפופולרית שבבעלותה, טואוטיאו (Toutiao). לחברה, תחת כל הפלטפורמות שבבעלות, כאשר המרכזיות שבהן הן טואוטיאו ודואין, יש מעל 800 מיליון משתמשים פעילים, נכון לנובמבר 2018 ושוויה נאמד בכ-78 מיליארד דולר.

 

משתמשי האפליקציה יוצרים וצופים בסרטונים קצרים, אשר לרוב משלבים מוזיקת רקע. העמוד הראשי של האפליקציה מציג סרטונים אשר הועלו מתוך חשבונות פרטיים או רשמיים אחריהם כל משתמש עוקב. באמצעות שימוש ב-AI (אינטליגנציה מלאכותית – Artificial Intelligence) האפליקציה לומדת לתעדף תכנים באופן המותאם לכל משתמש באופן אישי. המשתמש אשר מעוניין להעלות סרטון לאפליקציה, יוכל לבחור מוזיקת רקע ממגוון רחב של ז’אנרים, לאחר מכן לקבוע את מהירות הסרטון, לבחור פילטר רצוי ולצלם סרטון באורך 15 שניות (ניתן גם להקליט לופים באורך של עד 60 שניות). הפלטפורמה מציעה מגוון כלי עריכה, ביניהם הוספת סטיקרים, שימוש באפקטים המתאפשרים ע”י טכנולוגיית זיהוי פנים כמו “פילטר יופי” המייפה את המצטלם ועוד. באפליקציה קיימים ממשקים עם רשתות חברתיות נוספות על מנת לאפשר למשתמשים לשתף את סרטוניהם ברשתות אחרות. כך למשל מתאפשר שיתוף מתוך דואין אל טואוטיאו, שכאמור גם היא מוצר של ByteDance. פיצ’ר מעניין שקיים באפליקציה הוא תיעוד “תגובה”, המאפשר למשתמשים לצלם את תגובתיהם לצפייה בסרטון אחר באפליקציה. תיעוד התגובה המצולם יופיע בריבוע קטן שיתווסף על גבי סרטון המקורי. כך המשתמשים יכולים לשתף בצורה מקורית סרטונים אחרים ברשת, וכך גם קיימת קרקע פורייה להמצאת טרנדים ויראליים חדשים כמו למשל סרטוני דואט. בדומה לרשתות חברתיות אחרות, המשתמש יכול לבחור את רמת שיתוף התוכן אותו הוא מעלה אל הרשת, כלומר מי יוכל לצפות בסרטונים אותם יצר וכמובן לבחור אחרי אילו חשבונות הוא מעוניין לעקוב.

 

כיום טיקטוק, כאמור – דואין המערבית, היא האפליקצייה המובילה בתחום הסרטונים הקצרים בארה”ב, אסיה ובמדינות נוספות. היא הותקנה בכ80 מליון מכשירים בארה”ב, ובכ-800 מיליון מכשירים ברחבי העולם. האפליקציה זמינה ב-75 שפות וב-150 מדינות. במחצית הראשונה של 2018, טיקטוק עקפה את פייסבוק, יוטיוב ואינסטגרם בכמות ההורדות למכשירים חכמים. כיום קיימים בדואין חשבונות רבים של מובילי דעת קהל (KOL), אשר נוהגים לתחזק ולשמר קהל עוקבים ענק שלעתים מונה עשרות מיליוני עוקבים. הבאז ועלייה בכמות קהל המשתמשים באפקליציה, גורם באופן טבעי להתעניינות חברות מסחריות בפרסום בה. גם במקרה של דואינג, מובילי דעת קהל לעתים מפרסמים לקהל העוקבים שלהם עסקים ומוצרים בעבור תשלום.

חברה יכולה לפתוח חשבון רשמי, לפרסם את מוצריה ואף לנסות לסחוף אחריה קהל בעקבות טרנד שיצרה, כמו למשל במקרה של חברת משקאות הספורט הווייטנאמית Mai Dong. החברה פרסמה סרטון המזמין את משתמשי האפקליציה להצטרף לאתגר אשר במסגרתו על המשתמש לפרסם סרטון ובו מוזיקת רקע אותו החברה סיפקה, ולהעלותו עם תיוג התחרות. החברה הבטיחה כי 30 המשתתפים שיזכו לכמות הלייקים הגבוהה ביותר יזכו למארז משקאות של החברה, והזוכה במקום הראשון יזכה בטאבלט. על אף שבאותה העת היו לחברה כ-2200 עוקבים, האתגר סחף אחריו 74,614 משתתפים, אשר בסופו של דבר תרמו לפרסום החברה.

דואין קוראת ליצירתיות והמצאות של תופעות ויראליות חדשות. עסקים יכולים להצטרף גם הם לחגיגה ונסות ליצור ולחזק תדמית עדכנית, רעננה וסוחפת. התשתית השיווקית קיימת בהחלט, כמו גם גישה לקהל משתמשים ענק ומחובר.

 

 

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל