סין – שוברת שיאים בדרך לאולימפיאדה

לאחר שערים רבות ברחבי העולם הסירו את מועמדותן, נבחרה בייג’ינג ברוב של 44 קולות לעומת 40 קולות שקיבלה אלמטי, קזחסטן, לארח את אולימפיאדת החורף ב-2022, ובכך הפכה לעיר הראשונה שתארח הן את אולימפיאדת החורף והן את אולימפיאדת הקיץ. לבייג’ינג זו תהה הפעם השנייה לארח אולימפיאדה לאחר שאירחה בהצלחה את אולימפיאדת הקיץ בשנת 2008.
בערים רבות בעולם בהן נערך משאל עם סביב השאלה האם לארח את אולימפיאדת החורף של 2022 הצביעו התושבים נגד הכוונה. כך למשל אוסלו, שהייתה מועמדת מובילה לאירוח האולימפיאדה הסירה את מועמדותה בעקבות חוסר תמיכה של האזרחים בפרויקט זה כמו גם אי מתן אישור של הממשלה השמרנית בה. נראה כי תושבים רבים בערים השונות ראו את מה שקרה באולימפיאדה האחרונה שהתקיימה בסוצ’י (רוסיה) – תקציבים שתוכננו ל 12 מיליארד דולר תפחו להוצאות של 51 מיליארד דולר, על כל המשמעויות הכרוכות בכך.
אין ספק שלבייג’ינג ישנה היכולת הן הכלכלית והן האופרטיבית לקיים תחרויות בסדר גודל כזה. תשתיות רבות כבר נבנו על מנת לארח את האולימפיאדה הקודמת בשנת 2008 ולכן ההשקעה באירוע זה תהיה קטנה יחסית להשקעות הנדרשות כשההתארגנות היא מהיסודות. אך כפי שאנו מכירים את סין, גישתה – הרצון להרשים יותר ולעשות את הדברים בגדול יותר מבעבר, מובילה אותה להתחיל בהכנות כבר עכשיו. בימים אלה החלו בבניית רכבת מהירה מבייג’ינג לג’אנג ג’יהקואו (Zhangjiakou) שעתידה להסתיים עד סוף 2019 ובכך תקצר את זמן הנסיעה ל-20 דקות במקום 50 דקות כפי שלוקח כיום. כחלק מההכנות, לאחרונה אף הושקה תחרות עיצוב עולמית לקמעות של משחקי החורף האולימפיים והפאראלימפיים 2022, המזמינה אנשים מרחבי העולם להציע עיצובים מקוריים עבור סמלים חשובים אלה למשחקים.
התחרויות יתקיימו בשלושה מוקדים שונים –
• בייג’ינג תארח את כל אירועי הקרח (קרלינג, הוקי קרח והחלקה) וארבעה אירועי שלג, תוך ניצול מלא של אתרי המורשת של בייג’ינג 2008.
• ינצ’ינג (Yanqing), מחוז בפרברי בייג’ינג (80 ק”מ צפונית מערבית), אזור בו נמצאים חלקים מפורסמים של החומה הגדולה באדאלינג (Badaling) וג’ו יונגואנ (Juyongguan) יארחו את מקצי הסקי האלפיני וגלישה (מזחלות ועוד).
• ג’אנג ג’יהקואו (Zhangjiakou), צפונית מערבית למחוז הביי (Hebei) השכנה, תארח את כל אירועי השלג האחרים (סנובורד, סקי בסגנון חופשי, סקי קרוס קאנטרי, קפיצות סקי ועוד).
לפי התכנית, אולימפיאדת החורף בבייג’ינג 2022 תהיה המאוזנת ביותר עם השתתפות רבה יותר של ספורטאיות (45.44%) ויותר אירועי נשים מאשר במשחקים בשנים קודמות.
על אף כל היתרונות הברורים של בייג’ינג לארח את המשחקים, ביקורות רבות החלו לצוף מיד עם קבלת ההחלטה. רבים טענו כי שימוש כמעט מוחלט בשלג מלאכותי הינו יצירת תקדים לאירוח משחקים באתרים בהם ישנה כמות מינימלית של שלג אם בכלל, כמו גם ריחוק האתרים ממרכז העיר ובכך איבוד משתנה חשוב בחוויה הכוללת של הספורטאים המתארחים והצופים שמגיעים מרחבי העולם כאחד. ביקורת נוספת שנשמעה הינה סביב זיהום האוויר שפוקד בדרך כלל את העיר ועלול להשפיע על המתמודדים ותוצאותיהם. ממשלת סין, מטבע הדברים, הודפת את הביקורות וכפי שהיה ניתן לראות גם באולימפיאדת 2008, כוח אדם אינו מצרך נדיר בסין כך שאם לא יגיעו מספיק צופים, הם ימלאו את החוסרים במקומיים.
יחד עם זאת יש לציין שנושא הטיפול בזיהום האוויר וחשיבות הצגתו לעולם המערבי הביאו את סין כבר לפני 2008 להיערך לנושא ומבעוד מועד הזיזו תעשיות שלמות מהמרחב הקרוב למוקדי המשחקים בכדי להפחית את רמת הזיהום. בנוסף, כאשר זו נבחרה לארח את המשחקים ב-2008 החלו בסין אף “לטפל” בבעיות נוספות כאשר בראש הרשימה עומדות היריקות, עוד לפני הקללות, הדחיפות ברכבת, הסירוב להתנצל או נטיית התושבים שלא לחייך. כך, גם בעזרת חינוך וגם בעזרת טכנולוגיות שהקטינו משמעותית את זיהום האוויר, בייג’ינג כבר החלה להיערך לפני יותר מעשר שנים לאירוח זה.
משחקי החורף האולימפיים בייג’ינג 2022 יתקיימו עוד כשלוש שנים, במקביל לשנה הסינית החדשה (פסטיבל האביב), החג החשוב ביותר בסין. התושבים המקומיים מצפים לקבל את פני הספורטאים מרחבי העולם וליהנות מחגיגות ראש השנה הסיני, הנוף האקזוטי והתרבויות העשירות והמגוונות של בייג’ינג המסורתית והמתחדשת.
בשנים האחרונות אנו עדים לכך כי מספר חברות הסטארט-אפ הישראליות הפועלות בתחום הספורט בשנים האחרונות גדל בקצב מהיר ואף הכפיל את עצמו במספר. אנו רואים את שימת הדגש של ממשלת סין על תחום זה כמו גם החיפוש אחר טכנולוגיות רלוונטיות עבור אולימפיאדת החורף. האירוע הינו הזדמנות מצוינת עבור טכנולוגיות ישראליות מתחום הספורט לשים דריסת רגל באחד השווקים הגדולים בעולם. בהמשך ישיר לכך, ביוני הקרוב, אנו במשרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף מכון היצוא, ההתאחדות הכדורגל ואינטל ספורט נקיים את אירוע Future Sport Israel 2019 השני מסוגו בארץ. לפרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג או באתר האינטרנט www.futuresportisrael.co.il

הפוסט נכתב ע”י עמר הנדל, קצינת סחר במחלקה הכלכלית

צור קשר עם:

אופיר גור

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל