בתור ישראלים, ובתור אזרחי העולם המערבי, אנו נוטים לחשוב על רשתות חברתיות המוכרות לנו כגון פייסבוק ואינסטגרם, כדרך מצוינת ויעילה ביותר לצורך שיווק מקומי וגלובלי. כשמדובר בתקשורת ושיווק לאזרחי סין, הסיפור שונה לגמרי. במהלך השנים האחרונות הושקו וצמחו בסין רשתות חברתיות נפרדות לגמרי מאלה המוכרים לנו, והמשתמשים הסינים משתמשים רק בהן, כמעט ללא שום היכרות עם הרשתות המערביות. לא מעט נוהגים להשוות ולהקביל רשת חברתית סינית זו או אחרת לזו הפופולרית במערב. כך למשל וויצ’ט (WeChat) מקבילה לוואטסאפ, יוקו (YouKu) מקבילה ליוטיוב ועוד.
את הרשת החברתית וויבו (Weibo) אפשר להשוות לטוויטר (Twitter) המערבית. וויבו הושקה באוגוסט 2009 ע”י Sina Corporation הסינית. Sina מחזיקה כיום בכ-56 אחוזים מכלל נתח שוק המיקלו-בלוגינג בסין (מיקרו-בלוגינג: פלטפורמה אינטרנטית המאפשרת למשתמשיה לפרסם לכלל הגולשים באותה הפלטורמה, או לקבוצת גולשים ייעודית אשר נבחרה מראש בידי המשתמש, קטעי טקסט קצרים ומדיה כגון תמונות ווידאו). כיום – החברה, שהוקמה ב-1998, מספקת בנוסף תוכן וחדשות, טכנולוגיות מידע, שירותים פיננסים ועוד.
בדומה לרשתות חברתיות אחרות, גם בוויבו המשתמש פותח פרופיל אישי ממנו הוא יכול לפרסם פוסטים (המקבילים ל’ציוצים’ בטוויטר) ולהעלות מדיה לרשת. משתמשים יכולים לעקוב אחרי משתמשים אחרים ובכך לבחור את התוכן אותו יראו בדף הנחיתה של האתר. ניתן שמשתמש יעקוב אחרי משתמש אחר מבלי שהשני יעקוב על הראשון בחזרה. כל פוסט יכול לזכות ללייקים ולשיתופים, כאשר עדכוני טקסט מוגבלים ל-140 תווים. פיצ’רים מוכרים כמו תגיות (#) ואזכורים (@) קיימים גם הם.
מחקרים מראים שעל אף הדמיון בין הפלטפורמות וויבו וטוויטר, אופן השימוש בהם די שונה במהותו. משתמשי וויבו נוהגים לפרסם עדכונים בתכיפות גבוהה בהרבה ממקבליהם בטוויטר, וכמו כן נוהגים לשתף יותר פרטים על חייהם האישיים. נתון מעניין להשוואה בין אופי הרשתות הוא השימוש היחסי ברשת במהלך סוף השבוע לעומת אמצע השבוע. בוויבו נרשמת עלייה של כ-19% בפרסום פוסטים בסופ”ש לעומת אמצע שבוע, בעוד שבטוויטר נרשמת ירידה של כ-11% בפרסום ציוצים בסופ”ש לעומת אמצע השבוע. נראה למעשה כי וויבו היא רשת יותר אישית וחברתית לעומת טוויטר המסחרית.
קצת מספרים על וויבו:
- ישנם כ-600 מיליון משתמשים רשומים
- מתוכם למעלה מ-445 מיליון פעילים מדי חודש, ו-195 מיליון פעילים מדי יום
- 93% מהמשתמשים הפעילים מדי חודש, גולשים באפליקציית המובייל של וויבו
- למעלה מ-100 מיליון פוסטים מועלים לרשת מדי יום
- 1% מהמשתמשים הם בנים, 49.9% הן בנות
- קיימים כ-832,000 מפרסמים בוויבו
- הרווח של וויבו לשנת 2017 עמד על 1.15 מיליארד דולר אמריקאי
על אף נטייתה של וויבו להיות פלטפורמה חברתית, עסקים רבים משגשגים בזכות פרסום ושיווק בה. וויבו מבצעת אימות של חשבונות רשמיים, בין אם מדובר באישיות מפורסמת, ארגונים וחברות, ומסמנת ליד שם המשתמש של החשבונות האלה ‘V’ צבעוני. ‘V’ כתום מסמן אישיות בעוד ש-‘V’ כחול מסמן ארגון או חברה. וויבו מאפשרת לחברות להיות נגישות וזמינות יותר לקהל הלקוחות שלהן. ע”י תיוגים, מסרים ושאר אמצעים, החברות יכולות לקבל מושג על דעת הקהל ולהגיב בהתאם באופן מיידי.
מלבד קיומן של המודעות הפזורות בפלטפורמה, בולטים למשתמשי הרשת פרסומים המגיעים ממובילי דעת קהל (KOL – Key Opinion Leader). מובילי דעת הקהל ברשת הם לעתים בעלי עשרות מיליוני עוקבים, והפוסטים אותם הם מפרסמים זוכים למיליוני שיתופים. פרסום מסחרי ע”י החשבונות של מובילי דעת הקהל הוא נפוץ ומקובל ביותר, וזוהי דרך מצוינת לדאוג שהפרסום מגיע לקהל רחב של לקוחות פוטנציאלים.
תופעה פחות חיובית ודי מוכרת ברחבי וויבו היא קיומם של חשבונות פיקטיביים, הידועים בתור “חשבונות זומביים” הנשלטים בידי האקרים אשר מוכרים עוקבים, לייקים, שיתופים וכו’ ברחבי הרשת החברתית. בעקבות כך, לעתים קשה להבחין אם פוסט הפך לויראלי או שלמעשה המספרים משקרים. וויבו מנסה להילחם בתופעה, ומציעה למפרסמים טרגטינג של קהל היעד.
וויבו, מהבולטות שברשתות החברתיות הסיניות, טומנת הזדמנויות מצוינות לעסקים הפונים לסין. אין ספק שעצם קיום חשבון וויבו מעלה את תדמית העסק בעיני הקהל הסיני. יחד עם זאת, יש לזכור שעל אף הדמיון בין הרשתות החברות הסיניות לבין מקבילותיהן המערביות, קיים שוני רב.