בספרו של יובל נח-הררי “קיצור תולדות האנושות”, אנו למדים לא אחת על היותו של הכסף ערך נשגב בחיי היום יום שלנו. כך למשל משפטים כמו “הכסף הוא מערכת האמון הגדולה והסובלנית ביותר שנוצרה אי פעם” , “הכסף הוא הדבר היחיד שכולם בוטחים בו. הקפיטליזם הוא דת, ולא רק תיאוריה כלכלית. למעשה, זו הדת המצליחה ביותר בהיסטוריה” ורבים אחרים מדגישים לנו איך הכסף הפך למצרך מרכזי בחיים שלנו ובמובנים שונים הוא אף בעל אופי פולחני ודתי. על פי נוח הררי הסיבה שכסף עובד היא בגגל שאנשים מאמינים שהוא שווה משהו, אמונה חצתה גבולות, תרבויות ותקופות, ללא הבדל דת גזע ומין. כל זאת רק משום שכולם מאמינים שיש לו ערך. פעם הכסף היה משקל כלשהו של מתכת הכסף, אח”כ הפך למטבעות או לשטרות וכיום מדובר בעיקר בביטים במחשב או בנייד.
אז מה לכסף ולסין? ולחגיגות קניות בסין? ואיך מדינה בה כמעט אין דת נשבתה לחלוטין בקסמיו של הכסף?
בשנת 1993 באוניברסיטת נאנג’ינג נהגה הרעיון לחגיגת יום הרווקים. התיאוריה הרווחת להמצאתו של יום הרווקים הסיני גורסת שארבעה סטודנטים רווקים מאסו בחיים נטולי החגיגות המוקדשות לרווקים, בניגוד לחגים כמו יום האהבה, והחליטו כי מעתה, ייחגג חג עבור אותם הרווקים בתאריך ה-11.11 המורכב מהספרה ‘1’ המייצגת את היחיד, הרווק. חג הרווקים התפשט עם השנים לסין כולה וכיום אף ידוע ברחבי העולם.
יום הרווקים הסיני הפך לחג קניות ענק ההיקף כפי שאנו מכירים אותו היום. למעשה, ה-11.11 הוא יום הקניות הגדול בעולם. קבוצת עליבאבא, מפעילת Tmall ו-Taobao (אתרי הקניות הסיניים הגדולים ביותר) ושאר אתרי הסחר האלקטרוני בסין, דיווחה על מכירות הגבוהות מ-25 מיליארד דולר ביום הרווקים ב-2017. פלטפורמת הסחר המקוון השנייה בגודלה בסין, JD, ראתה מכירות בגובה 19 מיליארד דולר באותו היום. עד היום, משנה לשנה אנו עדים לעליה חדה בגובה המכירות באתרי הסחר האלקטרוני בסין. כך למשל אתרי הסחר המקוון בסין ראו מכירות בסך כמעט 6 מיליארד דולר בשנת 2013, 9 מיליארד ב-2014, 14 מיליארד ב-2015, כמעט 18 מיליארד ב-2016 ולמעלה מ-25 מיליארד ב-2017.
השנה, ב-24 השעות של יום הרווקים האחרון, מכירות עליבאבא שברו את שיא כל הזמנים והסתכמו בכ-30.8 מיליארד דולר. במהלך החג האחרון השתתפו כ-180,000 מותגים ונשלחו בעקבותיו כמיליארד חבילות אל הרוכשים מ-230 מדינות. מותגים רבים שמקורם מחוץ לסין הפגינו נוכחות מרשימה וראו מכירות מרשימות, ביניהם Apple, Dyson, Kindle, Nestlé, Gap, Nike ו- Adidas שראו כולם מכירות שהסתכמו בכ-14 מיליון דולר כל אחד. מותגי הקוסמטיקה הבינלאומיים הנמכרים ביותר היו Lancôme, Olay, Estée Lauder, L’Oréal, Elizabeth Arden ו-Shiseido. הטלפון החכם הנמכר ביותר היה ה-iPhone ואחריו הטלפונים של החברות הסיניות Huawei ו- Xiaomi. על-פי דיווח של קבוצת עליבאבא, יותר מ-40% מהצרכנים שהשתתפו בקניות החג רכשו מוצרים של מותגים שמקורם מחוץ לסין.
כיום ישנן חברות ישראליות שמוכרות את מוצריהן במרחב פלטפורמות הסחר בסין. בין אם מדובר בפלטפורמות סחר מקוון המשווקות מוצרים מיובאים או בפלטפורמות סחר המשווקות מוצרים סיניים בלבד. עפ”י משרד המסחר הסיני בתוך השוק המקוון ישנה צמיחה בצריכת מוצרים מיובאים שנעשית לרוב באמצעות פלטפורמות אשר חלקן הן חטיבות נפרדות בתוך אתרי מסחר גדולים קניות כמו Netease Kaola, JD Worldwide, Tmall Global ועוד.
חגיגת הכסף הגדולה אפשרית אודות למאמצים מרוכזים של פלטפורמות הסחר ושאר המשתתפים כמו רשתות הקמעונאות אשר פוצחות בקמפיינים ברחבי הרשת והמדיה ומפרסמות מראש את מבצעי הענק כחודש או אף יותר לפני החג. אירועי ענק בהשתתפות מפורסמים נערכים ביוזמות פלטפורמות הסחר ועוד רבים. השנה חגגה עליבאבא 10 שנים מאז השקת חג יום הרווקים באתרי המכירות שלה, וכמו שהבטיחה, השנה היינו עדים לאירוע המכירות הגדול ביותר שנראה אי-פעם.
מלבד יום הרווקים ישנם חגי קניות נוספים, לדוגמא ה-12.12 אשר גם בו חלים מבצעים מיוחדים באתרי הקניות. חג הידוע בשמו 618 (בגלל התאריך בו הוא נחגג, ה-18.6) הוא חג המבצעים של JD אשר נוסד באותו יום. חגים נוספים כמו יום האהבה, ראש השנה ורבים אחרים גם הם מלווים בשלל מצבעים וקמפיינים נרחבים של מכירות.
חג הרווקים הסיני והרגלי הצריכה הסיניים לא מפסיקים להפתיע כל שנה מחדש. מחזורי המכירות והמספרים האסטרונומיים בסין רק מראים איך כסף מסובב את סין, כמו גם את שאר העולם, ואם לא יותר. כסף אכן כנראה הופך חומר לרוח – חג מודרני ליום קניות מסיבי ויותר בהכללה – מועדים לשמחה להזדמנויות עסקיות.
עוד על הסחר האלקטרוני בסין ניתן לקרוא במדריך לסחר מקוון בסין
וגם בבלוג של מינהל סחר