הוציאו את הטלפון, פתחו את האפליקציה של המשלוחים, בחרו את המסעדה המועדפת עליכם, בחרו מנות והירגעו! כי תוך כמה דקות אתם יכולים לצפות למשלוח של אוכל חם הישר מהווק שמגיע אליכם עד הדלת.
זהו לא חלום, זה הדרך בה חיים מיליארד סינים וזרים בסין אשר מזמינים בכל יום ארוחות בוקר צהריים וערב בעזרת אפליקציות נוחות למשתמש כמו “Ele-Me”, “Meituan””Baidu Takeout” ועוד. גם אם בישול הוא תחביב שלך, האפליקציות כל כך זמינות שכמעט תמיד הזמנת האוכל תהיה עדיפה על שטיפת הכלים אחריי. בחצי השנה הראשונה של 2018 שלושת האפליקציות דיווחו על מעל ל- 33.9 מיליון משלוחים ביום.
אך עם הנוחות נוצרת בעיה- לא רק אוכל מגיע במשלוח. האוכל מוגש בקופסאות פלסטיק, לרוב קופסא או שתיים למנה, עטוף בניילון נצמד ושקיות פלסטיק וכמובן שמגיע עם סכו”ם חד פעמי (או צ’ופסטיקס). רוב הקופסאות למזון עשויות מפלסטיק פוליסטירן ונייר אלומיניום אשר ברובם אינם מתכלים ויוצרים מיליוני טון של פסולת פלסטיק . ביום נאספות כ-20 מיליון שקיות פלסטיק ברחבי סין .מדובר בסדר גודל של כמות שמידי שנה יכולה למלא את כל שטח הכנרת בשקיות פלסטיק.
הבעיה צפויה עוד להחריף. כאשר קוראים את הדו”ח שפרסמה חברה “Ela-Me” לסיכום שנת 2017 צוין כי היקף הזמנות האוכל עשוי לגדול משמעותית, מ- 14.6 מיליארד דולר בשנת 2016 צפויים להיות כ- 70 ביליון דולר הזמנות בשנת 2020.
חברות אפליקציות המשלוחים הגדולות מחפשות ומנסות פתרונות שונים על מנת לצמצם את כמות הפסולת המיוצרת לתחום זה. בספטמבר 2017, מתנדבים מ”הארגון הירוק” בעיר צ’ונצ’ינג דרשו מהחברות Ele-Me”, “Meituan””Baidu Takeout” לאפשר ללקוחות רכישת תיקים ואריזות רב פעמיות שעליהם יחויבו מראש. בעקבות הלחץ הציבורי שהופעל על החברות הנ”ל התחייבו לפתח תכנית לצמצום הפסולת, הוסיפו את האפשרות לוותר על סכום וכלים חד פעמיים אם אין צורך בהם, חתמו על הסכמים מול המסעדות לרכישת כלים מתכלים ואף מקנים הטבות ללקוחות אשר מוותרים על חלק מהאריזות על מנת לחסוך בכמות הפסולת.
עם זאת טוענות החברות כי יכולת השליטה שלהן על בעלי המסעדות היא מוגבלת, בסופו של יום בעל המסעדה ירצה להוציא כמה שפחות ולהרוויח כמה שיותר, כלומר יעדיף לרכוש כלים חד פעמיים זולים ככל הניתן על מנת שההוצאה שלו תהיה מזערית והרווח גדול.
פסולת פלסטיק הינה בעיה עולמית וסין היא אחת מ-5 המדינות המייצרות את כמות פסולת הפלסטיק הגדולה ביותר. סטטיסטיקות מראות כי בסין נזרקות כ-60 מיליון אריזות פלסטיק ביום- כמות אשר יכולה לכסות את גובהו של הר האוורסט. נראה כי כמות פסולת הפלסטיק הנזרקת ביום תמשיך ותעלה ובקרוב מאוד ממשלת סין תעמוד בפני בעיה חמורה שתחייב אותה במציאת פתרונות יצירתיים להתמודדות עם התופעה.
חברות ישראליות עם טכנולוגיה חדשנית לאריזה ולמחזור ולטיפול בפסולת מוזמנות לפנות אלינו ואולי הן שיביאו את הבשורה ההכרחית כל כך לסין.