רוצים לפתוח עסק בסין? אלה הן האפשרויות שלכם

סין היא השוק הגדול ביותר בעולם, עם מעל 1.4 מיליארד צרכנים. עד לשנת 2020, הצריכה במדינה תגיע לכ- 2.3 טריליוןUS$ , שיהוו כ- 27% מכלל גידול הצמיחה בצריכה מבין הכלכלות המרכזיות באותה העת. סין תהיה השוק המרכזי עבור חברות צריכה מבוססות צרכנים בעתיד הלא רחוק.

מעצם היותה אחת הכלכלות הגדולות בעולם, סין היא מוקד משיכה משמעותי להשקעות זרות. חברות רבות שואפות וחותרות לבסס את עצמן בסין, ופועלות בכדי לפתוח עסק בסין.

 

המגזרים המרכזיים של השקעות זרות בסין (FDI – Foreign Direct Investment) כוללים ייצור, קמעונאות וסיטונאות, שירותי השכרה ושירותים עסקיים, כספים, מקרקעין, מחקר מדעי ושירותים טכנולוגיים, שירותי IT ותוכנה, תחבורה ואחסון. לפי המספר הכולל של FDI בסין, קמעונאות וסיטונאות הוא מגזר ה-FDI  הגדול ביותר, שהגיע ל-9,399 בשנת 2016. שירותי השכרה ושירותים עסקיים הם מגזר ה-FDI השני בגודלו, ולאחריו ייצור. כיום מגזר השירותים מקבל נפח גדול יותר מהשוק מאשר מגזר הייצור. סין מעדכנת בדר”כ כל שנתיים או שלוש את “קטלוג התעשיות להדרכת השקעות זרות” אשר מפרט את התעשיות בהן השקעה זרה אסורה, מוגבלת או מעוּדדת. לשם המחשה, תעשיות מוגבלות עשויות להיות מוגבלות לאישורים רבים יותר לעומת תעשיות מעוּדדות אשר עשויות ליהנות משיעור מס מופחת.

לאור הירידה ב-FDI  הנכנס למדינה, הגוף המנהלי הראשי בסין, מועצת המדינה, קבע יעדים חדשים להרחבת ה-FDI. יעדים אלה כוללים חמישה אמצעים עיקריים:

•             צמצום חסמי כניסה לשוק עבור השקעות זרות

•             יצירת מדיניות פיסקלית תומכת

•             שיפור סביבת ההשקעה של אזורי פיתוח רב-לאומיים

•             עידוד הכניסה והיציאה של עובדים זרים

•             שיפור הסביבה העסקית הכללית

אילו אפשרויות להקמת עסק קיימות בפני חברה זרה המבקשת להיכנס לסין?

ישנם שלושה סוגים עיקריים של גופים אשר באפשרות החברה הזרה להקים:
•RO – משרד מייצג (Representative Office): גוף זה מוגבל בהיקפו העסקי מכיוון שחל עליו איסור להפיק רווח כלשהו, אך ניתן שיסייע לפעילות העסקית של החברה הזרה בתוך סין. הפעולות העיקריות אותן ניתן לבצע ע”י RO כוללות חקר שוק, יצירת קשרים, ביצוע רכש ופרסום של פעילויות הקשורות למוצרים או השירותים של החברה. חל איסור על ה-RO  לגייס עובדים מקומיים באופן ישיר. אם ברצונו להחזיר בצוות עובדים מקומיים, יש באפשרותו לגייס עד ארבעה עובדים מקומיים באמצעות שירותי סוכנות כח אדם סינית אשר היא המעסיק הרשמי של העובדים המקומיים.
•WFOE – חברה בבעלות זרה מלאה (Wholly Foreign Owned Enterprise):  סוג של (Foreign invested Entity) FIE אשר היא חברה בערבון מוגבל בבעלות מלאה של משקיע זר אחד או יותר. WFOE היא חברה המורשית להפיק רווחים, להנפיק חשבוניות מקומיות (Fapiao) ולהעסיק עובדים מקומיים באופן ישיר. יש לציין כי ישנן תעשיות מוגבלות מסוימות אשר עשויות לאסור או להגביל את האפשרות של פתיחת WFOE ויידרשו צירוף שותף סיני.
•JV – מיזם משותף (Joint Venture): גם הוא סוג של FIE. ה-JV מוקם ע”י משקיע זר אחד או יותר, ושותף סיני אחד או יותר. על המשקיע הזר של ה-JV להחזיק בבעלותו 25 אחוז לפחות מכלל המניות. גוף מסוג זה מפיק תועלת לחברה זרה המעוניינת ליהנות מהידע של השותף המקומי, מהקשרים העסקיים שלו ועוד. JV נחוץ גם לחברה המבקשת להשקיע במגזר תעשייה מוגבל, בו החוק עשוי לחייב את המשקיעים הזרים בו לצרף שותף סיני להשקעה.

הגוף אותו בוחרת החברה אשר באמצעותו תכנס לשוק הסיני משפיע בצורה ניכרת על הפעילויות והתפעול שלה בסין. ההבדל העיקרי בין RO לשני הגופים האחרים, אשר שניהם סוגים של FIE, הוא בכך ש-RO הוא שלוחה של החברה הזרה, בעוד שהאחרים הם צורות של חברה בת של החברה הזרה. אמנם RO מוגבל יותר, אך הקמתו פשוטה בהרבה מאשר הקמתם של WFOE ו-JV. ה-RO יתאים לחברות אשר עוסקות בעיקר ברכש בתוך סין ומעוניינות להחזיק נוכחות בסין כדי לתפעל בקרת איכות, לנהל תקשורת בתוך סין וכד’.

ישנן הזדמנויות לחברות זרות בכלל, וישראליות בפרט, להיכנס לשוק הסיני ולפעול בסין. ניתן לפנות לנספחות הכלכלית בבייג’ינג לסיוע: Beijing@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל