המילה ‘היינאן’ לרוב תעלה אצלנו, הישראלים, בהקשרים של דילים אטרקטיביים לסין. לראיה, באוגוסט נחנך הקו הישיר של חברת התעופה הסינית ‘היינאן איירליינס’ מתל אביב לגואנגז’ו ולפני כשלושה שבועות, השיקה החברה קו ישיר נוסף מתל אביב לצ’נגדו. ובכן, היינאן היא לא רק שם של חברת התעופה הסינית הרביעית בגודלה, היא גם ובעיקר שמה של הפרובינציה הדרומית ביותר בסין, שבחודשים האחרונים משנה את פניה ועשויה לתרום בשנים הקרובות להידוק הקשרים הכלכליים (והתיירותיים) בין ישראל לסין.
האי היינאן הוא הפרובינציה הדרומית ביותר בסין ובה ממוקם נמל הסחר הראשון מאז הקמתה של סין העממית ב-1949. עד שנות ה-80 השתייך האי אדמיניסטרטיבית לפרובינציית גואנדונג ובמסגרת רפורמות כלכליות נרחבות שהנהיג ראש ממשלת סין דאז, דנג שיאו פינג, הוכרז כפרובינציה נפרדת וכ”אזור כלכלי מיוחד”.
אזורים כלכליים מיוחדים (SEZ) הם אזורים בהם ממשלת סין מאפשרת גמישות במדיניות הכלכלית והם מהווים מוקדים אטרקטיביים עבור חברות מקומיות וזרות יותר מאזורים אחרים בסין. הלכה למעשה, הממשל המרכזי מתמרץ חברות רב-לאומיות שיגיעו להתיישב ולהשקיע באזורים אלה וההשקעות מתנהלות ללא צורך בהרשאות של הממשל המרכזי בבייג’ינג, מהלך שהופך את ההשקעות הזרות למסורבלות הרבה פחות (יתרון עצום, יסכים כל מי שניסה לצלוח את המערכת הבירוקרטית הסינית המסועפת).
פרובינציית היינאן מוגדרת כ’אזור הכלכלי המיוחד’ הגדול ביותר בסין והיא גם הפרובינציה היחידה שעליה חלה המדיניות בכללותה, להבדיל מיתר האזורים, שהם מחוז כחלק מפרובינציה. האזורים הכלכליים המיוחדים שנז’ן, ג’וחאי, שנטו ושיאמן לדוגמה, הם מחוזות בפרובינציית גואנדונג.
פרובינציית היינאן עשירה במינרלים ברזל (שנחצב לראשונה על ידי היפנים במהלך כיבוש האי במלה”ע השנייה), טיטניום, מגנזיום, כסף וזהב. הפרובינציה עשירה גם כן בגידולים חקלאיים חשובים לאזור, דוגמת אורז, קוקוס, אננס, פלפל שחור, פולי קפה, עלי תה וגומי. כלכלת היינאן מושתתת בעיקר על חקלאות ותיירות, כאשר למעלה מחצי מהייצוא הוא תוצרת חקלאית.
באפריל 2018, הודיע הנשיא שי ג’ינג פינג על החלת תכנית פיילוט בפרובינציה והפיכתה ל’אזור סחר חופשי’ עד 2020, מתוך מטרה למשוך חברות רב לאומיות זרות להקים מטות בין לאומיים בהיינאן. ההכרזה נכנסה לתוקפה ב-1 במאי ופרובינציית היינאן מציעה לתיירים מ-59 מדינות כניסה לפרובינציה ללא צורך בויזה. בנוסף, הוחלה הקלה בתעריפי המס על ציוד רפואי ותרופות להיינאן והקמת קרן השקעות ממשלתית.
סגן שר המסחר עדכן השבוע שההחלטה מסייעת בפיתוח האזור והפיכתו לסביבה עסקית בין-לאומית נוחה.
עוד במסגרת ההכרזה, היינאן גם מכוונת להפוך ליעד עולמי מוביל בתחום התיירות הרפואית תוך חמש שנים, באמצעות פיתוח פיילוט בתחום באי לנצ’נג שליד העיר בואאו. הפיילוט הוא יחיד מסוגו במדינה ונהנה ממדיניות מועדפת, הכוללת היתר מיוחד לטכנולוגיה, מכשור רפואי, תרופות ואישור לכניסה של הון זר ותקשורת בינלאומית. מאז הוקם הפיילוט, החלו לפעול כ-20 פרוייקטים בגובה השקעה של כ-3 מיליארד דולר.
עדות מעולה נוספת להתפתחות פיילוט התיירות הרפואית ניתן לראות עם פתיחתו של Boao Super Hospital באפריל השנה, העתיד לספק שירותים רפואיים ברמה גבוהה ומתוכנן להיבנות בו גם מרכז חדשנות רפואית בין לאומי, אליו יוכלו להגיע מטופלים מכל העולם. בית החולים הוא המקום היחיד בסין בו הציוד הרפואי והטיפולים הרפואיים מאושרים ומוכרים על ידי האיחוד האירופי, יפן וארה”ב, ולא רק על ידי הממשלה הסינית.
קשה להתעלם מהעניין הרב שמעוררת היינאן לאחרונה, אך עוד מוקדם לומר מה יוליד יום ומתי נוכל לראות תוצאות אמיתיות בשטח בהיינאן כאזור סחר חופשי. הממשל הסיני ידוע בתכניותיו לטווח הארוך ולעיתים מדובר בטווח של שנים עד שניתן להיווכח בתוצאות של ממש. יחד עם זאת, הנספחות עוקבת מקרוב אחר הנעשה ובמאי האחרון ארגנה לאירועי אגריטק בישראל משלחת של HNCCPIT, היא המועצה לקידום מסחר בין-לאומי בהיינאן, שגייסה 20 חברות מתחום החקלאות בפרובינציית היינאן להצטרף לאגריטק, לאחר אירוע קידום של הנספחת הכלכלית בעיר הבירה של היינאן.
לסיכום, אנחנו עדים לעידוד חדשנות בתחומי החקלאות והרפואה בפרובינציה, כחלק בלתי נפרד מהמחויבות של סין להרחיב את פתיחותה לעולם תחת אסטרטגיית One Belt One Road ונמשיך ונעדכן על ההזדמנויות העתידיות שהיינאן טומנת בחובה לחברות ישראליות בתחומים אלו.
נכתב על ידי מיכל חנוכה, קצינת סחר בנספחות המסחרית-כלכלית בגואנגז’ו