סין מובילה עולמית בתעשיית הקלינטק – האמנם?

בפרסום שהוציא לאחרונה המשרד לאיכות הסביבה הישראלי שהתמקד בתעשיית הקלינטק בסין, ניתן ללמוד כי תעשיה זו מתפתחת בקצב מרשים, תוך הקניית יכולות חדשות שלא נראו בעבר וביצוע החלטות ממשלה שניכר כי לא היו בסולם העדיפויות קודם לכן.

בד בבד עם ההתפתחות הכלכלית האדירה בסין והצמיחה הגבוהה שאין לה אח ורע במדינות מתפתחות בעולם, ניצבה המעצמה במקום נמוך מאוד ביחס לשמירה על הסביבה. יתרה מכך – במחקר שפורסם על ידי Aberdeen Standard Investments וצוטט באתר CNN נקבע כי איכות הסביבה בסין קרובה מאוד לנקודת ה”אל-חזור”. זאת, בשל הצורך הגובר בעשורים האחרונים לעמוד ביעדים כלכליים שאפתניים, צורך שנתמך בהליכי ייצור מסיביים וכתוצאה מכך בזיהום רב של מקורות המים, האדמה והאוויר. לפי מחקר שבוצע על-ידי מכון HEI האמריקאי, בשנת 2015 לבדה מתו למעלה מ-1.1 מיליון אנשים בסין מנזקי הזיהום, יותר מבכל מדינה אחרת.

סין חתומה על “אמנת פריז לשמירה על האקלים” משנת 2015, ובמסגרת זו התחייבה להפחית ב-45% את פליטת גזי החממה לכל יחידת תוצר במדינה עד שנת 2020. לשם כך, החלה במספר תהליכים ובהם: צמצום מחזור הפלסטיק, סגירת מפעלים מזהמים ומעבר לצריכת אנרגיה “ירוקה” וממקורות מתחדשים, בניגוד לצריכת האנרגיה עד כה שהתבססה על דלקים וגרמה לזיהום רב. ייתכן שלמהלכים אלו הייתה השפעה על האטת הצמיחה: מצמיחה ברמה של 10% בשנת 2010, התייצבה סין בשנים האחרונות על צמיחה בגובה של כ-7%. אם כך הדבר אזי הצורך לאזן בין שמירה על איכות הסביבה לבין שמירה על צמיחה ברת-קיימא והגנה על מקומות עבודה גבה מחיר גבוה.

תקנות מס חדשות, שנחקקו על ידי הממשלה המרכזית בסין ונכנסו לתוקף החל מ-1 בינואר 2018 בכל רחבי המדינה, מייפות את כוחן של רשויות המס המקומיות למסות את כלל הגורמים האחראיים לזיהום מים, אויר, פסולת ואף רעש. במקום קנסות שנהגו לתת בעבר, הממשלה עברה לפעולות של גביית מיסים מגורמים מזהמים, מתן תמריצים לגורמים שהפחיתו את פעילות הזיהום משנה לשנה ואף מתן שירותי ייעוץ והכשרה לגורמים המעוניינים בכך. בממשלה המרכזית מקווים כי צעדים אלו עשויים להפחית את רמות הערפיח הגבוהות במחוז, לשמור על ניקיון האדמה, האוויר והמים ולענות על הדרישות הרגולטוריות של הרשויות להגנת הסביבה.

תחום המחזור, לדוגמא, שינה את פניו ללא הכר. משנת 1988 סין היוותה למעשה “מרכז המחזור העולמי” לפסולות פלסטיק, שכן כמחצית מכמות פסולת הפלסטיק העולמית הועברה למחזור במדינה. במהלך 30 השנים האחרונות, בהן הפכה לכלכלה שצמחה וגדלה בשיעור ניכר מכל המדינות המתפתחות, בין היתר ברכיב הצריכה הפרטית, עלה הצורך לתת מענה גם לפסולת הפלסטיק המקומית המופקת במדינה. לטיפול בפסולת פלסטיק ישנה משמעות אנרגטית אדירה, שכן התהליך צורך אנרגיה רבה, ובתנאי ייצור החשמל הנוכחיים בסין מדובר בהיקפי פליטות גבוהים מאוד של גזי חממה תוך פגיעה אנושה בסביבה. כאן ניתן לראות שילוב נסיבות, שהביא את הממשל לעמוד בתנאי האמנה, ולהגביל את מחזור הפלסטיק במדינה. לפיכך, בסוף שנת 2017 העבירה הממשלה המרכזית בסין חוק המגביל את ייבוא פסולות הפלסטיק למחזור במדינה, וכך נוצר מצב ש-111 מיליון טון של פסולת פלסטיק הופנו לאפיקי מחזור אחרים.

כפי שניתן לקשור בין הדברים: ייצור גורם לזיהום. סגירת מפעלים מזהמים גובה מחיר כלכלי מסוים בטווח הקצר, עם השלכות רחבות היקף בהיבטי שמירה על איכות הסביבה, עלייה באיכות החיים וציות לכללי האמנה.
במהלך חודש אוגוסט 2017, התבצעה במחוז סיצ’ואן ביקורת נרחבת של גורמי איכות הסביבה מטעם הממשלה המרכזית, אשר הגיעה לבדוק בין השאר את רמות הזיהום השונות במים, באוויר ובאדמה, את טיפול הרשויות בשפכים, את אכיפת זיהום האוויר בחלקי המחוז השונים ואת ההתרשמות הכללית מביצוע והבנת ההנחיות לשמירה על איכות הסביבה. הביקורת מצאה כי קיים פער ניכר בין הבנת ויישום ההנחיות בפועל, וכי קיימת עוד כברת דרך ארוכה ליישום מלא של ההנחיות לעניין שמירה על איכות הסביבה. לאור כך, הוחלט כי עד שנת 2020, יוחל קיצוץ תפוקתי רוחבי בתחומים הבאים במחוז סיצ’ואן:

  • קיצוץ של 4.2 מיליון טון לשנה בתעשיית הפלדה הגולמית.
  • קיצוץ של 5 מיליון טון לשנה בתעשיית הגבס.
  • קיצוץ של 34 מיליון טון לשנה בתעשיית הפחם.
  • קיצוץ של 1.12 ג’יגה-וואט בחשמל מבוסס פחם.

מקור: www.pexels.com

אנרגיה מתחדשת: ארגון “Greenpeace” העולמי התריע כי יצרניות האלקטרוניקה בסין מייצרות מוצרים שלא ניתן לשדרגם ומקשות על החלפת מקורות האנרגיה של המוצרים, ובכך תורמות לזיהום הסביבה. חברת Apple המעוניינת לשמר את האינטרסים שלה בסין, ליישר קו עם המדיניות הממשלתית של צמצום מזהמים ולהגן על עצמה מפני מלחמת הסחר ההולכת ומחריפה בין וושינגטון לבייג’ינג, השיקה לאחרונה קרן השקעות בגובה 300 מיליון דולר אשר תשקיע במיזמים סביבתיים בסין. כמו כן, בהשקה האחרונה של סדרת מכשירי Apple החדשים הודיעה החברה כי כל מתקניה בעולם עברו לצריכה של מקורות אנרגיה מתחדשים, כדוגמת החווה הסולרית שהקימה במחוז סיצ’ואן בסין.

יוזמה זאת של חברת Apple, כך מקווים בארגוני איכות סביבה עולמיים, תוביל שורה ארוכה של ענקי טכנולוגיה סיניים לנהוג בהתאם ולצרוך את האנרגיה לשימוש עבורם ממקורות מתחדשים ו”ירוקים”, ובכך גם לשמש כדוגמא אישית עבור תעשיות שונות הנשענות עדיין על מקורות אנרגיה מיושנים כדוגמת תחנות כוח פחמיות.

המהלכים אשר נוקטת הממשלה המרכזית בדבר שמירה על הסביבה ומעבר לתעשייה ירוקה, מספקים שלל הזדמנויות עסקיות לחברות אשר נמצאות בתעשיית הקלינטק, ומאפשרים יישום של טכנולוגיות מתקדמות ופיתוחים חדשניים במרכז התעשייתי הגדול בעולם. בין אם בעידוד ממשלתי, בין אם בעלייה בביקושים למוצרים ושירותים ירוקים, ובין אם ברצון של כלל התושבים לעלות באיכות חייהם ולצרוך אויר נקי, מים טהורים ומזון שאינו מזוהם – ניתן לראות כי סדרי העדיפויות הכלכליים של סין מתעדכנים ומשתנים, וכי סיבות אלו מעודדות את התעשייה להתפתח ולגדול, תוך שילוב אלמנטים מתעשיית הייצור המתקדם, האנרגיה, החומרים המתקדמים, וההשקעות. אנו צפויים לראות את סין מתחרה בהנהגה העולמית מול ארה”ב בכל הקשור לתעשייה ירוקה ושמירה על איכות הסביבה, בהתאם לחזון הציביליזציה האקולוגית של הנשיא שי ג’ינפינג.

אנו מזמינים חברות בתחום הקלינטק הפעילות בסין ומעוניינות להרחיב את פעילותן לדרום-מערב סין, וכן חברות ישראליות בתחום שטרם יצרו פעילות בסין ומעוניינות לבחון הזדמנויות עסקיות – לפנות אלינו כאן.

נכתב על ידי אביב דורון, קצין סחר בנספחות הכלכלית-מסחרית בצ’נגדו.

צור קשר עם:

יאיר אלבין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל