העולם כבר לא יהיה מקלט המס של סין

במהלך הקיץ האחרון הוציא משרד האוצר הסיני טיוטת תיקון לחוק המס המשנה סדרי עולם בנוגע לחבות מס בסין. חוקים אלו ישפיעו בצורה ניכרת הן על פעילותן של חברות סיניות ואזרחים סינים והן על פעילותן של חברות זרות ויחידים זרים הפועלים בסין.

על פי הודעת משרד האוצר הסיני, השינויים נועדו להקל את נטל המס על האזרחים הסינים ובו בעת ליצור מנגנון מס בעל אכיפה מוגברת על זרים ועשירים. השינויים כבר אושרו על ידי המועצה העליונה בממשל הסיני, ומיועדים להיכנס לתוקף בראשון לינואר 2019.

השינויים המרכזיים:

  1. החישוב לחיובי מס יתבצע על בסיס שנתי ולא על בסיס חודשי כפי שהיה בעבר. למשל, אם יחיד יקבל בונוס משמעותי בסוף השנה הוא ידווח ויתאם את חיובי המס שלו על בסיס משכורתו השנתית. עם זאת, זר שאינו תושב הפועל בסין ישלם מס על בסיס חודשי או על בסיס הכנסותיו באופן מיידי.
  2. מס הדרגתי הנע בין 3%-45% מהמשכורת (המחושב על פי מדרגות מס) יחול מעכשיו גם על הכנסותיו של יחיד בגין עבודה פרטית שיבצע, זכויות על תוכן ותמלוגים, ולא 20% מהמשכורת כפי שהיה עד היום. שינוי זה יגרום לכך שתושב סיני המרוויח בסה”כ למעלה מ-25,000 יואן בחודש ישלם יותר מס מבעבר.
  3. זר אשר חי בסין למעלה מחצי שנה (מעל 183 יום), יחוייב במס בסין על כל הכנסותיו מרחבי העולם. בעבר, הזר היה נחשב לתושב סין לעניין זה רק אם חי בסין למעלה מ-5 שנים ברציפות. יש להניח שסין לא תחייב זר לשלם מס כפול (היכן שיש אמנת כפל מס, למשל כמו בין סין לישראל), אך הוא יצטרך לדווח לרשויות המס בסין על הכנסותיו מחוץ לסין, ולשלם את המס הסיני היכן שלא שילם מס במדינה אחרת.נקודה זו הינה נקודה חשובה אשר יכולה להשפיע רבות על נציגיהם הישראליים של חברות ישראליות היושבים בסין.
  4. רשויות המס בסין העלו את רף ההוצאות הפטורות ממס עליהם אפשר לדווח כהוצאה מוכרת מ-3,500 יואן ל-5000 יואן בחודש, ול-60,000 יואן בשנה. הוצאות מוכרות לענייני מס כוללות הוצאות חינוך לילדים, הוצאות חינוך עצמי (השכלה גבוהה והכשרות), עלויות טיפולים רפואיים במחלות קשות, הוצאות משכנתא ושכר דירה. עם זאת, זרים שאינם תושבים יתקשו לקבל הכרה בהוצאות אלו.
  5. מדרגות המס ברמות ההכנסה הנמוכות יותר קטנו, כך שאלו המרוויחים פחות מ-25,000 יואן בחודש ישלמו פחות מס.
  6. אזרחים סינים המחזיקים בנכסים או בעלי הכנסה כלשהי מחוץ לסין, מחוייבים לדווח זאת לרשויות המס בסין. בנוסף, לרשויות המס שמורה הזכות לקבל מידע מכל רשויות המדינה בסין ומחוצה לה בנוגע לפעילות עסקית של תושב סין כאשר ייתכן והפעילות העסקית של אותו תושב אינה עולה בקנה אחד עם הדיווח שלו. נקודה זו היא הכי פחות ברורה, אך עם זאת כנראה שהיא הסיבה המרכזית לרפורמה הזו, שכן למיליוני סינים יש נכסים רבים מחוץ לסין עקב רצונם לבזר את השקעותיהם מבחינה גיאוגרפית. מסיבה זו רבים נוהגים לקנות נדל”ן ולהשקיע בקרנות ובחברות ברחבי העולם.

ממשלת סין מבינה שהיא מאבדת מס רב ועל כן היא מקשיחה את חוקי אכיפת המס בסין.

להרחבה בנושא טיוטת החוק ניתן לראות פרסום של “Dezan Shira”

 

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל