טיסות ישירות ומשלחת עיתונאים מישראל
בתאריך ה-3/8/2018 הופעלה הטיסה הישירה הראשונה מתל אביב לגואנגז’ו, בקו החדש של Hainan Airlines. בטיסה נחתו 7 עיתונאים כלכליים מהמובילים בתקשורת הישראלית מערוצי התקשורת הבאים: כלכליסט, הארץ, YNET, WALLA, פורבס ישראל, גל”צ Jerusalem Post. המשלחת, שאורגנה על ידי משרד החדשנות של ממשלת גואנגז’ו בתל אביב והקרן הישראלית-סינית המשותפת GIBF, ערכה סיורים באתרי מפתח תיירותיים ועסקיים בעיר בגואנגז’ו לאורך הסופ”ש. ביום ראשון בערב בשיתוף הקונסוליה הכללית של ישראל בגואנגז’ו והנספחות המסחרית של דרום סין, נערך אירוע קוקטייל וקבלת פנים.
במסגרת האירוע נערכה מעין מסיבת עיתונאים קצרה בו הציג הקונסול הכללי, מר נדב כהן, את פועלה ותפקידיה של הקונסוליה הכללית וסקירה במבט על על העיר גואנג’זו ואני הצגתי את ההזדמנויות הטמונות בדרום סין בכלל ובגואנגז’ו בפרט, לצד הצגת פעילות הנספחויות הכלכליות בסין.
במסגרת האירוע בו התקיימה מסיבת העיתונאים, הוזמנו על ידי הנספחות הכלכלית והקונסוליה אנשי תקשורת מקומיים וחברות סיניות מגואנג’זו אשר רלבנטיים לתעשייה הישראלית.
בנוסף, הוזמנו מספר חברות ישראליות הפעילות בגואנג’זו במסגרת אינקובטור סינו-ישראלי בBio-Island. המפגש המעניין יצר אינטראקציה בין העיתונאים והכתבים הישראליים לחברות הסיניות שעימם הנספחות הכלכלית עובדת, עיתונאים מקומיים ובין החברות הישראליות (ברובן מתחום המדיקל) לבין החברות הישראליות.
לאחר אירוע קבלת הפנים, התקיימה ההשקה החגיגית של החממה הסינו-ישראלית של GIBF– קרן גואנג’זו-ישראל בתחום הביומדיקל בנוכחות העיתונאים, הקונסול הכללי והנספחות הכלכלית.
אירוע החתימה התקיים בין יו”ר הקרן, שוקי גלייטמן לשותפיו המקומיים מממשלת גואנג’זו מאיזור הפיתוח של גואנג’זו- GDD.
להלן כמה נתונים מעניינים שהוצגו לעיתונאים, וקוראי בלוג זה צריכים להיות מודעים אליו:
ההזדמנויות בגואנג’זו
גואנג’זו היא בירתה של הפרובינציה החשובה ביותר בסין מבחינה כלכלית, שכן פרובינציית גואנדונג מדורגת במקום הראשון מבחינת תרומתה לתמ”ג הסיני. לפיכך, כל החלטה ממשלתית שמתקבלת בעיר בעלת השפעה עקיפה לכלכלת סין כולה.
כמו כן, גואנג’זו והערים המקיפות אותה משחקות תפקיד חשוב במספר סקטורים הרלבנטיים ליכולות הטכנולוגיות שמצויות בקרב חברות ישראליות.
בתחום המדיקל למשל, גואנג’זו ידועה כעיר המובילה מבחינה רפואית באיזור דרום סין, ומצויים בה שלושת בתי החולים בדרגה הגבוהה ביותר. מבחינת השירותים הרפואיים, היא מדורגת כמקום שלישי בסין לאחר בייג’ינג ושנגחאי. ובמקום השני מבחינת מספר החולים. בשנת 2018, הוקם בית החולים החכם הראשון בבית החולים “Guandong second people’s hospital” והוטמעו בו טכנולוגיות AI. מאחר והתכנון הוא להמשיך ולפתח את בתי החולים בגואנג’זו להיות בתי חולים חכמים, יש כאן הזדמנויות רבות לטכנולוגיות הAI והבריאות הדיגיטלית הישראלית.
במהלך ביקור העיתונאים מישראל התקיים טקס ההשקה של אינקובטור בינלאומי עבור חברות ביוטכנולוגיות ישראליות. כיום, כבר יושבים שם מספר נציגים של חברות ישראליות שבסיוע ובמימון האינקובטור מנסות להיכנס לשוק הסיני. הנספחות הכלכלית בגואנג’זו מסייעת להם באופן תדיר ואף תערוך עבורם היכרויות עם חברות מדיקל מאיזור דרום סין בסמינר העסקי בתחום בסוף אוגוסט.
ההזדמנויות בגואנג’זו מתמקדות במידה רבה בתחום הרפואי, אך טמונות בה גם הזדמנויות נוספות עבור חברות ישראליות.
ישראל ידועה גם ביכולות הIndustry 4.0 שלה, וכן בטכנולוגיות הרכב האוטונומי. יכולות אלו מהוות הזדמנות מצויינת לחקירת החברות התעשייתיות שמצויות בגואנג’זו וסביבותיה.
אמנם, ברוב המקרים מדובר בתעשייה מסורתית של קבלני משנה של חברות רכב ומספר מצומצם של OEMs, אולם דווקא עובדה זו מסמנת את הפוטנציאל העצום והלא ממומש עד תומו של חברות חדשניות בתחום. על פי נתוני הסטטיסטיקה של סין, בעיר גואנג’זו לבדה קיימות מעל 860 חברות תעשייתיות בינוניות וגדולות. כאשר לוקחים בחשבון את המפעלים התעשייתיים הגדולים והבינוניים בכל רחבי הפרובינציה, המספר מגיע ל-10,323 חברות תעשייתיות.
כמובן, שלא כולן רלבנטיות או ברמת מוכנות לשידרוג המפעל, אך זו בהחלט מטלה ממשלתית ברמה הגבוהה ביותר של השלטון בסין.
פרובינציית גואנדונג, שמה למטרה לשדרג את הפעילות התעשייתית שלה במסגרת החלטה Made in China 2025 אשר בפועל מתוכננת להתקיים במלואה עד 2035 (השלב האחרון לאחר MIC2025).
כמובן, שבלתי אפשרי להתחקות אחר כל החברות אשר מצויות ברמת פתיחות ומוכנות לעשות שימוש בטכנולוגיות ייצור מתקדם בישראל. בדומה לכך, בתחום הרכב החכם, קשה להגיע לקבלני המשנה הנכונים והרלבנטיים מאחר ורובם עוסקים בייצור מסורתי וממילא לא מדובר בחברות מוכרות אלא במפעלים “בינוניים” של 700 ויותר עובדים. לכן, דווקא בעת ניווט בשוק המקומי של סין, תמיד כדאי להיעזר ב”מצפן” של הנספחויות המסחריות.
חברות ישראליות שמעוניינות בסיוע ובכניסה לשוק הסיני למטרות ייצוא או מעוניינות להתייעץ לגבי הפוטנציאל, מוזמנות לפנות אלינו: guangzhou@israeltrade.gov.il