לפני כשבוע הרשתות החברתיות הסיניות געשו מתמונות של אילון מאסק אוכל אוכל רחוב סיני להנאתו ברחובות שנגחאי. מאוחר יותר גם בקבוצת הוויצ’אט של הבניין שבו אני גרה אחת השכנות הודיעה בהתרגשות- “אילון מאסק היה ברחוב שלנו!”
ואכן ההתרגשות בסין רבה שכן כשבכל העולם מדברים על מלחמת סחר, איש העסקים המפורסם והיזם הסדרתי מביא איתו בשורה מעניינת לשנגחאנזים בפרט ולסינים בכלל.
בביקור של מאסק בסין הוא נפגש גם עם סגן ראש ממשלת סין ואיתו הוא דן בתכנית של טסלה לבניית מפעל בשנגחאי עם כושר ייצור של חצי מיליון רכבים בשנה, המפעל הראשון של החברה מחוץ לארה”ב, שמדגיש את תחושת הדחיפות של חברות אמריקאיות בהעברת פעילות מחוץ למדינה כדי להימנע מנזקי מלחמת הסחר בין סין וארה”ב.
טסלה הודיעה כבר לפני שנה כי היא משתפת פעולה עם הרשויות בשנחאי כדי לבחון הקמת מפעל ייצור מקומי. מאז, הייצור בסין נהפך עבורה לכדאי אפילו יותר: לאחרונה, בתגובה למכסי יבוא שהטילה ארה”ב, העלתה סין את מכסי היבוא על מכוניות מתוצרת ארה”ב ל-40%. בתגובה לכך, טסלה נאצלה להעלות את המחירים על מודל S ו- X ביותר מ- 30,000 דולר. בניית המפעל בשנגחאי תאפשר לחברה להימנע מהמיסים הגבוהים ולמכור את הרכבים במחיר אטרקטיבי בהרבה בשוק הגדול בעולם. יתרונות נוספים למיקום המפעל בסין הינם הפחתת עלויות המשלוח וחסכון פוטנציאלי במחיר חלקי הרכב.
סין היא השוק השני בגודלו בעולם עבור טסלה, ששילשה את הרווחים שלה בסין בין 2015 ל- 2016 והכפילה אותם בין 2016 ל- 2017. בשנה שעברה, סין היוותה 17% מהמכירות הגלובליות של החברה.
הסכם בניית המפעל בשנגחאי הוא משמעותי ביותר מכיוון שטסלה תהיה יצרנית המכוניות הראשונה שתפתח מפעל ב-100% בעלות זרה בסין בעקבות שינויים רגולטורים במדינה. בעבר, הממשלה הסינית חייבה חברות זרות בתחום הרכב להקים חברה מקומית משותפת עם חברה סינית. כך שבעבר חברות זרות נאלצו לחלוק את רווחיהן ואת הפטנטים שלהן עם שותפיהן המקומיים. באפריל האחרון הוסרה מגבלה זו וטסלה היא חברת הרכב הראשונה שעשתה מהלכים להיכנס לסין בבעלות זרה לחלוטין.
ממשלת שנגחאי טוענת כי בניית המפעל של טסלה תהיה ההשקעה הזרה הכי גדולה בשנגחאי עד כה שמוערכת בסכום של 5.5 מיליארד דולר. אך ישנם מומחים מטילים ספק ביכולתה של טסלה להשקיע סכום כזה מאחר והחברה כרגע מוערכת בשווי של 2.7 מיליארד דולר, שקועה בחובות, ולא גייסה כסף לאחרונה.
בנוסף לבניית המפעל, הכריזה הממשלה המקומית בשנגחאי כי טסלה תשתף פעולה איתה גם בנושאים של מחקר ופיתוח. טסלה גם משתפת פעולה עם ממשלת בייג’ינג בתחום והכריזה כי היא תקים מרכז מחקר ופיתוח בבייג’ינג שיתמקד בטכנולוגיות חלקי חילוף, סוללה, ציוד ואחסון אנרגיה, טכנולוגיות מידע ועוד. כל הטכנולוגיות שיפותחו בבייג’ינג יהיו זכאיות להגשת בקשות לפטנטים בסין.
אילון מאסק, מנכ”ל טסלה, אמר מספר פעמים שהחברה מחויבת באופן עמוק לשוק הסיני. החיבור בין טסלה לסין לא מפתיע מאחר וסין היא שוק המכוניות החשמליות הגדול ביותר בעולם. קידום שימוש במכוניות חשמליות היא אחת מהמטרות החשובות ביותר עבור הממשלה המרכזית בשנים האחרונות, והיא משקיעה משאבים ומאמצים רבים בהענקת תמריצים ליצרני מכוניות חשמליות ועבור מחקר ופיתוח בתחום. בשנה שעברה נמכרו בסין 777,000 מכוניות חשמליות וההערכה היא שהמספר יגיע למיליון ב- 2018.
חברות ישראליות עם טכנולוגיות בעלות פוטנציאל להשתלב בשוק הרכבים החשמליים בסין מוזמנות לפנות אלינו למציאת הזדמנויות בשנגחאי והסביבה.