סין – ארה”ב- איראן: המקרה של ZTE, מלחמת סחר או חרם מוצדק?
לאחרונה התמלאו כותרות העיתונים בסין (ואף גם בישראל) אודות צרותיה של חברת ZTE הסינית- מיצרניות ציוד התקשורת הגדולות בסין (אחרי Hwawei), החברה מדורגת רביעית במכירות טלפונים חכמים בארצות הברית ולאחרונה זכתה בתואר החברה החדשנית ביותר בתערוכה היוקרתית MWC 2018 עבור טכנולוגיות G5. שוויה של החברה שהמטה המרכזי שלה ממוקם בשנז’ן, מוערך בכ-20 מיליארד דולר.
נדמה שבחודש האחרון חברת ZTE חווה משבר מהקשים בשנותיה.
הסיבה לצרות היא לא אחרת מאשר מחלקת הסחר בממשל של הנשיא טראמפ אשר אסרה על חברות אמריקאיות למכור רכיבים לתאגיד ZTE למשך 7 השנים הקרובות, בתואנה שענקית התקשורת הסינית הפרה תנאים בהסכם הסנקציות על איראן במרץ 2017.
ZTE הפרה לראשונה את בקרת הייצוא האמריקאית ב-2012, כשמכרה רכיבים ושבבים לאיראן וצפון קוריאה, מכירה שתוצאותיה היוו הזדמנות עבורן לשלוט בכל אמצעי התקשורת האלקטרונית בגבולותיה. החברה אמנם שילמה את הקנס שהוטל עליה (בשווי 890 מיליון דולר) אך לא קיימה את יתר תנאי ההסכם עם הרגולטור האמריקאי.
הטענה האמריקאית היא שמלוא הקנס לא שולם (כ- 300 מיליון דולר נוספים) וכי הפיטורין שנערכו בדרג הנהלת ZTE שהיה מעורב בעסקים עם איראן היה מזערי למדי.
על רקע המתיחות ההולכת וגוברת בין ישראל לאיראן, הסנקציות של ארה”ב על הפרות בתנאי הסחר על ידי מי מהחברות הגדולות, נראות מוצדקות מתמיד.
עם זאת, כמי שמתעסקת בהזדמנויות הכלכליות שטומנת בחובה סין, ארשה לעצמי להשאיר את המתיחות עם איראן לעמיתיי המדיניים ואנתח את המקרה מנקודת המבט הכלכלית של חברה שמהווה מושא לשת”פ עבור חברות טכנולוגיות ישראליות רבות.
למעשה, ההחלטה האמריקאית מהווה החלטה הרסנית ל-ZTE, שכן החברות האמריקאיות מוערכות כמספקות בין 25-30% מסך כל השבבים והרכיבים בהן ZTE עושה שימוש במוצריה, הכוללים טלפונים חכמים וציוד להקמת רשתות תקשורת.
האיסור כבר החל להשפיע על ZTE, כשזו דחתה את פרסום רווחי הרבעון הראשון, שהיה מתוכנן להתפרסם השבוע. בנוסף, מניות התאגיד, שנסחרות בהונג-קונג ובשנז’ן, הושעו מאז החלתו של האיסור.
האיסור האמריקאי אף מכה גלים גם באירופה, כשהסוכנות לאבטחת סייבר בבריטניה הזהירה ארגונים בסקטור התקשורת במדינה לגבי השימוש בשירותים או המוצרים מ-ZTE.
על רקע עוצמתה של ההחלטה על חברת הענק והשלכותיה על הכלכלה הסינית, רבים שואלים את עצמם מה פישרו של התזמון להחלטה הגורלית.
רבים בסין ובעולם מתקשים להתעלם מהסמיכות שבה הוכרז איסור ייצוא הרכיבים ליתר הצעדים שננקטו לאחרונה על ידי ממשל טראמפ, שמטרתם המוצהרת היא לאזן את מאזן הסחר בין ארה”ב לסין.
עוד בתחילת החודש כתב על מלחמת הסחר הפוטנציאלית בין ארה”ב לסין הנספח הכלכלי בבייג’ינג בבלוג סין.
ההחלטה תמוהה עוד יותר אם נתייחס אליה כחלק בלתי נפרד מהמהלכים לאיזון הסחר בין ארה”ב לסין. למעשה, יותר מאשר היא פוגעת בייצוא הסיני, איסור מכירת הרכיבים פוגע בטווח המיידי על יצרניות השבבים האמריקאיות שכבר דיווחו כי איבדו בין 15% עד לשליש מערכן.
בניגוד לתפיסה הרווחת אודות החלטות פזיזות של ממשל טראמפ, ההחלטה הנוכחית חייבת הייתה להיעשות תוך חשיבה על הטווח הרחוק.
זאת, משום שבטווח הקרוב היא פוגעת בייצוא האמריקאי לסין ומטה את מאזן הסחר בצורה מיידית לרעתו.
הסיבה למהלך טמונה כנראה בהחלטתה של ממשלת סין, שפורסמה בחודש מרץ – לגייס 31 מיליארד דולר כדי להפכה למעצמת שבבים.
המטרה של הקמת הקרן והשקעה בתעשיית השבבים הסינים היא לפתח עצמאות בתחום ולנתק את סין מהתלות בייבוא על סך מאות מיליארדי דולרים מארה”ב. על רקע הכרזה זו, אין זה מפתיע שדווקא עכשיו, הרגישה ארה”ב את הדחיפות להחיל את האיסורים.
השאלה שנותרת בעינה היא האם מהלכי האיסור על ZTE רק יהוו זרז לפיתוח תעשיית שבבים עצמאית.
התשובה, לדעתי, הינה חיובית. על אף שהמלה “צרות” אינה חזקה דיה מכדי לתאר את מצבה הנוכחי של ZTE, קשה לדמיין את ממשלת סין צופה מהצד במפלתה מבלי שזו תצילה.
בממשל הסיני כבר הפיצו תגובה התוקפת את החלטה הממשלה האמריקאית, לה הם קוראים החלטה “לא זהירה”. בין אם מדובר באמירת איום כי המהלך יגביר את החמרת היחסים לקראת מלחמת סחר, ובין אם מדובר בנזיפה רכה במיוחד של הממשל הסיני, הרי שהתוצאה תהיה דומה: הפחתת התלות בארה”ב ולא להיפך.
נראה כי ההודעה הלקונית שמסרה ZTE השבוע – שהאיסור של מחלקת הסחר האמריקאית אינו הוגן ופוגע בשותפים שלה, כולל חברות אמריקאיות רבות וכן, שיטפלו במשבר על פי חוק נועד להסיט את תשומת הלב מהמהלכים האמיתיים שתנקוט החברה בחודשים הקרובים למציאת פתרון אסטרטגי בהרבה.
יש להניח כי הפתרון יכלול מהלכי צייד אגרסיביים אחר טכנולוגיות שבבים, ביניהן גם טכנולוגיות ישראליות שיתנו מענה עתידי של פיתוח עצמי.
במקביל, יש לצפות לכך, שממשלת סין תסייע בכל אמצעי העומד לרשותה (בעיקר בסכומי עתק) לזרז את פיתוח השבבים לטובת ייצור עצמי.
אנחנו בנספחות הכלכלית נמשיך לעדכן ולדווח מהשטח.