דו”ח של ענקית ראיית החשבון KPMG דירג לאחרונה את שנגחאי במקום הראשון כמנהיגת הטכנולוגיה והחדשנות העולמית הבאה. במקום שני ושלישי נבחרו ניו-יורק וטוקיו, בהתאמה (בעוד תל-אביב נמצאת במקום התשיעי). הדירוג התבסס על שישה מדדים: זמינות של כישרונות, גישה לתשתית טכנולוגיות, היכולת להגיע ללקוחות, היכולת לכונן שיתופי פעולה, גישה להון, וכמו כן גישה לתוכניות הדרכה וחינוך.
בשנים האחרונות הגבירה שנגחאי את המאמצים למצב את עצמה כמרכז חדשנות עולמי וביצעה התקדמות משמעותית בפיתוח תעשיית ההי-טק. הממשלה המקומית השקיעה יותר מ- 15 מיליארד דולר בשנת 2016 במחקר ופיתוח, עלייה של 10% מהשנה הקודמת. כדי לתמוך בחדשנות ויזמות הוקמו שבעה איזורי פיתוח במימון ממשלתי ו־21 איזורי פיתוח במימון הרשויות המקומיות. באותה שנה, מספר הבקשות לרישום פטנטים בעיר הגיע ל- 120 אלף, זינוק של 20% מהשנה שעברה. האווירה האורבאנית הגלובלית בשנגחאי מושכת סטרטאפים צעירים רבים לעיר, שכן גלובליות חשובה במיוחד עבור חדשנות ויזמות. בחמישה החודשים הראשונים של 2016 בלבד, 70,000 סטארט אפים חדשים הוקמו בעיר. למרות אוכלוסייתה הענקית (מעל ל-23 מיליון תושבים) הרשת של הסטרטאפים בעיר מאוד מחוברת הודות לפעילות עניפה של אינקובטורים, מאיצים, חללי עבודה משותפים (co-working space), אירועי נטוורקינג, אירועים של קרנות השקעות ועוד.
תכנית הממשל בשנגחאי להפוך את העיר למרכז של חדשנות טכנולוגית מיישרת קו עם תכנית החומש של הממשלה המרכזית הסינית, שמטרתה להפוך את המוטו המוכר של “Made in China” ל-“Designed in China”. לפי הערכות, שנגחאי צפויה להישאר בקוד החנית של החדשנות הגלובלית העתידנית בעיקר בגלל בסיס גדול של חברות בתחום המדיה והבידור הדיגיטליים התופסים מומנטום בעקבות קפיצה ברמת החיים של התושבים בעיר והשאיפה לשיפורים נוספים ברמת החיים . חברות משנגחאי ביצעו יותר מ-160 מיזוגים ורכישות של חברות היי-טק זרות, בעיקר בתחום טכנולוגיות המידע. טכנולוגיות המידע הייתה התעשייה שצמחה בקצב המהיר ביותר בשנת 2016 בעיר, עם דגש על טכנולוגיות של בינה מלאכותית ומשחקים אלקטרוניים.
יחד עם התחזיות החיוביות אתגר מרכזי שעלול לעכב התקדמות משמעותית יותר של חדשנות בשנגחאי הוא מחסור בהון אנושי, בעיקר אנשי אקדמיה מובילים, ולא נעשים מספיק שיתופי פעולה מחקריים טכנולוגיים. לאחרונה הממשלה מנסה לפתור את האתגר הזה.
ב- 2015 נכנס לתוקף מסמך עקרונות אשר אותו יזמה הממשלה בשנגחאי במטרה לעודד השקעות זרות בעיר ולהקים מרכזי מחקר ופיתוח נוספים. לפי המסמך, תנתן תמיכה בפרויקטים שונים של שיתופי פעולה בין מרכזי מחקר ופיתוח זרים לאוניברסיטאות מקומיות, מכוני מחקר וחברות סיניות. מרכזי מחקר ופיתוח זרים אף יזכו לתמיכת הממשלה המקומית במידה וישלבו פיתוח פלטפורמות לשירותים ציבוריים, ישתפו פעולה עם מוסדות חינוך או חברות מקומיות ליצירת מרכזי הדרכות ותוכניות לפיתוח כישרונות. Zhangjiang Demonstration Zone הוא פרויקט הדגל של הפיכת העיר למרכז חדשנות עם השפעה גלובלית. של משרד המדע והטכנולוגיה בעיר. כרגע יושבות בפארק יותר מ- 2,000 חברות וב-2016 הכנסותיו הגיעו מעל ל- 32 מיליארד דולר. מרכזי חדשנות בינלאומיים נוספים מתוכננים להיבנות במחוזות נוספים כמו פודונג, הונגצ’יאו ויאנגשאן בעיר.
כדי להגביר את הפעילות במחקר ופיתוח בשנגחאי חתם הממשל המקומי על הסכמי שיתוף פעולה מחקר ופיתוח משותפים עם ממשלות של 14 מדינות, ביניהן אוסטרליה, גרמניה, קנדה, וגם ישראל, כדי לעודד מו”פ משותף. ב-2011 רשות החדשנות הישראלית חתמה על הסכם עם משרד המדע והטכנולוגיה המקומי בשנגחאי כדי לעודד מחקר ופיתוח תעשייתי משותף במטרה למסחור הטכנולוגיה בשוק הגלובלי. קול קורא להגשת בקשות מתפרסם מדי שנה.
השתלבות באקו-סיסטם החדשני בשנגחאי יכולה להוות הזדמנות טובה עבור חברות ישראליות המעוניינות להגיע לסין ולעסוק במחקר משותף עם חברות מקומיות עם פוטנציאל למסחור הטכנולוגיה בעולם, ובו זמנית לתרום לקידום החדשנות בענקית הסינית אשר מתקדמת בצעדי ענק למעמד עמק הסיליקון הבא.
לפרטים נוספים פנו אלינו ב- Shanghai@israeltrade.gov.il