שוק הפרחים בסין בפריחה

פרחים מהווים אלמנט מרכזי בפנג-שווי הסיני ולאורך השנים קנו לעצמם “מקום של כבוד” הן ברשות היחיד והן ברשות הרבים בסין. גם ברפואה הסינית המסורתית נעשה שימוש רב בפרחים טריים ומיובשים, שלפי האמונה יכולים להיטיב עם גורלו ומצבו הרפואי של האדם. בשנים האחרונות חלה עלייה בביקוש לפרחים בסין כמתנות וכרכיב עיצובי בבתים ובמתחמי מגורים, במבני ציבור ולאורך רחובות בערים רבות. פריחת מעמד הביניים הביאה את תעשיית פרחי הנוי לקדמת הבמה, וכיום נוכל למצוא פרחים מסוגים שונים כמעט בכל מקום, ואפילו על שמלות כלה. כיום סין נחשבת לצרכנית הפרחים הגדולה בעולם.

 

ישנם בסין שני שווקים מרכזיים לפרחים. הראשון הינו Guangzhou Lingnan Flower Market (广州的岭南花卉市场), אשר נמצא בעיר גואנגג’ו במחוז גואנדונג (Guangdong) והוא מפורסם בעיקר כמרכז לעציצי פרחים (pot plants). המרכזיות של העיר בשוק הפרחים נובעת בעיקר מהיותה עיר נמל מרכזית בסין.  דרך נמלי העיר מתבצעת פעילות נמרצת של ייבוא וייצוא פרחים, גם כאלה שגדלים במחוזות אחרים בסין. מחזור המכירות הממוצע השנתי של פרחים בשוק זה הינו כ-800 מיליון יואן, והוא משקף כ-20% ממחזור המכירות של הפרחים במדינה כולה.  בנוסף לכך, המחוז מארח מדי חודש מרץ את תערוכת הפרחים הבינלאומית המרכזית באסיה.

מחוז נוסף המרכז עניין רב בתחום הפרחים הינו מחוז יונאן (Yunnan) בדרום-מערב סין. ביונאן שורר מזג אויר אביבי ברוב ימות השנה וכמות המשקעים שם גבוהה. מתוך כך, הוא מהווה קרקע גידול פוריה למגוון רב של צמחים, וביניהם למעלה מ-1,000 זני פרחים. משנת 1983 חלה מגמה של גידול משמעותי בייצור פרחי הנוי, ויונאן הפכה במהרה ליצרנית פרחי הנוי (cut flowers) הגדולה בעולם. מחוז זה נותן מענה לכ-70% מצריכת פרחי הנוי של סין, שכאמור היא צרכנית הפרחים הגדולה בעולם.

 

שוק הפרחים ביונאן כולל שתי זירות מסחר בולטות:  Kunming Dounan Flower Market (云南昆明斗南花卉市场), המעסיק כ-20,000 עובדים ואף מארח עסקים זרים בתחום, ומכסה כ-80% מסך הפעילות המחוזית בתחום פרחי הנוי הטריים לשיווק. מדי יום נמכרים בשוק זה בממוצע כ-10 מיליון פרחים, במחזור מוערך של כ-9 מיליון יואן. שוק נוסף ובולט בפעילותו בקונמינג הוא Kunming International Flora Auction Trading Center (KIFA) – שוק המאופיין בפעילות בינלאומית עניפה, ובמקביל לפעילות המקומית ניתן להשיג בו פרחים המיובאים מהולנד, יפן, תאילנד, אוסטרליה ומלזיה – במחירים הגבוהים עד פי 5 מהתוצרת המקומית.

עם פתיחת שדה התעופה הבינלאומי החדש בקונמינג, בירת מחוז יונאן, החל גידול רחב בייצוא הפרחים מהמחוז לרחבי העולם. מדי יום, מיוצאים בממוצע כ-400 טונות של פרחים ממחוז יונאן ללמעלה מ-60 ערים בסין וברחבי העולם, וההערכה בשוק היא שעד שנת 2020 יגדל הייצוא דרך נמל התעופה של קונמינג לייצוא ממוצע של כ-2,400 טונות ביום.

עם פריחתו על מעמד הביניים בסין, ושיפור מתמיד בתהליכים הכרוכים בגידול ושילוח פרחים – נהנים הצרכנים בכל רחבי סין משפע וזמינות של “פרחי יוקרה”, פרחים נדירים ויקרים במיוחד אשר היו נחלת האצולה בלבד בימים עברו, לצד פרחים עונתיים ורב-שנתיים הגדלים במחוז יונאן ובמחוזות נוספים. העלייה הגואה בביקושים לפרחים, לצד קליטה ואימוץ טכנולוגיות גידול ולוגיסטיקה – חלקן אף מישראל, מאפשרים לחקלאות המקומית ביונאן לגדל זנים רבים ומגוונים של פרחים, חלקם נדירים, אשר מיועדים לתעשיית הנוי, הרפואה הסינית המסורתית וכן לתעשיית המזון בצורה של “פרחים אכילים”.

בשנת 2017 הוכרזו 4 פרויקטים ממשלתיים מרכזיים בתחום הפרחים במחוז יונאן, בשטח כולל של 23,580 דונמים, ובעלות כוללת של כ-5.5 מיליארד יואן (כ-840 מיליון דולר). הפרוייקטים יכללו שמורת פרחים תיירותית הכוללת מלון, אגמי פרחים, מטעים, חממות גידול ומפעלי אריזה, אתרי הדגמה ופארקים תעשייתיים. הפרוייקטים יוקמו במספר שלבים, ויכללו טכנולוגיות מתקדמות. הם צפויים להיות מושלמים בשנת 2021. פרויקטים אלה הם רק דוגמה לכך שתעשיית הפרחים ביונאן לא מתכוונת לעצור אלא לפרוח ולהתפתח, ומהווה הזדמנות אמיתית לעסקים חדשניים טכנולוגית בתחומים חקלאיים שונים – הן בטכניקות השקייה וגידול, ציוד, ניטור ועוד.

למידע נוסף ולהזדמנויות עסקיות נוספות סדרום-מערב סין – אתם מוזמנים ליצור קשר עם הנספחות המסחרית בצ’נגדו.

נכתב ע”י אביב דורון, קצין סחר בנספחות הכלכלית-מסחרית בצ’נגדו.

מקורות: ChinaDaily, Go Kunming, Hello Magazine

צור קשר עם:

יאיר אלבין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל