הכל התחיל בשנות ה-90 של המאה הקודמת, אז החליטה חבורת סטודנטים רווקים שנמאס לה מתשומת הלב הרבה שניתנת ליום האהבה הבין-לאומי, הוולנטיינס דיי, והחליטה ליצור יום שיעסוק דווקא באלו שטרם מצאו אהבה, הרווקים. התאריך הנבחר היה לא אחר מה-11 בנובמבר, אשר מלבד העובדה שהוא מכיל את הספרה 1 בלבד המייצגת בדידות, הוא גם מדמה את הכינוי הסיני הידוע לרווקים – מקל ערום (bare stick).
בשנת 2009, חברת עליבאבא, הידועה בארץ בשל אתר הקניות המקוונות “עליאקספרס”, לקחה זאת צעד אחד קדימה והכריזה על יום הרווקים כיום בו היא תפרסם מבצעי ענק בחנויות האונליין, ושיווקה את המהלך כדרך הנכונה לרווק והרווקה להרעיף על עצמם חיבה, שכן אין מישהו אחר שיעשה זאת. וחיבה הם הרעיפו, והרבה.
עליבאבא נגעו כנראה בעצב חשוף. מאז שנת 2009, ב-11.11 מדי שנה, כל החנויות המקוונות הפועלות דרך פלטפורמת המכירה בסין (TAOBAO) מציפות את הפלטפורמה במבצעים והנחות אין סוף. הסינים מתכוננים ליום מראש ומצפים לו בקוצר רוח. כדי להספיק לקנות לפני שהמלאי יגמר, הם מסמנים מראש מוצרים רבים אשר ירצו לרכוש ביום הרווקים ואף מחכים לעיתים כל השנה כדי לרכוש מוצרים יקרים ביום המבצעים הגדול. כמו כן, אוספים המשתמשים לאורך הזמן שוברים וקופונים אשר יתנו הנחות נוספות בשעת השין. עם השנים גם המתחרים של עליבאבא אימצו את יום הרווקים וכיום ניתן למצוא מבצעים גם בפלטפורמות מכירה אחרות כמו JD.COM, באפליקציות מכירה של מותגים כמו ZARA ואף בחנויות הפיזיות עצמן והכל ל-24 שעות בלבד.
עם הזמן הפך מאורע יום הרווקים לגדול יותר, נוצץ יותר ובעיקר ריווחי יותר. ביום שישי, ה-10.11.2017, ערכה חברת עליבאבא ערב גאלה בשנחאי בהשתתפות המנכ”ל והמייסד האגדי שלה, ג’ק מא. לסיוע בספירה לאחור הגיעו השחקנית ניקול קידמן, הזמר פארל וויליאמס ושחקנית הטניס מריה שרפובה. גם המבצעים המוצעים הופכים מוטרפים עם השנים ולדוגמא השנה הציעה חברה המייצרת באיג’יו (משקה אלכוהולי סיני מפורסם) מבצע בו 33 הרוכשים הראשונים והמהירים ביותר יוכלו לרכוש אספקה של המשקה לכל החיים בסכום של 11,111 יואן.
תוך שתי דקות מתחילת “החג” בחצות הליל שבין שבת וראשון נערכו עסקאות בסך מיליארד דולר. במהלך 24 השעות הללו, נערכו בפלטפורמות המכירה של עליבאבא 1.48 מיליארד עסקאות בהיקף של 25.3 מיליארד דולר, כ-40% יותר מהשנה שעברה, נתון גבוה מזה שחזו בהנהלת עליבאבא. יתרה מכך, יום הרווקים הסיני לשנת 2017 עלה על סך המכירות אונליין השנתי ל-2016 במדינות כמו קנדה, רוסיה, ברזיל והודו. כמו כן, באופן קבוע עולים הנתונים מסין מאלו של המכירות בימי המכירות האמריקאים בלק פריידי וסייבר מאנדיי. השנה גם ניסו בעליבאבא למתג את היום מחדש על מנת ליצור תנועה גם ברחבי פלטפורמות המכירה העולמיות שלהם וקדימו את היום כ-“11.11 פסטיבל הקניות העולמי”. בנוסף, החליטו בחברה לאתגר את היכולות הלוגיסטיות שלהם והבטיחו משלוחים תוך שעה מרגע ההזמנה עבור מוצרים מסוימים.
עם השנים הפך יום הרווקים הסיני לעוצמתי יותר ומשקף כמובן את עוצמת הרכישה אונליין בסין אשר משתדרגת ומתפתחת כל הזמן ומהווה את שוק הסחר המקוון הגדול ביותר בעולם. כך מעיד היקף המכירות אונליין בסין בשנת 2016 אשר עמד על טריליון דולרים לעומת 400 מיליארד דולר בארה”ב באותה השנה. גם חברות זרות יכולות להשתתף בחגיגה דרך הפלטפורמות המאפשרות מכירת מוצרים המגיעים מחוץ לגבולות סין כמו TMALL GLOBAL מבית עליבאבא, JD WORLDWIDE וכדומה.
למידע על סחר מקוון בסין לחץ כאן.
הנספחות הכלכלית תשמח לייעץ ולסייע לכל חברה המתעניינת בתחום, ליצירת קשר – beijing@israeltrade.gov.il
נכתב ע״י רחלי בן-און, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג׳ינג.