בשנים האחרונות תחום הטיפוח והיופי בסין התפתח מאוד ועבר לקדמת הבמה. הביקוש הרב בשוק והטרנדים השונים המציפים את השוק מציעים לחברות בינלאומיות אפשרויות חדשות רבות. ההסבר המרכזי להתפתחות תחום זה היא גדילת מעמד הביניים בסין אשר יש באפשרותו את היכולת לרכוש מוצרי מותרות שונים. בתוך מעמד זה, נראה כי קבוצת הצרכנים הבולטת בתחום זה היא בגילאי 20-30.
עולם היופי של סין מציג מספר טרנדים המובילים את השוק ביניהם מוצרי הלבנת העור, טיפוח הפנים ואנטי אייג’ינג. ב-2016 ניתן היה להבחין בשינוי משמעותי בקרב הצרכנים כאשר המודעות לבריאות, לאיכות חיים ולמוצרים טבעיים ואורגניים עלתה מאוד. בנוסף ישנו עיסוק רב בזיהום האוויר האופף את סין והביקוש למוצרי הגנה לעור עולה גם כן. בשנים האחרונות נרשמה עליה חדה ברכישת מוצרים יקרים יותר מבית היוצר של מותגי יוקרה או מוצרים שנחשבים בריאים יותר. בשוק הביוטי בסין טוענים כי הצרכנים מחפשים לרכוש מוצרים איכותיים ומוכנים להשקיע בכך לא מעט כסף, לכן קל להבין למה במקביל לכך, עלה גם הביקוש למוצרים בינלאומיים הנתפסים כאיכותיים יותר.
ואמנם, שוק הטיפוח בסין תחרותי מאוד וכיום רווי בחברות קוסמטיקה מקומיות, אסייתיות ובינלאומיות שכבר פועלות בסין ובכאלה השואפות לחדור אל השוק. חברת הקוסמטיקה לוריאל לדוגמא, נמצאת מזה מספר שנים בראש חברות הקוסמטיקה המצליחות במדינה ומציעה מגוון מוצרי טיפוח הקולעים לרבדים שונים באוכלוסייה ולמגוון של צרכים וטרנדים. החברה אף פיתחה אפליקציה משלה המאפשרת למשתמש לערוך את תמונתו ולהשתמש במוצרים של לוריאל. לאחר מכן ביכולתו לרכוש מוצרים אלו.
במקביל לצמיחה זו, צמח גם עולם הסחר המקוון אשר אימץ לחיקו את תחום היופי והטיפוח. כיום כבר ברור כי חברות קוסמטיקה וטיפוח אשר מבקשות לחדור לשוק הסיני מוכרחות לבחור באסטרטגיית פעולה שתתאים לעולם האינטרנטי המתפתח בסין בלי הפסקה. כיום קיימות פלטפורמות שונות למכירה אונליין של מוצרי טיפוח בסין. המוכרים יכולים להקים אתר עצמאי ולהציע את מוצריהם, להקים חנויות מקוונות עצמאיות בתוך הפלטפורמות הקיימות והמובילות כמו TMALL, JD ו-AMAZON וכן בחנויות מקוונות של חברות קיימות וגדולות כמו SEPHORA ו- WATSONS. בנוסף לאלו, במידה ומדובר בחברה בינלאומית ללא בסיס בסין, יש באפשרותה להשתמש בפלטפורמות המכירה הבינלאומיות כמו TMALL GLOBAL ו-JD WORLDWIDE המציעות לשוק הסיני מוצרים מיובאים מעבר לים. בנוסף לכל אלו, ישנן פלטפורמות מכירה המתמקדות במוצרי קוסמטיקה וטיפוח בלבד, כמו XIAO HONG SHU.
השימוש בפלטפורמות הסחר המקוון בסין הינן מרכיב משמעותי בפיתוח אסטרטגיית המכירה בסין עבור חברות בינלאומיות. חשוב למצוא את המקום הנכון ולפתח נוכחות בעולם הווירטואלי במהירות. אך בנוסף לכך יש להתייחס אל עולם הרשתות החברתיות אשר מהווה כלי לא פחות חשוב שכן הוא חלק אינטגרלי מחיי היומיום של מיליוני משתמשים. בסין פועלות מספר רשתות חברתיות בעלות כוח רב בקרב הצרכנים משלב השיווק, דרך התקשורת עם הלקוחות ועד להשלמת המכירה. רשתות אלו פיתחו אמצעים שונים המאפשרים לחברות להציע את שירותיהם ולהיות בקשר ישיר עם הלקוח. לדוגמא, אפליקציית המסרונים WECHAT מאפשרת פתיחת חשבון רשמי בו יכולים העוקבים לקבל עדכונים, לראות ואף לרכוש את מוצרי החנות תוך תשלום ישירות מהאפליקציה. סוחרים שונים משתמשים גם בחשבונם האישי על מנת לקדם את מוצריהם באמצעות פרסום ב”רגעים” (פוסטים אישיים המשותפים עם שאר אנשי הקשר של המשתמש).
קידום השיווק והמכירות נעשה גם באפליקציית WEIBO המפורסמת וכן באמצעות טרנד ה”שידור החי” המתפתח מאוד בסין. כיום ישנה תעשייה שלמה בה אנשים מן המניין אשר צברו קהל עוקבים נאמן בשידורים החיים הפכו ליחצנים של חברות ומוצרים שונים בשידוריהם. לאחרונה נערך אירוע להצגת מוצרי הקוסמטיקה של החברה הישראלית “דר’ דבור” המייצרת מוצרי טיפוח טבעיים המבוססים על שמן זית. אל האירוע הוזמנו מספר בלוגריות מתחום האופנה להתנסות במוצרים. חלקן אף ערכו שידור חי וחלקו את החוויה עם הקהל שלהן.
העולם האינטרנטי תופס מקום נרחב בחיי הסינים ושולח זרועות לכל כיוון אפשרי ולכן משפיע מאוד על עולם הסחר ובתוכו על תחום הקוסמטיקה והטיפוח. הביקוש למוצרים איכותיים עולה בקצב מהיר והאפשרויות עבור חברות בינלאומיות עולה במקביל. עם כל זאת, חשוב להבין את אופי המסחר בסין ואת הפוטנציאל הטמון באסטרטגיית שיווק ומכירה נכונה בהתאם לטרנדים הקיימים, דבר אשר יבטיח סיכויי הצלחה גבוהים יותר.
נכתב ע”י רחלי בן-און, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.