הסחר המקוון בעולם צמח בצורה יוצאת דופן ובאופן יציב בשנים האחרונות והפך לחלק משמעותי מעוגת הסחר העולמית. ערוץ סחר זה בסין הוא ללא ספק בין המתפתחים ביותר בעולם. מכירות אונליין בסין הגיעו בשנת 2016 ל-752 מיליארד דולר, צמיחה של כ-26% משנת 2015. במקביל לכך עולה המודעות ותשומת הלב התקשורתית למקרים של הפרות קניין רוחני במרחב זה ולמקרים בהם נמכרים מוצרים מזויפים ברשת.
המאבק בהפרות קניין רוחני בסין הופך בימים אלו למורכב הרבה יותר שכן ה”מפרים” נטשו את שיטות המכירה הישנות ועברו לשחק משחק מורכב ומתוחכם יותר. לדוגמא, אתרים שמוכרים מוצרים מקוריים לעיתים “מערבבים” בין שורות המוצרים גם מוצרים מזויפים. אתרים אחרים הפסיקו להשתמש בתמונות והודעות טקסט דרך האתר ומשתמשים כעת בהודעות קוליות ליצירת קשר עם הלקוחות. במקרים אחרים, משאירים באתר רק אמצעי תקשורת כמו חשבון WECHAT או QQ וממשיכים את המכירה בערוצים אלו. התוצאה היא שלפלטפורמות הסחר המקוון קשה לנטרל אתרים אלו על סמך טקסט או תמונות בלבד. למרות כל אלו, עדיין מרבית האתרים משתמשים בדרך המכירה הישנה ומפעילים אתרים רגילים לחלוטין.
אין דרך אחת וחד משמעית לדעת האם אתר מכירות מסוים מוכר מוצרים מזויפים או לא, אך ישנם מספר סימנים מחשידים שעל בסיסם ניתן להניח כי ישנה סבירות שמדובר בזיוף. לרב כתובת האתר או שם החנות ב-TAOBAO (פלטפורמת המכירה אונליין הגדולה ביותר בסין השייכת לחברת עליבאבא) יהיו צירוף של מספרים ללא שם. יש שטוענים כי זה מראה על כוונת הבעלים לא להישאר שם לזמן רב. המחיר לרב יהיה נמוך באופן לא הגיוני. ניתן להבחין גם בשימוש במילות מפתח המעוותות את שם המוצר המקורי, כמו השימוש באותיות LW במוצרי לואי ויטון (LV). לרוב, משך הזמן שאתרים אלו באוויר הוא קצר יחסית. ככל שפועלים במשך זמן קצר יותר, כך ניתן להניח שמדובר באתר המוכר מוצרים מזויפים. כאמור, הופעת הסימנים אינה מעידה בוודאות על מכירת מוצרים מזוייפים אך מעלה את הסבירות.
על פי מר דניאל ג’יאנג, עו”ד המתמחה בתחום הפטנטים ממשרד CHINA SINDA בבייג’ינג, בפני בעלי זכויות קניין רוחני בסין הרוצים לטעון נגד אתרים המוכרים מוצרים מזויפים שלהם, עומדות שתי אפשרויות פעולה שלטענתו הן היעילות ביותר מבחינת זמנים ועלויות. האחת היא שליחת מכתב אזהרה לבעלי האתר הסורר. כל אתר הפועל ברשת הסינית מחויב ברישום ולכן קל לאתר את הבעלים ולשלוח לו מכתב זה. הדרך השנייה היא להשתמש במערכת למניעת הפרת זכויות קניין רוחני שמציעות הפלטפורמות השונות. עו”ד ג’יאנג טוען כי ברב המקרים מדובר בסוחרים פשוטים המקווים להרוויח כמה שיותר לפני שהאתר ייסגר וכשמגיעה תלונה הם לא טורחים להילחם ולכן ייתכן ודי באחת משתי האפשרויות הללו על מנת לסגור את האתר הבעייתי. עוד מוסיף עו”ד ג’יאנג כי הפתרונות שהוצגו מעלה הם ראשוניים ויעילים מאוד כאשר מדובר בחברות עד סדר גודל בינוני המבקשות להתלונן. לצעדים אלו צריך להתווסף מאבק עיקש ומתמשך על מנת להשיג תוצאות אפקטיביות באמת.
חשוב לזכור כי דרכי הפעולה נגד מוצרים מזויפים יהיו בתוקף רק במידה והזכויות מוכרות בסין שכן מרבית הפלטפורמות מכירות רק ברישום הסיני. רישום פטנטים נעשה מול משרד הקניין הרוחני הסיני (SIPO). חברות זרות אשר אין להם כתובת רשומה בסין חייבות להשתמש במשרד עורכי פטנטים סיני מורשה על מנת להגיש את הבקשה לרישום פטנטים בסין. חשוב לציין כי בסין נהוגה שיטת “הראשון להגיש” (FIRST TO FILE) ולפיה במקרה של בקשות מתחרות על אותה ההמצאה, המודל או הדגם, תתקבל הבקשה המוקדמת ביותר. חברותם של סין וישראל באמנת פאריס ובאמנה לשיתוף פעולה בפטנטים (PCT) יכולה לסייע גם כן במקרה של בקשות מתחרות. מידע נוסף על קניין רוחני בסין ועל הליכי הרישום ניתן למצוא בחוברת “קניין רוחני בסין- התפתחות ומגמות בחקיקה ובאכיפה” שנכתבה על ידי הנספחות הכלכלית בבייג’ינג.
בסין חל שיפור רב בתחום ההגנה על הקניין הרוחני בשל התאמת המשפט הסיני לאמנות הבינלאומיות המרכזיות בתחום זה. עם זאת, עדיין ישנם הבדלים מסוימים אשר מכתיבים התנהלות שונה. על מנת להבטיח הישרדות בשוק הסיני חברות ישראליות חייבות לקחת בחשבון באסטרטגיה העסקית שלהן גם את הליכי ההגנה על הקניין הרוחני בטרם הכניסה לשוק הסיני ומוקדם ככל שניתן.
הנספחות הכלכלית בבייג’ינג תשמח לייעץ ולתת מענה לחברות ישראליות בתחום זה. ליצירת קשר – Beijing@israeltrade.gov.il
נכתב על ידי רחלי בן-און, קצינת סחר בנספחות הכלכלית בבייג’ינג.
מבוסס על מאמרו של עו”ד דניאל ג’יאנג מסוכנות הקניין הרוחני CHINA SINDA INTELLECTUAL PROPERTY LTD. לקריאת המאמר המלא לחץ כאן.