בינואר השנה, הכריזה הממשלה בבייג’ינג על פיתוח “אזור המפרץ הגדול” (Greater Bay Area) בין גואנגדונג, הונג קונג ומקאו.
מדובר על גרסה מתקדמת של יוזמת פיתוח דלתת נהר הפנינה (Pearl River Delta) שהחלה בתוכנית החומש ה- 13 של בייג’ינג (2016-2020). מטרת פיתוח אזור המפרץ הגדול היא הפיכתו למוביל כלכלית ברמה עולמית בדומה לאזורי המפרץ המפותחים בטוקיו וסן פרנסיסקו.
“אזור המפרץ הגדול” מורכב מ- 11 ערים של דלתת נהר הפנינה, ביניהן גואנגז’ו, שנז’ן, הונג קונג ומקאו. האזור ידוע בשל נפח המסחר העצום שבו, אשר נמצא בשנים האחרונות רק אחרי 2 כלכלות זרות: ארה”ב וגרמניה. קנה המידה הכלכלי של האזור הופך אותו למעצמה כלכלית בחוף סין. פיתוח האזור משמעותו תיאום ושיתוף פעולה בין הערים בפיתוח הכלכלי והתשתיתי ובקידום חדשנות וטכנולוגיה.
תומכי היוזמה מאמינים כי היא תספק להונג קונג את העורף הכלכלי שלה ותהפוך אותה למרכז שירותים פיננסיים בינ”ל על ידי ניצול נוכחותם של יצרנים, חברות הייטק, ממציאים, יזמים, קרנות הון סיכון, סטארט-אפים, משקיעים ואוניברסיטאות מחקר באזור. היוזמה אף עשויה להפוך את הונג קונג להאב אזורי של הון סיכון והון פרטי, השוק הנבחר להנפקת מניות ואג”ח וכן מרכז לבנקאות השקעות.
למעשה מאז החזרת הונג קונג לסין ב 1997, כבר החלו מהלכים לחיבור יעיל ומהיר יותר בין הונג קונג ליתר סין.
ואכן, בימים אלו נעשות עבודות אחרונות לבניית גשר ומנהרה באורך 40 ק”מ שיחברו בין הונג קונג, מקאו וג’וחאי ולקראת סוף שנה הבאה צפויה אף להתחיל לפעול רכבת מהירה שתחבר בין הונג קונג לגואנגז’ו תוך כ- 50 דקות! רכבת זו תצטרף לרשת קווי הרכבות המהירות היוצאות מגואנגז’ו לרחבי סין.
כחלק מפיתוח אזור המפרץ הגדול, ממשלות הונג קונג ושנז’ן הכריזו בתחילת השנה על הקמת פארק חדשנות וטכנולוגיה בשטח של 0.88 קילומטר רבוע הנמצא על הגבול ביניהן, בצד ההונג קונגי, באזור הנקרא Lok Ma Chau Loop. פארק המדע והטכנולוגיה של הונג קונג יקים חברת בת אשר תנהל ותפתח את הפארק החדש. החברות וגופי המחקר שישבו בפארק החדש יהנו מגישה ישירה לשנז’ן, “בירת” ההייטק הסינית וממנה ליתר סין.
בעשרים השנים האחרונות, היוותה הונג קונג שער לסין בשל יתרונותיה הרבים, ביניהם היותה סביבה נוחה וקלה לעשיית עסקים וקרבתה לסין. פיתוח אזור המפרץ הגדול, הוספת נתיבי הגעה מהירים לסין והקמת פארק החדשנות והטכנולוגיה בגבול עם שנז’ן, ימצבו את הונג קונג יותר מתמיד כמרכז כלכלי אסייתי ועולמי.
בהקשר זה, שמה של ישראל עולה על ידי גורמי ממשל וחברות פרטיות איתם אני נפגשת וזאת בשל העניין הרב בטכנולוגיות ובחדשנות הישראלית.
נראה כי זוהי ההזדמנות של החברות הישראליות לפעול באזור המדובר ולהנות מגישה טובה מתמיד לשוק הסיני.
למידע נוסף ולסיוע בפעילות עסקית באזור ניתן לפנות אלינו לנספחות המסחרית בהונג קונג.