האם שווה לסינים להיות גודזילה של השקעות?

וואנג ג’יאנלין, יו”ר קבוצת וונדה (Wanda), היה עד לא מזמן האיש העשיר ביותר בסין. הוא היה הראשון שקנה חברת הפקות משמעותית בהוליווד, חברת Legendary Entertainment שהפיקה את הסרט Godzilla האחרון. הוא קנה רשת בתי קולנוע בארה”ב ועוד אחת באירופה. בנוסף, הוא הבעלים הגדולים של רשת המלונות המשמעותית ביותר בסין וכן של פארקי השעשועים המתקדמים ביותר במדינה.

ואולם, במהלך חודש יולי ששת הבנקים הגדולים בסין קיבלו הוראה האוסרת עליהם לאפשר אשראי לחברת Wanda להשקעות שהיא מבצעת מחוץ לסין. באותו היום המנייה והאג”ח של החברה צנחו ביותר מעשרה אחוזים. החברה מכרה 91 אחוזים מפעילותה בתחום המלונות למתחרה סיני והשמועות בשוק היו שככל הנראה Wanda כבר לא תהיה מה שהייתה עד אז.

בתמונה: וואנג ג'יאנגלין
בשנה האחרונה אנו שומעים ונחשפים למגוון שינויים ברגולציות בנוגע להשקעות של חברות סיניות ואנשי עסקים סינים בנכסים ובחברות שנמצאים מחוץ לסין. במקביל, רגולציות המעודדות כניסת חברות זרות לסין מפורסמות גם כן יחד עם הצהרות מצד המנהיגים על כוונות המדינה להיפתח יותר אל העולם ועל חשיבות של מהלך זה. מבולבלים? גם אנחנו. בואו ננסה לעשות סדר בדבר ההחלטות השונות שהתקבלו במהלך השנה האחרונה בכל הנוגע להעברת כספים אל מחוץ לגבולות סין לטובת השקעות בנכסים ובחברות. בשנים 2014-2016 היקף ההשקעות הישירות של חברות סיניות בחברות ישראליות הסתכם במיליארדי דולרים, לפיכך נדמה כי כל אחת מהרגולציות החדשות שמתפרסמות ע”י הממשל הסיני יכולות להשפיע באופן ישיר על סביבת השקעות ההון סיכון בישראל.

החלטה ראשונית – הגבלת כמות ההוצאות
בעקבות מגמה של חברות ויחידים סיניים אשר השקיעו בשנים האחרונות מחוץ לסין, המאזן המסחרי הסופי בשנת 2016 הותיר את סין בגירעון של למעלה מטריליון יואן (המטבע הסיני) ברזרבות המט”ח. הממשל הסיני הבין שאם מגמה זו תימשך ואף תתחזק, אזי הקלף החזק שבו החזיקו במשך שנים אל מול השווקים הגדולים בעולם (במיוחד ארה”ב) עלול להישחק. ולפיכך, ב-30 בדצמבר 2016 קיבלו החלטה להגביל את ההשקעות המותרות לחברות סיניות לביצוע מחוץ לסין והן להקשיח את התנאים להוצאת כסף של יחידים אל מחוץ לסין. ניתן למצוא דו”ח מפורט בנושא בלינק זה.

החלטה שנייה – עידוד הכנסות
ב-28 ביוני 2017 הוציא הממשל הסיני קטלוג חדש לתחומים בהם מותר לחברות זרות להשקיע בסין. הקטלוג בגרסתו החדשה הכריז על פתיחת תחומים חדשים בסין להשקעות זרות, המספר הגדול ביותר של תחומים מותרים מאז הקמתה של הרפובליקה העממית של סין. במקביל, הקטלוג מגדיר את אלו האסורות או המוגבלות לאותן ההשקעות. לפירוט וקריאת הדו”ח המלא בנושא קטלוג ההשקעות החדש לחץ כאן.

החלטה שלישית – הגבלת הוצאות בתחומים מסוימים
ביום שישי האחרון, ה-18 באוגוסט 2017, ה-NDRC (הנציבות הלאומית לפיתוח ורפורמות, הגוף להתוויית המדיניות של הממשלה הסינית ובעיקר בנושאים כלכליים) יחד עם משרד הסחר, משרד החוץ והבנק המרכזי הסינים פרסמו רגולציה חדשה בנוגע להשקעות סיניות מחוץ למדינה.
הרגולציה מהווה עדכון להחלטה הראשונית שצוינה מעלה, אשר בשל אי הבהירות סביבה הבנקים נטו להטלת הגבלות ניכרות על השקעות סיניות מחוץ למדינה. מה שהשפיע, בין היתר, גם על השקעות בישראל.ההסבר שניתן לעדכון הרגולציה הינו כי ההשקעות בתחומי הבידור והנדל”ן מסכנות את המערכת הפיננסית של סין כשאינם מספקים ערך מהותי מקביל, ועל כן הם יוגבלו ביתר שאת.
בשילוב עם הנחיות אלו, יצאו גם הנחיות לגבי התחומים המותרים להשקעות סיניות והם:
1. פרוייקטי תשתית סביב יוזמת דרך המשי הסינית (One Belt One Road)
2. ייצור ציוד ומכונות, וכל השקעה שקשורה בטכנולוגיות ובתקינה.
3. הקמת מרכזי מחקר ופיתוח
4. השקעות באנרגיה – נפט וגז, ייצור והפקה, כרייה
5. השקעות בחקלאות (בין היתר, יעור, מדגה, משק חי)
6. סחר בינ”ל, תרבות ולוגיסטיקה

על אף ההבהרות שעדכון זה מביא עמו, המשקיעים הסינים עדיין נתקלים בקשיים. לעומת המצב ערב כניסתה לתוקף של הרגולציה הקודמת, מדצמבר 2016, משקיעים סינים עדיין נדרשים בבירוקרטיה מחמירה יותר על מנת לבצע את השקעתם. לדוגמא, אם בעבר אישור של ה- SAFE (State Administration of Foreign Exchange) היה מספיק לצורך קבלת אישור עבור מרבית ההשקעות מחוץ לסין, הרי שכיום השקעה של כל שותפות מוגבלת או חברה בע”מ, גורם שרוצה להשקיע חלק ניכר מהונו העצמי בחו”ל או כל גוף או קרן חדשים יחסית שרוצים להשקיע בחו”ל, נדרשים בקבלת אישור ראשוני של ה- NDRC ומשרד המסחר, בנוסף לאישור ה- SAFE והבנק המרכזי.

אנו בנספחות הכלכלית בבייג’ינג נמשיך לעקוב ולעדכן אתכם בנוגע להתפתחויות בנושא.

לדו”ח מלא בנושא העדכון האחרון לחוק ההשקעות ובנוגע להשקעות סיניות מחוץ לסין לחץ כאן.

ליצירת קשר – Beijing@israeltrade.gov.il

צור קשר עם:

חיים מרטין

ליצירת קשר לחצו >>

אהבתם? שתפו

שתפו בפייסבוק
שתפו בטוויטר
שתפו בלינקדאין
שתפו במייל