ארנק, טלפון ומפתחות הם השילוש הקדוש והמוכר אותו לוקח כל אדם בוגר בצאתו מן הבית. אך האם בקרוב יאבד הארנק את מעמדו המכובד? מסתמן שזהו המצב, לפחות בסין.
במאמר שפורסם בדה-מרקר בשבוע בעבר (תורגם מהניו יורק טיימס) תוארה תופעת ה-Cashless Society, חברה המתנהלת ללא מזומן, ההולכת ותופסת תאוצה בשלושת השנים האחרונות בסין והיקפה ההולך וגדל שם (עסקאות בהיקף של כ-5.5 טריליון דולר בשנת 2016! פי 50 מהיקף העסקאות בשוק האמריקאי). למי שאינו מכיר, תשלום וירטואלי מתבצע על ידי שימוש בפלטפורמת ארנק וירטואלי, הקונה סורק קוד QR ומאשר העברת כסף ישירה לחשבון הנסרק או סריקת הברקוד האישי של הקונה על ידי תחנת הממכר (ראו תמונה).

תופעה זו תופסת תאוצה בעיקר בשל התחרות העזה בין שתי ענקיות – Alipay, מבית היוצר של חברת Alibaba – ענקית הסחר המקוון, ו-WechatPay, מבית היוצר של חברת Tencent – חברת האם של פלטפורמת המדיה החברתית הפופולרית ביותר בסין. Alipay הושקה בסין כבר בשנת 2004 כשירות משלים לפלטפורמות הסחר המקוון של חברת חברת Alibabaי (Alibaba, AliExpress, TaoBao ועוד) ועוד. היא צברה תאוצה בשנת 2011 כאשר חברת התשלום המקוון Paypal סיימה את שותפותה עם Alibaba בעקבות התעצמותה מול e-Bay (בעליה של Paypal דאז).
השוק נכנס להילוך גבוה באמת בשנת 2013, עם השקת יישום ה-WechatPay באפליקציית המסרים הפופולרית Wechat. בעוד Alipay נסמכת על פלטפורמות הסחר המקוון של Alibaba, יWechatPay נסמכת על פלטפורמת המדיה החברתית Wechat. עם הזמן, כל אחת מהן הציגה חידושים דוגמת תשלום מיסי עירייה ומשלוח מעטפות אדומות מקוונות (מחווה למעטפות עם סכומי כסף משתנים הניתנות באירועים באופן מסורתי בסין), וכך זלגה הטכנולוגיה ל”עולם האמיתי” ובתוך כ-3 שנים הפכו הערים המרכזיות בסין ל- Cashless Society.
השבוע, בתאריך 8.8 הוכרז זו השנה השלישית ברציפות כ-Cashless Day במסגרתו מציעות שתי הענקיות הנחות, מבצעים ומתנות למשתמשים בארנקים הווירטואליים. בנקודת זמן זו, Alipay מנצחת את הסיבוב בנוק-אאוט עם כ-54% מהשוק הסיני (לאחר שכבר עקפה את Paypal בשנת 2013 ע”פ ה-Business Insider), ובמקביל WechatPay היא שחקנית חדשה יחסית בשוק, שכבר הוכיחה את יכולתה לשנות את כללי המשחק ונגסה נתח של כ-20% מהשוק של Alipay בזמן קצר למדי (כך ע”פ ה-Financial Times).
למה בכלל כדאי להתקדם ל-Cashless Society? היתרונות לחברה נטולת מזומן הם רבים – פישוט פעולות כלכליות וקבלת שירותים פיננסיים, הפחתת עלויות ניהול מזומן והפחתת עלויות הנפקת מטבע, הגברת הזרימה הכלכלית והמסחרית, הגברת השקיפות ומניעת העלמות מס, שוחד, שחיתות ופעולות פליליות, הגברת הקלות ונוחות המשתמש בפעולות יומיומיות בסיסיות ועוד.
עד כמה באמת התופעה רחבה? על פי חדשות China Plus, בדו”ח לבחינת “ערים חכמות” שפורסם בסוף יולי ע”י Tencent, המחלקה הכלכלית של אוניברסיטת Renmin וחברת סקרי השוק הצרפתית Ipsos, נמצא כי כ-40% מהסינים נושאים עימם פחות מ-100 יואן (כ-15 דולר) בצאתם מהבית, כ-52% משתמשים במזומן רק עבור כ-20% מהרכישות החודשיות שלהם, למעלה מ-70% ציינו כי הם חושבים שבאפשרותם להעביר כשבוע עם 100 יואן במזומן ו-84% ציינו כי הם חשים בנוח לצאת מהבית עם טלפון נייד בלבד, ללא מזומן. הדו”ח בחן 324 ערים סיניות וסקר כ-6,500 תושבים לגבי תשלומיהם האלקטרוניים ומצא כי העיר ה”חכמה” בסין הינה בייג’ינג, אך הדרום מככב בדירוג ומאייש ארבעה מקומות בעשיריה הפותחת עם שנז’ן (מקום 2), גואנגז’ו (3), דונגגואן (6) ופושאן (10).

ומה אצלנו? מזומן וכרטיסי אשראי הן עדיין שיטות התשלום המועדפות בארצנו הקטנטונת, אך אולי השינוי קרוב מתמיד. לא מזמן התבשרנו על הגעתה של חברת ציוד הספורט והמחנאות הצרפתית Decathlon לארץ, בסין החנות כלל אינה מקבלת מזומן ואולי זוהי סנונית ראשונה המבשרת על הבאות.
בנימה אישית נספר, כי מניסיון אישי אכן נעים יותר לצאת מהבית רק עם טלפון נייד, לשכור זוג אופניים שיתופיים, לנשנש משהו על הדרך, להזמין כרטיס לסרט (או טיסה!) או לחילופין לשלם שכר דירה או להזמין טייק אווי מבלי לצאת מהמיטה. מציאות זו מאוד מרשימה מקרוב וישנה תחושה שהעתיד כבר כאן והוא נוח מתמיד 🙂
נכתב ע”י מאיה אשר – קצינת סחר בנספחות המסחרית בגואנגז’ו