בשנת 1978 החל דנג שיאופינג (מנהיגה בפועל של סין בין השנים 1976 ועד 1997) לבצע רפורמות כלכליות בסין אשר פתחו את הכלכלה המקומית לעולם. מאז, החל תהליך שנמשך עד היום ובו מתבססת סין כאחת הכלכלות החשובות ביותר בעולם. אחת הרפורמות אפשרה את פתיחת התעשייה הסינית למסחר עם העולם ולהשקעות מצד חברות זרות.
עם זאת, במשך שנים היו סקטורים “חיוניים” שהממשלה הסינית לא אישרה לחברות זרות להשקיע בהם. ב-28 ביוני 2017, הודיע ה-NDRC – National Development & Reform Commision , על שינוי בקטלוג התחומים שבהם יש הגבלות על משקיעים זרים. בפועל, נפתחו מספר תחומים שבהם היה אסור לזרים להשקיע בעבר, וכיום הממשלה הסינית מעודדת השקעה של זרים בתחומים אלו. השינוי נכנס לתוקף בשבוע שעבר, ב-28 ליולי.
השינוי מתייחס לשלוש נקודות מרכזיות:
- “הרשימה השלילית”: המערכת עוברת לתצורת “רשימה שלילית” באופן סופי. כלומר, חברות זרות יכולות להשקיע היום בכל תחום למעט בתחומים הנמצאים ברשימת ההגבלות.
- המערכת ממשיכה להתקדם אל מצב בו אין צורך לקבל אישור לפתיחת פעילות בסין, אלא מספיק להגיש את המסמכים הנדרשים.
- בהשוואה לקטלוג האחרון שיצא ב-2015, הקטלוג של 2017 מוריד את מספר התחומים המוגבלים בצורה כזו או אחרת מ-93 ל-63.
מטרת האסטרטגיה הסינית היא להפוך את התעשייה בסין לתעשייה חכמה ומתקדמת יותר ולהגביר את קצב ההשקעות הזרות בסין. הדבר בא לידי ביטוי בשינויים שחלו בקטלוג התחומים המאושרים להשקעות זרות ולהקלת הרגולציה בתחומים מסוימים. כך לדוגמא:
- תחום ייצור האנרגיה הינו תחום בו בוחר הממשל הסיני לעודד השקעות זרות ולכן הוריד את ההגבלה על אחוזי הבעלות הסינית הנדרשים.
- בתחום המכרות, חברות זרות יורשו להיכנס ללא הגבלות לתחום המכרות למתכות יקרות.
- תחום הייצור החכם והמתקדם למוצרים בענף התחבורה קיבלו דחיפה משמעותית על ידי כך שהוסרו כל המגבלות על צורת היישות המשפטית הנדרשת.
- גם בתחום אספקת המים הורדו המגבלות המחייבות שותפות סינית.
בעבר היו תחומים נוספים שהיו אסורים למעורבות של חברה זרה. כיום חלק ממגבלות אלו הוסרו וייתכן כי נפתח עידן חדש בתחום ההשקעות בסין.
הנספחות הכלכלית בבייג’ינג תוציא דו”ח מפורט בנושא במהלך חודש אוגוסט שיופיע באתר שלנו:
אנו בנספחות הכלכלית בבייג’ינג נמשיך לעקוב אחר ההתפתחויות הרגולטוריות ולעדכן כאן.